Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam, 

mam problem z sitowiem na łące są to łąki w większości stare ponad 20 letnie jest z nich robione siano i po zimie zauważyłem, że jest dużo sitowia ktoś wie jak to zlikwidować ?

Opublikowano

Tak naprawdę najlepszym sposobem na likwidację sitowia to przywrócenie łąk do wysokiej kultury: uregulowane stosunki wodne, pH i nawożenie NPK. Tyle że tego w 1 rok nie zrobisz 

Opublikowano (edytowane)

@platiObornik dawany co rok, polifoska 6 i mocznik N46, łąki na w znacznej większości 6 klasa piaski, zasoby wody małe, melioracji w okolicy żadnej nie ma jedynie rzeka blisko i pompownia ściąga 

Edytowane przez MaciusN95
Opublikowano
2 godziny temu, kuna9977 napisał:

Wapno i 2-3 razy rocznie kosić i zginą same 

U mnie 2 pokos to ledwo tak jak w tamtym roku gdy była mocna susza a o 3 to zero szans nawet jak będzie padać. 1 pokos w połowie czerwca 2 w połowie sierpnia i ewentualnie w listopadzie kosimy, żeby łąka estetyczniej wyglądała bo to co na jesieni urośnie to nie ma co zbierać ale ciut odrośnie

Opublikowano

W ubiegłym roku w wielu gospodarstwach tak było. Chwastox na długo likwiduje sitowie i inne chwasty, bo zapewne są. Ja po oprysku kosiłem tylko raz w roku, niedojady. bo jest to pastwisko. Ale teraz w ubiegłym roku dużo ostu było.

Opublikowano
5 godzin temu, krzys111 napisał:

W ubiegłym roku w wielu gospodarstwach tak było. Chwastox na długo likwiduje sitowie i inne chwasty, bo zapewne są. Ja po oprysku kosiłem tylko raz w roku, niedojady. bo jest to pastwisko. Ale teraz w ubiegłym roku dużo ostu było.

Kiedy stosujesz na jesieni czy wiosną i jakie dawkowanie dajesz ?

Opublikowano
52 minuty temu, krzys111 napisał:

Na wiosnę, tylko chwastox niszczy również koniczynę. Gdy pryskałem na pastwisku to przez 4 lub 6 tygodni nie wypasałem tam krów.

No to pewnie już za późno na ten rok bo trawa lekko odbiła nazwóz i obornik jest na łące.

Opublikowano

kilka lat temu część pastwiska pryskałem w lipcu. Nie wiem jak w Twoich stronach rośnie trawa ale u mnie to jest jeszcze mała. Przeczytaj w google ulotkę, jeśli dobrze pamiętam to trzeba pryskać jak ruszy wegetacja. Moim zdaniem nie jest za późno.

Opublikowano
41 minut temu, krzys111 napisał:

kilka lat temu część pastwiska pryskałem w lipcu. Nie wiem jak w Twoich stronach rośnie trawa ale u mnie to jest jeszcze mała. Przeczytaj w google ulotkę, jeśli dobrze pamiętam to trzeba pryskać jak ruszy wegetacja. Moim zdaniem nie jest za późno.

No ja na mazowszu słabe ziemie więc tak szybko nie rośnie jak na zachodzie Polski ale już kilka centymetrów ma a jak opryskam to potem zanim odrośnie i będzie do cięcia to nie będzie wody więc za dużo nie urośnie. Ale dzięki za radę będę czytał 

Opublikowano

Ja też jestem z mazowsza, konkretnie WPZ. No jak uważasz ale trawie nic nie będzie a może jeszcze lepiej będzie rosła bo nie będzie chwastów które zabierają wodę i składniki odżywcze. Powodzenia