Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć. Mam w tym roku bardzo duży problem z komosą białą w uprawie buraka cukrowego. Buraki były trzykrotnie odchwaszczane mieszaniną: Power Twin, Goltix, Venzar, Safari (nieżałowane było również adiuwanta Atpolan Bio Premium). Niestety najprawdopodobniej susza, a także przymrozek bezpośrednio po 2 zabiegu spowodowały, że środki nie podziałały jak należy. Być może troszkę przeciągnięty został też 1 zabieg. W ubiegły piątek (31.05) buraki zostały ponownie popryskane tym razem mieszaniną (Beetup Flo + Venzar, oczywiście z Atpolanem (tak doradził inspektor). Wczoraj (tj. 7.06) po raz piąty buraki zostały opryskane już samym Beetupem Flo również z adiuwantwem. Padać zaczęło u nas dopiero od 2.06, czy jest jeszcze szansa że środki doglebowe rozłożą się i coś podziałają? Niestety ale na chwilę obecną komosa ma ok 12 cm i pomimo bardzo dużych nakładów na odchwaszczanie nic już jej nie bierze. Nie wiem czym jeszcze mógłbym ją opryskać. Proszę o porady.

Edytowane przez adrrrian
Przypomniała się ważna kwestia
Opublikowano
5 minut temu, robert1226 napisał:

Haka i babopiel bierze komose i inne chwasty , także narzędzie w rękę i na przód. 

Jak przyjedziesz i wykonasz ten zabieg to zapewnie Ci sprzęt do pracy xD

• Haha 1
Opublikowano
17 minut temu, Mateusz1q napisał:

ile dałeś tego flo? 2x 3l w odstępie 3 dni spaliloby 

Raz 2,5 l/ha + Venzar, a drugi raz 4 l/ha już solo

23 minuty temu, kukiteam1 napisał:

Duża jest już komosa? Dużo jest jej?

Tak jak napisałem w poście 8-12 cm. Tak dużo jak jest 

Opublikowano
2 minuty temu, adrrrian napisał:

Raz 2,5 l/ha + Venzar, a drugi raz 4 l/ha już solo

Tak jak napisałem w poście 8-12 cm. Tak dużo jak jest 

7 dni odstępu za długo, nowy w uprawie? każdy w życiu się nadziabał kiedyś jeszcze liście się obcinali i zwoziło ręcznie, każdy jwk to przejdzie to nie będzie sypał dzierżaw po 4000

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Mateusz1q napisał:

7 dni odstępu za długo, nowy w uprawie? każdy w życiu się nadziabał kiedyś jeszcze liście się obcinali i zwoziło ręcznie, każdy jwk to przejdzie to nie będzie sypał dzierżaw po 4000

Akurat taki odstęp ustalił inspektor z cukrowni. Nie jestem nowy w uprawie prosiłem tylko o poradę, a nie o głupie docinki. Bez obaw wszystko przeszedłem o czym piszesz i nie płacę dzierżaw po 4 k. Także jak masz hejtować to zmień forum, a nie oceniasz ludzi po jednym poście 

Edytowane przez adrrrian
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, kukiteam1 napisał:

W takiej fazie to ciężko będzie ją zniszczyć. Dużo masz tych buraków?

3 ha. A jakie to ma znaczenie ile? 

3 minuty temu, Mateusz1q napisał:

inspektorów się nie słucha 

Okej, podaj numer telefonu to następnym razem będę do Cb dzwonił. Przyjedziesz na miejsce i doradzisz 

Edytowane przez adrrrian
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Jaką macie strategie ochrony herbicydowej plantacji buraka cukrowego? Jakich używacie środków i ile razy wykonujecie zabiegi w burakach? Macie też sposoby, aby ograniczyć spadek plonu korzeni buraków cukrowych i jego jakości przez nasilające się suszę? 
      Zapraszamy do dyskusji o uprawie buraków cukrowych w sezonie 2022
      Kontynuacja tematu: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279648-uprawa-burakow-cukrowych-2020/

• Przez jarekvip99
      Musze zasiac poplon ozimy pod buraki do 15 pazdziernika i teraz mam pytanie czy zaorac i zasiac a jak bedzie mozna mulczowac to przejechac gruberem i niech lezy do wiosny a wiosna agregat i siew czy moze lepiej zasiac w sciernisko a orac wiosna?
    • Przez KlaudiaChT
      Dzień dobry,
      Chciałabym kupić 500 nasion burakow cukrowych. Czy ktoś miałby może odsprzedać? Chcę zrobić próbkę w gospodarstwie rodzinnym, zobaczyć czy się przyjmie. 
    • Przez huard
      Witam kupię kombajn stoll v 100 może ktoś posiada?
    • Gość
      Przez Gość
      Pytanie do urzytkowników , jak wam odpalaje te ciągniki zimą , bo mój ma nowy akumulator i słabo kręci, macie na to jakiś dobry pomysł  ?
  • Dodaj nową pozycję...
v