Skocz do zawartości

Miernik wilgotności ziarna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja zdecydowałem się jednak na ten miernik:

http://www.cereus.com.pl/index.php?site=oferta1_13

i powiem wam że to jest to co szukałem .

Najważniejsze jest to że jest powtarzalny w zakresie 0,1-0,2 % :P

Posiada wagę w połączeniu z wskazaniami temperatury i gęstości ziarna daje takie dokładne odczyty.

Druga sprawa to że pokazuje dokładnie taki sam wynik jak w punktach skupu.

Porównałem też ten miernik z Dramińskim.

Zrobiliśmy 3 próby średnie jednym i drugim mirnikiem na tej samej partii pszenicy.

Gac mini -15,4 %

Dramiński -13,9 %

Jak dla mnie to za duża rozbieżność.

Opublikowano

Masz racje że ten jest dokładny i powtarzalny. Też myslałem nad tym. Jednak mierniki bez rozdrobnienia róbki mają jedną zasadniczą wadę. Oszukują co do faktycznej wilgotności przy pomiarze, kiedy wystepuje cos takiego gdy wierzch ziarna jest wilgotniejszy od środka ziarna i odwrotnie np: gorące ziarno wysypane w końcówce suszenia z suszarni do silosu czy na przyczepę, powoduje że ono zaparuje po kilku godz. i bez rozdrobnienia próbki wynik będzie zawyżony co najmniej o 2 do 4 %; w czasie żniw ziarno bezpośredni z kombajnu bez rozdrobnienia jest wilgotniejsze niz po pkilku dniach od zbioru (niezawsze, zazwyczaj gdy warunki pogodowe zbioru są na styk) .

Także ogólnie reasumując, gdy ziarno jest wysezonowane po obróbce (zbiór, suszenie, manipulacja) to taki wilgotnościomierz jak powyżej jest bardzo dokładny, nie można mu absolutnie nic zarzucić.

Jeśli jest to jednak pomiar bardzo wilgotnego ziarna, pomiar w tarkcie zbioru, pomiary w trakcie suszenia, to dużo bardziej pewny jest pomiar z rozdobnieniem próbki

Opublikowano
Masz racje że ten jest dokładny i powtarzalny. Też myslałem nad tym. Jednak mierniki bez rozdrobnienia róbki mają jedną zasadniczą wadę. Oszukują co do faktycznej wilgotności przy pomiarze, kiedy wystepuje cos takiego gdy wierzch ziarna jest wilgotniejszy od środka ziarna i odwrotnie np: gorące ziarno wysypane w końcówce suszenia z suszarni do silosu czy na przyczepę, powoduje że ono zaparuje po kilku godz. i bez rozdrobnienia próbki wynik będzie zawyżony co najmniej o 2 do 4 %; w czasie żniw ziarno bezpośredni z kombajnu bez rozdrobnienia jest wilgotniejsze niz po pkilku dniach od zbioru (niezawsze, zazwyczaj gdy warunki pogodowe zbioru są na styk) .

Także ogólnie reasumując, gdy ziarno jest wysezonowane po obróbce (zbiór, suszenie, manipulacja) to taki wilgotnościomierz jak powyżej jest bardzo dokładny, nie można mu absolutnie nic zarzucić.

Jeśli jest to jednak pomiar bardzo wilgotnego ziarna, pomiar w tarkcie zbioru, pomiary w trakcie suszenia, to dużo bardziej pewny jest pomiar z rozdobnieniem próbki

Ja wiem czy oszukują -by najmniej nie ten :P .Nie wiem i nie pisze w instrukcji co za kosmiczną technologie pomiaru hamerykańce stosują.

Podczas tej próby badaliśmy ziarno prosto z kombajnu po deszczach .Jeśli Dramiński pokazał 13,9 czyli ziarno suche dobre do przechowania a Gac mini

pokazał 15,5 % czyli ziarno wilgotne do dosuszenia .Najlepsze jest to że w ręku rzeczywiście było czuć wilgoć.

Mnie ten miernik zadowala jeszcze z innego powodu .W moich okolicznych punktach skupu (PZZ Kwidzyn,PZZ Swiecie,Michalczyk,Lim-Pol) wyniki pomiaru były takie same jak na moim Gac mini :)

Opublikowano

Panowie przymierzam sie do kupna miernika z tej firmy i taki model: DRAMIŃSKI Grain Master - miernik wilgotności ziarna z rozdrabnianiem próbki:) co prawda nie nalezy do tanich bo wychodzi 1800zł aczkolwiek chyba nie myli sie jak te zasypowe...pozdrawiam i licze na szeczera odpowiedź;)

Opublikowano (edytowane)

kolego jeżeli chcesz porządny miernik który będzie pokazywał prawidłową wilgotność to musisz wydać ok 600zł.

My mamy taki (Super CHTM2) od kilku lat i sprawuje się bdb, masz do wyboru sprawdzanie wilgotności wielu roślin.

pozdrawiam.

Edytowane przez keeway1911
Opublikowano (edytowane)

Jak chcesz kupic tani miernik to polecam miernik do drewna(około 100 zł). Miałem okazję do porównania i maksymalna różnica pomiędzy miernikiem do zboża(1000zł), a tym do drewna to był zaledwie 1%. Także zdecydowanie polecam.

Edytowane przez Lipek16
Opublikowano

jak chcesz mieć dobrze sprawdzoną wilgotność zboża to w takim razie kup sobie taki miernik Unimeter Super Digital ja taki mam i nie narzekam dla mnie jest bardzo dobry.Płaciłem za niego około 1600zł.

Opublikowano

ja mam taki bardzo stary(już nie na lampach,ale stary :lol: )z rozdrabnianiem,gnieceniem-taki używano powszechnie kiedyś w zakładach zbożowych-działa bardzo dokładnie na odpowiedniej ilości zboża lub mąki(są miarki),do wskazania tylko odejmuję lub dodaję dziesiątą w zależności od gatunku i temperatury.w zasadzie to to samo jak współczesne tylko większe,i obudowa jeszcze z drewna,sklejki.

Opublikowano (edytowane)

@pooch- My mamy taki sam tylko, że wykonany przez firmę Wille. Jeszcze nas nie zawiódł. Polecam!

P.S. Miernikiem z pierwszego posta to można co najwyżej mierzyć wilgotność wody w jeziorze.

Edytowane przez xsysiek
Opublikowano

Ja również polecam Unimeter Super Digital, miernik z gnieceniem próbki, bardzo dokładny, stosunek cena/jakość - rewelacja moim zdaniem. Płaciłem za niego rok temu 1190 zł czyli mniejwięcej tyle co za miernik bez gniecenia dramińskiego lub wille.

Opublikowano

Panowie przymierzam sie do kupna miernika z tej firmy i taki model: DRAMIŃSKI Grain Master - miernik wilgotności ziarna z rozdrabnianiem próbki:) co prawda nie nalezy do tanich bo wychodzi 1800zł aczkolwiek chyba nie myli sie jak te zasypowe...pozdrawiam i licze na szeczera odpowiedźwink.gif

Z tego co widzę zapytanie złożyłeś dwa lata temu, więc pewnie moja odpowiedź Cię nie usatysfakcjonuje po latach ;) ale skoro natknąłem się na ten wątek, to odpowiem. Ten miernik jest naprawdę w porządku. Nie wiem czy lepszy od zasypowych, bo innych nie miałem, ale na grain master nie narzekam. Kupiłem w zeszłym roku w sklepie internetowym rolmarket.pl. Pozdrawiam!

Opublikowano

Ja po śledzeniu tematu miernikow w jednej z gazet rolniczych, jestem w fazie oczekiwania na przesyłkę smile.gif

Zakpuiłem TAKI MIERNIK.

A ja kupiłem tak sam miernik po śledzeniu Internetu ;) No i kupiłem takowy na Allegro: http://allegro.pl/wi...502189732.html.

Już się nim cieszę, a przede wszystkim kontroluję dzięki niemu poziom wilgotności ziarna. Jakby ktoś pytał, to jestem zadowolony z tego niewielkiego, a jak pomocnego urządzonka.