Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Dużo zależy jakie posiada się pasze dla tych krów. Mieszańcowi możesz dać sianokiszonkę troszkę słabszą a dla hf musisz mieć wszystko dopasowane bo inaczej ten hf nie jest wykorzystany i tylko dokładasz do niego

Opublikowano

Ktoś pisał wcześniej ze 35 gr jednorazowo. Przynajmniej ja tak zrozumiałem

11 godzin temu, kokoman0 napisał:

Za sierpień Mlekpol tł. 4,42 bi. 3,52 ilość 15-30 tys. l. Cena 2,39 brutto ryczałt z trgo 2 gr na udział

Bez obrazy panowie, ale największe "marudy" na tym forum to dostawcy mlekpolu, no wszyscy was dymaja. A ja przy słabszym tłuszczu o jakieś 0.25 i podobny  białku i przedział litrowy byłby ten sam, w sierpcu mam lekko -20/25gr względem tego co wy, cena spoko, nie piatnica ale i nie...reszta.

• Like 1
Opublikowano

Może i dlatego ta cena w mlekpolu tyle wyższą niż w Sierpcu bo dostawcy chcą równać się do Piątnicy i zawsze nam mało. A jak dostawcy siedzą cicho i są ,,zadowoleni „ to po co mleczarnia ma się starać płacić lepiej 

• Like 3
Opublikowano
2 minuty temu, konradek88 napisał:

Z tego co słyszałem to niby kierownik jakiś Polmleku mówił do gościa że cena ma iść teraz z miesiąca na miesiąc w górę u was ale czy to prawda ?nie wiem 

to trzeba od sławka jałówki kupować 😂

Opublikowano
13 minut temu, radekz200 napisał:

Ja tam wolę swoję niż kupować od Sławka czy kogoś innego, bo te jałówki mogą być nic nie lepsze od moich a cena duża

Opublikowano
radekz200 napisał:

2 minuty temu, konradek88 napisał:

Z tego co słyszałem to niby kierownik jakiś Polmleku mówił do gościa że cena ma iść teraz z miesiąca na miesiąc w górę u was ale czy to prawda ?nie wiem 

nie dla psa kiełbasa...

Michal2399 napisał:

13 minut temu, radekz200 napisał:

Ja tam wolę swoję niż kupować od Sławka czy kogoś innego, bo te jałówki mogą być nic nie lepsze od moich a cena duża

dobrze prawisz 🤭🤦

Opublikowano

Cytat

W ciągu siedmiu miesięcy bieżącego roku, do podmiotów skupowych trafiło łącznie 7 806,2 mln l mleka (wg GUS). Oznacza to 4,2-proc. wzrost w stosunku do analogicznego okresu w 2023 r.

Który to Prezes mówił że mleka jest mniej? Nawet UE ma wzrost ok 0,9% skupu. 

Cytat

Jak wynika z danych KE  przeciętna cena mleka w lipcu 2024 r. w UE osiągnęła poziom 46,41 euro/100 kg

46,41euro* 4,30 zł = 1,99 zł za kg mleka

Niemcy prognozują maksymalny wzrost ceny w skupie do 55 centów za litr na koniec roku jeżeli ceny śmietany się utrzymają. (0,55*4,30=2,36zł), Obecnie poziom cen skupu u nich nie zbliżył się do 50 centów za litr. (0,50*4,30=2,15 zł)

• Thanks 1
Opublikowano

Jak nie jestem za kupnem jałowic . Trzeba tak robić żeby na swoich bazować ,jeżeli ktoś ma mało jałówek z wycieleń to niech lepiej nad sexowanymi nasionami się zastanowi plus własny kontener i nasienia które samemu się wybierze a nie od veta bo Ci tam patrzą głównie aby tanio kupić i nie interesuje ich nic poza tym aby pokryć i kasę wziąć . A jak ktoś sam kryje to w ogóle bajka można sobie pozwolić na górną półkę buhajów seksownych i mieć w przyszłości dobre krowy ,oczywiście zakładając że dobre żywienie itp . A jeżeli ktoś kupuje czy to krowy czy jałówki to od razu podpowiem startvac,ubac i odpiwiednia higiena doju

Opublikowano

Również tak uważam że swoje jałówki najlepsze można pokryć dobrymi

A każdy gospodarz to sprzedaje najgorsze 

A sobie najlepsze sztuki zostawiają

Opublikowano
3 godziny temu, Michal2399 napisał:

Również tak uważam że swoje jałówki najlepsze można pokryć dobrymi

A każdy gospodarz to sprzedaje najgorsze 

A sobie najlepsze sztuki zostawiają

Dobry gospodarz to nie ma słabych h*jowy gospodarz albo taki co dopiero próbuje zdobyć genetykę może mieć różne . Dobry gospodarz jak ma powiedzmy srednia dzienna  35 -40 to nie ma tam sztuki słabej w stadzie nie ma takiej możliwości także mozna kupić odskok jałówki czy pierwiastki z Polski ale muszą być z  odpowiedniego miejsca . Ja tylko bym spojrzał na stado i oborę i wiedzialbym że dadzą mleko 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v