Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Desperado napisał(a):

Na wszelkie dopłaty narzekają ci, co pierwsi są w kolejkach z wnioskami.

Dopłaty zaburzają konkurencyjność , jak nie wezmie jeden to drugi który dopłaty otrzyma ma przewagę .    Nie jestem za całkowitym ograniczeniem dopłat bo dopłata do paliwa i dopłaty bezposrednie powinny byc utrzymane .            Dopłate do nawozu wziołem tylko raz i to tylko do palety saletry amonowej bo wiekszość nawozu miałem sprzed kilku lat jeszcze tych tanich 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
Teraz, jarecki napisał(a):

Dopłaty zaburzają konkurencyjność , jak nie wezmie jeden to drugi który dopłaty otrzyma ma przewagę .   

A tu cię boli, pewnie miałeś kasę akurat a sąsiad nie miał i by nie kupił i by go szlag prędzej trafił. Bo ogólnie to tylko o to na wsi chodzi.

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)

Nic mnie nie boli , ja sie nie przejmuje sasiadem czy innym , jak daja to trzeba brac , u mnie nie było takiej potrzeby i tyle . Ogólnie wątek dotyczył strajków i demonstracji których nie popieram , teraz ma byc strajk policjantów , jak sie im nie podoba to moga zmienić zawód .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

jak pisałem czy jest potrzeba czy nie to składamy wniosek nawet do gówna byle zaskoczy 

tyczy to również np 4.0 siewnik mam sieje dobrze ale wniosek składam - ochrona środowiska to samo - i zawsze na pełną kwotę sprzęt z najwyżesej półki z najlepszym wyposażeniem  i doimy punktów ile się da 

• Like 1
Opublikowano

może  i tak ale ta niepewność przejdzie nie przejdzie - a wkurwienie innych -miał nowy i wymienił na nowszy i jeszcze pół darmo - to już mniej niż pół darmo -grzech nie skorzystać 

Opublikowano
18 minut temu, jarecki napisał(a):

Nic mnie nie boli , ja sie nie przejmuje sasiadem czy innym , jak daja to trzeba brac , u mnie nie było takiej potrzeby i tyle . Ogólnie wątek dotyczył strajków i demonstracji których nie popieram , teraz ma byc strajk policjantów , jak sie im nie podoba to moga zmienić zawód .

Zawodu nie będą zmieniać a po drugie policja jest potrzebna Tuskowi do utrzymania porządku w kraju i zgodzi się na żądania jakie chcą tak samo nauczyciele czy służba zdrowia to jest budżetówka .

Rolnictwo całkiem inna bajka .

Opublikowano
17 minut temu, jarecki napisał(a):

widzisz i tu jest błędne myślenie w zawodach etatowych nazwijmy to policja, szkoły, szpitale itp. itd. powinna być dobra płaca przewyższająca możliwość zarobku u prywaciarza i już Ci mówię dlaczego. Powinni pracować ludzie ponadprzeciętni a nie jak teraz ofermy życiowe, które nie mogą znaleźć pracy a większość takich idzie na te stanowiska. Mamy jak mamy i dłuuugo to się nie zmieni - tak jak tłumaczenie fryzjerowi, że rolnicy strajkują ze względu na brak opłacalności-  jego słowa niech porzucą pracę i idą do innej pracy. A skąd żywność mówi kupi gdzie indziej z innego kraju przywiozą i tu masz wiedzę społeczeństwa po co rolnictwo szkolnictwo itp. itd. 

• Like 1
Opublikowano

Pytanie czy dobra płaca zmobilizuje do wiekszego zaangażowania w pracy ? Nauczyciele zle nie zarabiają a  uczniowie którza chca być poziom wyżej potrzebują korepetycji . Ale ok . jesli się zgodzę z Twoją tezą D4REK to jaką pensje powinien dzis otrzymywac policjant z 5 letnim stażem , w ubieglym tygodniu ogladałem wywiad z kimś ze związku nauczycieli który zgłasza postulat o zwiekszenie drugiego progu podatkowego bo nauczyciele w miastach wchodzą w ten próg podatkowy ? 

Opublikowano

jak mają po 2 etaty to zarabiają powyżej progu nie zazdroszczę, znam temat. Ogólnie brakuje nauczycieli, nikt nie chce iść za te pieniądze, temu inni maja po 2 etaty. Nauczyciel, który w tyg. ma więcej jak te 20h to już nie efektywny pracownik temat rzeka, jedyne porównanie to jak orka c360 z 3 skibówką - jedna lekcja prawidłowo przepracowana.  Co do policjanta powinni być ludzie znający prawo, wysportowani i niech zarabiają 10k na rękę. TE stanowiska powinny być na tyle atrakcyjne/płatne, że ludzie pracują, bo ktoś ich zastąpi lepszy a nie, że maja wywalone, bo i tak nie ma komu przyjść na ich stanowisko.

• Like 1
Opublikowano
28 minut temu, d4rek napisał(a):

jak mają po 2 etaty to zarabiają powyżej progu nie zazdroszczę, znam temat. Ogólnie brakuje nauczycieli, nikt nie chce iść za te pieniądze, temu inni maja po 2 etaty. Nauczyciel, który w tyg. ma więcej jak te 20h to już nie efektywny pracownik temat rzeka, jedyne porównanie to jak orka c360 z 3 skibówką - jedna lekcja prawidłowo przepracowana.  

Nie rozumiem Twojego toku rozumowania. Mam w rodzinie nauczyciela i jak piszesz 25 godzin tygodniowo mają z dziećmi i to jest cały etat. Mając tyle godzin to sobie można dawać korepetycje czy myśleć o drugim etacie. Moim zdaniem nie ma biedy wśród nauczycieli, a po takich wioskach to nie każdy ma poważne studia tylko jakieś kursy, dyplomy z uczelni krzaków 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, d4rek napisał(a):

widzisz i tu jest błędne myślenie w zawodach etatowych nazwijmy to policja, szkoły, szpitale itp. itd. powinna być dobra płaca przewyższająca możliwość zarobku u prywaciarza i już Ci mówię dlaczego. Powinni pracować ludzie ponadprzeciętni a nie jak teraz ofermy życiowe, które nie mogą znaleźć pracy a większość takich idzie na te stanowiska. Mamy jak mamy i dłuuugo to się nie zmieni - tak jak tłumaczenie fryzjerowi, że rolnicy strajkują ze względu na brak opłacalności-  jego słowa niech porzucą pracę i idą do innej pracy. A skąd żywność mówi kupi gdzie indziej z innego kraju przywiozą i tu masz wiedzę społeczeństwa po co rolnictwo szkolnictwo itp. itd. 

Płaca w budżetówce nie jest zła. Może oprócz milicji, ale w nauczycielstwie etatów w mniejszych miejscowościach brak. 

A z tym wykształceniem to też bym tak bardzo nie przesadzał 🤭

Opublikowano
5 minut temu, HF86 napisał(a):

Płaca w budżetówce nie jest zła. Może oprócz milicji, ale w nauczycielstwie etatów w mniejszych miejscowościach brak. 

A z tym wykształceniem to też bym tak bardzo nie przesadzał 🤭

Wykształcenie? Tam mało kto jest po poważnej uczelni. Kursy, studium jakieś wieczorowe co nikt o takiej uczelni nie słyszał to norma. Zresztą u mnie są takie sytuacje, że np pani uczy fizyki, matematyki i chemii naraz. Bądźmy poważni jakie ona ma kwalifikacje jak nawet studiów nie ma

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Badwolf napisał(a):

Wykształcenie? Tam mało kto jest po poważnej uczelni. Kursy, studium jakieś wieczorowe co nikt o takiej uczelni nie słyszał to norma. Zresztą u mnie są takie sytuacje, że np pani uczy fizyki, matematyki i chemii naraz. Bądźmy poważni jakie ona ma kwalifikacje jak nawet studiów nie ma

Tam nie trzeba być omnibusem żeby dzieci z podręczników uczyć i wykonywać plany roczne. 

To ludzie sami sobie wmówili że tam profesorowie pracują, a zazwyczaj wyższa szkola darcia lacha w pizdziszewie górnym. 

Inżynierkę robiłem to sporo było osób po 50tce, bo musieli wykształcenie dorobić do stanowiska w firmie, a zajmowali tam górne szczeble. 

Ważniejsze jest czy ktoś ma predyspozycję osobowościowe do tych zawodów, a nie jakiś dyplom. 

Z resztą mamy głównych zarządzających krajem po kolegium tumanum i dalej ich wybierają 🤭

• Like 1
Opublikowano

@Badwolf jaka płaca taka praca, ktoś kto studiował matematykę czy fizykę, lub rzeczy z nimi powiązane nie będzie uczył głąbów z podstawówki za psie pieniądze. Takiego poziomu to można szukać dopiero w dobrych liceach czy technikach. I tu też trudno, bo po dobrze wybranych studiach ścisłych są zupełnie inne pieniądze niż w szkole ...

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

@Badwolf jaka płaca taka praca, ktoś kto studiował matematykę czy fizykę, lub rzeczy z nimi powiązane nie będzie uczył głąbów z podstawówki za psie pieniądze. Takiego poziomu to można szukać dopiero w dobrych liceach czy technikach. I tu też trudno, bo po dobrze wybranych studiach ścisłych są zupełnie inne pieniądze niż w szkole ...

No ja to wiem. Dlatego piszę że nie ma co narzekać nauczycielom, po takich wioskach bo ch..a mają wiedzę i papiery. Rączki czyste, urlopu od groma ( kiedyś jak ja chodziłem to nie robili tyle wolnego, teraz co rusz mają jakieś wolne), nie ma co narzekac

Opublikowano (edytowane)

Od  poniedziałku 2 tygodnie wolnego w szkołach , dopiero 7 stycznia szkoła zacznie po przerwie swiątecznej , troche nauki i ferie 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

No to skoro mają tak dobrze to dlaczego @jarecki i @Badwolf nie jesteście nauczycielami ??

Na studiach próbowałem prowadzić korepetycje, 2h wytrzymałem z tymi głąbami, i powiedziałem sobie nigdy więcej xD Mamusia że on ma problem z zadaniami tekstowymi, a głąb nawet tabliczki mnożenia się na pamięć nie nauczył ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, jarecki napisał(a):

Od  poniedziałku 2 tygodnie wolnego w szkołach , dopiero 7 stycznia szkoła zacznie po przerwie swiątecznej , troche nauki i ferie 

Potem wakacje +Długi weekend przy każdej możliwej okazji. Mam dzieci w szkole to wiem jak to wygla

Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

No to skoro mają tak dobrze to dlaczego @jarecki i @Badwolf nie jesteście nauczycielami ??

Na studiach próbowałem prowadzić korepetycje, 2h wytrzymałem z tymi głąbami, i powiedziałem sobie nigdy więcej xD 

a ja napisałem żę mają dobrze ? Taki zawód , tak samo jak produkcja roslina w rolnictwie sporo wolnego . 

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Na studiach próbowałem prowadzić korepetycje, 2h wytrzymałem z tymi głąbami, i powiedziałem sobie nigdy więcej xD 

Nie jestem nauczycielem, ponieważ mam etat dużo lepiej płatny. Tylko że ja muszę coś potrafić konkretnie i muszę więcej godzin być w pracy. 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Badwolf napisał(a):

Nie jestem nauczycielem, ponieważ mam etat dużo lepiej płatny. Tylko że ja muszę coś potrafić konkretnie i muszę więcej godzin być w pracy. 

No widzisz, i inni którzy też mają większą wiedzę mają lepiej płatną pracę, i tym sposobem osoby które kiedyś były głąbami uczą kolejne pokolenie głąbów, bo nikt kto coś umie nie chce się szarpać z rozwydrzonymi bachorami i jeszcze bardziej rozwydrzonymi mamuśkami ...

Z pokolenia mojego ojca nauczycielami zostawali uczniowie "piątkowi", w moim pokoleniu uczniowie "czwórkowi" a teraz tacy co ledwo zdali maturę i potem skończyli byle jakie studia w Pierdziszewie Dolnym ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

No widzisz, i inni którzy też mają większą wiedzę mają lepiej płatną pracę, i tym sposobem osoby które kiedyś były głąbami uczą kolejne pokolenie głąbów, bo nikt kto coś umie nie chce się szarpać z rozwydrzonymi bachorami i jeszcze bardziej rozwydrzonymi mamuśkami ...

Z pokolenia mojego ojca nauczycielami zostawali uczniowie "piątkowi", w moim pokoleniu uczniowie "czwórkowi" a teraz tacy co ledwo zdali maturę i potem skończyli byle jakie studia w Pierdziszewie Dolnym ...

To wszystko racja. Stąd nie kumam tych strajków. 

Opublikowano
8 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Na studiach próbowałem prowadzić korepetycje, 2h wytrzymałem z tymi głąbami, i powiedziałem sobie nigdy więcej xD Mamusia że on ma problem z zadaniami tekstowymi, a głąb nawet tabliczki mnożenia się na pamięć nie nauczył ...

Tyle że przy korepetycjach musisz mieć jakieś wyniki, bo nikt Ci nie będzie płacił jak oceny dalej będą słabe. A nauczyciela kto rozlicza z tego czy dzieciaka czegoś nauczy czy nie? Więc odbębnić program po łebkach i fajrant. 

Opublikowano
Teraz, Badwolf napisał(a):

To wszystko racja. Stąd nie kumam tych strajków. 

A ja kumam, wyższy poziom płac sprawi że będzie większa podaż na rynku nauczycieli, tym sposobem głąby nie znajdą zatrudnienia i nie będą uczyć kolejnego pokolenia głąbów ...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v