Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

@jan88 i na te 50ha ziemniaków, 20ha pietruszki i 30ha brokuła po pszenicy muszą mieć porządne pompy i deszczownie, bo inaczej to w ostatnich latach za wiele by nie urosło. 

oczywiście że mają deszczownie , i wiele innych maszyny bo wiadomo że ręcznie tego nie sieją i nie zbierają 

Edytowane przez jan88
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, jan88 napisał(a):

oczywiście że mają deszczownie 

No i jedna taka szpulka to 100-200tys PLN, a na taki obszar to jedna na pewno nie starczy ... Już nie mówiąc o tym ile potrzeba kWh do pomp głębinowych albo ON do ciągnika który ma podpiętą pompę do wody na wałek WOM.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

No i jedna taka szpulka to 100-200tys PLN, a na taki obszar to jedna na pewno nie starczy ... Już nie mówiąc o tym ile potrzeba kWh do pomp głębinowych albo ON do ciągnika który ma podpiętą pompę do wody na wałek WOM.

no to prawda takie są koszty 

Edytowane przez jan88
Opublikowano (edytowane)

@jan88 dlatego warzywa to fajny temat jak się udadzą, jak wszystko wyjdzie to i zarobek będzie fajny ... Ale zachlejesz w sobotę, nie opryskasz na czas i zamiast tysięcy zysku możesz liczyć tysiące strat z ha ... Nie dojadą Ci pracownicy na czas, a warzywa nie będą czekać i już masz starty ... Jak jest pogoda nie mączniakowa to wystarczy jeden oprysk na 10-14 dni, a jak jest presja mączniaka to co 4-5 dni będziesz pryskał a i tak nie będzie to co powinno być. Boleśnie się przekonali o tym plantatorzy ogórka, gdy jedni brali 10zł/kg inni aby oglądali jak mączniak zniszczył im plantację ...

Opublikowano
22 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

@jan88 dlatego warzywa to fajny temat jak się udadzą, jak wszystko wyjdzie to i zarobek będzie fajny ... Ale zachlejesz w sobotę, nie opryskasz na czas i zamiast tysięcy zysku możesz liczyć tysiące strat z ha ... Nie dojadą Ci pracownicy na czas, a warzywa nie będą czekać i już masz starty ... Jak jest pogoda nie mączniakowa to wystarczy jeden oprysk na 10-14 dni, a jak jest presja mączniaka to co 4-5 dni będziesz pryskał a i tak nie będzie to co powinno być. Boleśnie się przekonali o tym plantatorzy ogórka, gdy jedni brali 10zł/kg inni aby oglądali jak mączniak zniszczył im plantację ...

w tych czasach już raczej coraz mniej osób pije a na pewno nie ci którzy chcą coś osiągnąć. Teraz ludzie idą w sport zamiast używek 

• Like 2
  • Haha 4
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

Teraz ludzie idą w sport zamiast używek 

No to zamiast zachlać w sobotę pójdzie na ściankę spinaczkową i np skręci kostkę przez co nie będzie w stanie ogarniać gospodarstwa, a znaleźć z dnia na dzień kogoś kto poogarnia deszczownie czy opryskiwacz nie jest tak łatwo, taka wersja lepsza ?? W zbożach nie opryskasz od grzyba czy nie dasz jednej z dawek azotu to i tak zazwyczaj jakoś na koszty dasz radę to ogarnąć, w warzywach jak nie będzie odpowiedniej jakości to w obecnych czasach nawet tego nie sprzedasz ...

Ogólnie warzywa czy owoce to zazwyczaj lepsze dochody z ha niż przy typowej zbożówce, ale jak zawalisz temat to i większe ewentualne straty ...

• Like 3
Opublikowano
50 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

@jan88 i na te 50ha ziemniaków, 20ha pietruszki i 30ha brokuła po pszenicy muszą mieć porządne pompy i deszczownie, bo inaczej to w ostatnich latach za wiele by nie urosło. Wszystko wygląda kolorowo i łatwo się liczy zyski z daleka, a jak tak w to wejdziesz to się okazuje, że coś więcej zostaje niż z zboża, ale kosztów jest dużo więcej, ryzyko dużo większe i roboty też dużo więcej.

Dlatego w moim rejonie nikt w to sie nie bawi

Opublikowano
Godzinę temu, Mateusz1q napisał(a):

Teraz ludzie idą w sport zamiast używek 

taa ciekawe po co mu sport jak ma 200 ha do ogarnięcia , taki to ma już sportu aż za dużo pracuje 24h na dobę 365 dni w roku

• Haha 3
Opublikowano

eee to jakieś leniwce tylko zajmują sie konwencjonalnymi uprawami prawdziwy rolnik to tak organizuje gospodarstwo by pracy by nie zabrakło przez 365 dni w roku 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, wilkołak napisał(a):

Dlatego w moim rejonie nikt w to sie nie bawi

Nie wiem dokładnie skąd jesteś , ale 20 lat temu warzywa różnej maści od nas wozili w tamte strony(kujawy i pomorze) , tak teraz z kujaw i pomorza np. pietruszkę do nas ciągną oporowo za połowe ceny 

Opublikowano
20 minut temu, jan88 napisał(a):

taa ciekawe po co mu sport jak ma 200 ha do ogarnięcia , taki to ma już sportu aż za dużo pracuje 24h na dobę 365 dni w roku

ty opisujesz niewolnika z 16 wieku, mamy 21. trzeba pracować żeby żyć a nie żyć żeby pracować 

• Like 2
Opublikowano
8 minut temu, jan88 napisał(a):

eee to jakieś leniwce tylko zajmują sie konwencjonalnymi uprawami prawdziwy rolnik to tak organizuje gospodarstwo by pracy by nie zabrakło przez 365 dni w roku 

Narobić to się każdy głupi potrafi, trzeba robić tak aby się nie narobić a zarobić ... Zresztą, roboty nie przerobisz, trzeba mieć też czas na coś innego niż robota...

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, wilkołak napisał(a):

Nie widze potrzeby ryć 365 dni w roku, jakby wszyscy tak robili , to wiesz jaka by była nadprodukcja warzyw, owoców , mleka , mięsa, wtedy by dopiero było wszystko tanie

wiem że była by nadprodukcja 

6 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

ty opisujesz niewolnika z 16 wieku, mamy 21. trzeba pracować żeby żyć a nie żyć żeby pracować 

znam takich niewolników i teraz ten niewolnik kupuje ziemię za miliony, pozatym nie każdy pracuje by żyć dla niektórych priorytetem jest rozwój gospodarstwa i całodobowo oporowo :D wtedy czują sie jak ryba w wodzie ;) 

Edytowane przez jan88
Opublikowano (edytowane)

Ile, jedno , dwa , góra trzy pokolenia, hodowla dla większości młodych to katorga i nie da się wtedy żyć , musi nastąpić zmiana

To nie te czasy że 8-10 krówek wystarczyło żeby dobrze żyć 

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano

w cenach mleka ktoś podał że koło Piątnicy "oporowiec" już po 200tyś za hektar dał. zgadzam się ze zdanie: trzeba pracować żeby żyć, a nie żyć żeby pracować. sami uprawiamy buraki cukrowe. ale to nie są zarobki rzędu 80tyś. ale nie ma co ukrywać są to uprawy niszowe, bo jak każdy zacznie to uprawiać to zgnije na polach. jak kapusta któregoś roku. 

• Like 1
Opublikowano
37 minut temu, jan88 napisał(a):

wiem że była by nadprodukcja 

znam takich niewolników i teraz ten niewolnik kupuje ziemię za miliony, pozatym nie każdy pracuje by żyć dla niektórych priorytetem jest rozwój gospodarstwa i całodobowo oporowo :D wtedy czują sie jak ryba w wodzie ;) 

Dokładnie,po prostu lubią się narobić i mają z tego satysfakcję 

Opublikowano

Po co liczyć cudzą kasę? po co liczyć cudzy pot ? tak czy tak wszystko przemija były cesarstwa, imperia ,cesarzowie ,królowie i władcy części świata i nic nie jest wieczne .A co niektórzy uważają że ich gospodarstwa są wieczne -one też przeminą jak wszystko .Nie lepiej robić to co się lubi co sprawia satysfakcje ?-Te refleksje przychodzą po latach i dopadają prawie każdego 

• Like 2
Opublikowano

ja nie liczę czyjejś kasy i pracy w to włożonej tylko tłumaczę tym którzy nie wiedzą skąd się biorą tacy co płacą po 3 tyś za ha dzierżawy  a wynika to z tego że oni po prostu lubią pracować i umieją tak zrobić by starczyło za tyle wydzierżawić lub kupić pole za 150 tyś są po prostu mądrzy i zaradni i ja nic do nich nie mam

Opublikowano
Teraz, jan88 napisał(a):

ja nie liczę czyjejś kasy i pracy w to włożonej tylko tłumaczę tym którzy nie wiedzą skąd się biorą tacy co płacą po 3 tyś za ha dzierżawy  a wynika to z tego że oni po prostu lubią pracować i umieją tak zrobić by starczyło za tyle wydzierżawić lub kupić pole za 150 tyś są po prostu mądrzy i zaradni i ja nic do nich nie mam

to pracoholicy a to choroba, dodatkowo psucie rynku normalnym 

Opublikowano
2 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

to pracoholicy a to choroba, dodatkowo psucie rynku normalnym 

Towar jest wart tyle ile ktoś jest w stanie za niego zapłacić. Nikt Ci nie sprzeda taniej jak jest inny który zapłaci mu więcej ... Jeżeli ktoś chce płacić za dzierżawy 3000 to tyle płaci, mnie jak się pytają to u mnie jest 1500 i dopłaty dla mnie, jak komuś pasuje to obrabiam mu te pole, a jak nie to niech szuka dalej ... To pod zboża, a pod warzywa/truskawkę przez miedzę z polami gdzie mam podciągniętą wodę mogę dać i 6-7tys za ha pod warunkiem umowy na 10 lat ...

• Thanks 1
Opublikowano

A dodam ze też byłem młody i nie do zatrzymania a dziś się zastanawiam czy było warto ? Jeżeli 'rycie' jest przyjemnością to czemu nie- ale jeżeli rycie jest podsycane  chciwością to gorsza sprawa .Kiedyś nie do pomyślenia żebym nie skończył jakiegoś kawałka bo się szarzy dziś marzę żeby już się szarzyło i mieć pretekst już wystarczy .Oczywiście że ten zasrany czas suszenia QQ sprężam się i nie liczę godzin ale czekam żeby wyleciała ostatnia tona w sezonie .Normalnie nie robię nic po ciemku i nie pozwalam innym też - "dupcyć to można po ciemku w domu nie na polu" 

• Like 1
  • Haha 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DW88663311
      Witam 
       lamborghini premium 950dt 
      Miga kontrolka wykrzyknik w trójkacie 3 razy wolno i 5 razy szybko(pewnie bląd 35?i kompletnie nie reaguje rewers przód tył.nie jedzie kompletnie

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
  • Dodaj nową pozycję...
v