Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał(a):

Napewno masz 30 krów 🤔 bo liteaż ostatnio coś marny jak na takie stado 🤔🤦

Wyłapałeś to to był najchudszy miesiąc w roku 8 sztuk zasszonych i kolejne 4 do zasuszeniu dziś kolejna zasuszona , a tydzień temu pierwsze wycieleniem było. 

Opublikowano
4 minuty temu, Kamil20151 napisał(a):

zależy od okolicy :) Od ciebie bym nie kupił bo cwaniaczków od razu równam z ziemia :) .Facet ma stado pod ocena z średnią wydajnością 10k i on jałówek nie musi ogłaszać bo ma stałych odbiorców na nie :) 

Oczywiście ale dojść do konkretnej genetyki to są lata i zakup jałówek z dobrego stada przyspiesza ten proces. 

Cwaniaczek to sam jesteś i nie wiesz co się na rynku dzieje... za dobry towar to konrad po 9 płaci by takim jak ty sprzedać po 11...

1 minutę temu, robert1226 napisał(a):

Wyłapałeś to to był najchudszy miesiąc w roku 8 sztuk zasszonych i kolejne 4 do zasuszeniu dziś kolejna zasuszona , a tydzień temu pierwsze wycieleniem było. 

Przy 30szt poniże 20 nie schodzę... a nawet sporo lepiej w najchudszym

... 

Opublikowano
Teraz, slawek74 napisał(a):

Cwaniaczek to sam jesteś i nie wiesz co się na rynku dzieje... za dobry towar to konrad po 9 płaci by takim jak ty sprzedać po 11...

Wiem co na rynku się dzieje i po ile chodzą ale tak jak mówiłem zależy od okolicy i jak gadasz, u mnie za 7500-8000 kupisz bo nie ma dużo mleczarzy . Ja z Konrada nie kupuje tylko z sprawdzonych miejsc, a co do Konrada mam kolege co ma ponad 100 dojnych z średnią wydajnościa 11k,kupił od nich kilka jałówek i był z nich zadowolony. 

Opublikowano
1 minutę temu, Supersebusiek napisał(a):

W Lizie w holstein też skupują za najsłabsze sztuki płacą po 7,5 tysiąca .

Całe stada krów też chętnie wszystko idzie ... aby trochę mleka miało...

Opublikowano
4 minuty temu, slawek74 napisał(a):

... 

Nie ganiam za wszelką cenę by rekordy bić mnie to nie bawi wolę mieć lepsze parametry 

Opublikowano
7 minut temu, slawek74 napisał(a):

... 

przy takiej wydajnośći nowy Fendt z tafił powinien stać a nie stara 312 

• Like 5
Opublikowano

Jest sporo ważnieszych spraw ... ,,cfaniaczku,, 🤭🤣🤣🤣

Do tafił to za daleko 🙋‍♂️

Mi ojciec dużego gospodarstwa nie zostawił sam muszę na wszystko pracować i nie zawsze jest kolorowo kiedyś było mniejsze stado i wydajność mniejsza 🤷‍♂️ ale lekcjie się odrabia..

• Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, slawek74 napisał(a):

Jest sporo ważnieszych spraw ... ,,cfaniaczku,, 🤭🤣🤣🤣

Do tafił to za daleko 🙋‍♂️

Mi ojciec dużego gospodarstwa nie zostawił sam muszę na wszystko pracować i nie zawsze jest kolorowo kiedyś było mniejsze stado i wydajność mniejsza 🤷‍♂️ ale lekcjie się odrabia..

ja dopiero rozpoczynam swoją przygodę :) I biorę się za to konkretnie mam wiele nauki przed sobą + taki że szybko się uczę, ale takich cwaniaków głupio mądrych jak ty nienawidzę 

• Haha 4
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, nikolas29 napisał(a):

Mówisz? A gdzie lepiej bo w łódzkim to? wszędzie lipa 

55 minut temu, kampl napisał(a):

Włoszczowa? Łowicz?

32 minuty temu, slawek74 napisał(a):

A mlekowita polmlek czy spomlek tam nie biorą 🤔 a i grajewo chyba jogo przejęło🤔

Z większych tylko mlekowita bierze i pod Piotrkowem Włoszczowa 

Edytowane przez Nieustraszony1044
Opublikowano
17 minut temu, Kamil20151 napisał(a):

ja dopiero rozpoczynam swoją przygodę :) I biorę się za to konkretnie mam wiele nauki przed sobą + taki że szybko się uczę, ale takich cwaniaków głupio mądrych jak ty nienawidzę 

Tylko ile kto dostał na start... i jaka okolica....

16 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

A te co wymienilem też biorą...

17 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

A te co wymienilem też biorą...

Opublikowano
3 godziny temu, robert1226 napisał(a):

Ta napewno ktoś utrzymuje jałówki i do nich dokłada by dla ciebie taniej wyszły niż własne. A jałówki z dobrą genetyką to już napewno ci taniej wyjdą  niż swoje. 

6200 mniej więcej koszt swojej 

Godzinę temu, RadekGawryluk napisał(a):

Sam mam nie duże stado bo tylko 31 miejsc do doju i więcej nie ma sensu bo później już tylko roboty więcej na widły. Jałówkę jest 45 sztuk i teraz po nowym roku parę się sprzeda jako wysokocielnych a wydajność stada w granicach 13 tys od sztuki więc myślę że po 10 tys za sztukę trzeba wystawiać, więc jakiś dopływ gotówki będzie. Ojciec w życiu żadnej krowy ani jałówki nie kupił sami się dochowaliśmy tyłu sztuk wystarczył dobry rozród i nasienie seksowne.

O kurcze gratuluje wydajności. Jakia dawka żywienie? 

3 godziny temu, krzychu121 napisał(a):

Co kosztuje 6.5 tys przy tej jałówce ? 

To lipa 

Policz dobrze tak szczerze jak naprawdę jest. Głupi nie jestem wiem ile mnie co kosztuje 

Opublikowano
Ocena uzytkowosci od 1994r.....hala udojowa od 1999r....ale teren na pozyskanie ziemi trudny i mlekpol a nie piatnica do niedawna.Zeby tak Piątnica była od zawsze to kto wie....ale póki co trzeba być małorolnym hobbystą
Opublikowano
10 godzin temu, alfa napisał(a):

Policz dobrze tak szczerze jak naprawdę jest. Głupi nie jestem wiem ile mnie co kosztuje 

Dodaj jeszcze, że nie liczy pewnie roboty, bo jednak ten obornik wybrać/ nakarmić i pościelić to też kosztuje chociaż czas... 

• Thanks 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Dzień dobry w 2026 roku! 🥛
      Rozpoczynamy roczny wątek poświęcony cenom skupu mleka. To tutaj będziemy śledzić kondycję polskiego mleczarstwa, porównywać oferty poszczególnych podmiotów (OSM i firm prywatnych) oraz dzielić się informacjami o podwyżkach (lub niestety obniżkach).
      Początek roku to często czas korekt w cennikach bazowych. Jak sytuacja wygląda u Was na starcie 2026? Czy Wasze mleczarnie wysyłały już nowe cenniki, czy warunki pozostają bez zmian?
      Ponieważ cena mleka to wypadkowa wielu zmiennych, proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru (samo podanie "2,50 zł" niewiele mówi bez informacji o zawartości tłuszczu i białka):
      Województwo:
      Mleczarnia (OSM / Firma):
      Za jaki miesiąc (rozliczenie):
      Cena końcowa (netto):
      Parametry (Tłuszcz % / Białko %):
      Miesięczna ilość dostawy (tys. litrów):
      Dodatki (np. GMO-free, dobrostan, premia lojalnościowa):
      Zapraszam do dyskusji wszystkich dostawców – zarówno tych mniejszych, jak i największych producentów. Porównajmy, kto w 2026 roku oferuje najlepsze warunki współpracy.
      Dbajmy o poziom dyskusji. Merytoryczna wymiana informacji o cenach pomaga nam wszystkim w negocjacjach i podejmowaniu decyzji.
    • Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2026.
      Mlekpol cena za styczeń 2026 1,8871 przy białku 3,4 i tłuszczu 4,1
    • Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v