Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
40 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Nikt większych wałków jak vatovcy nie robi

Oj Rysiek Rysiek 

Vat nie jest dobry do biznesu 

Chyba że żyje się tylko z socjalistycznego biznesu 

Wtedy tak

Opublikowano
26 minut temu, stempos1980 napisał:

Weź się za robotę 

i co ? ma dużo bardziej wymagające ,pracochłonne i kosztowne uprawy w płodozmian wprowadzić żeby więcej kasy przewalić i się uzależnić od siewnika i kombajnu do QQ czy do rzepaku 

• Like 1
Opublikowano
32 minuty temu, Kowalsky30 napisał:

To po co tu siedzisz...z takimi?😂 Tak z ciekawości. Zrezygnowałeś z jakiejś dopłaty dla idei?

Nie brałem żadnego młodego rolnika, prowu, dopłat do materiału siewnego, do płyt obornikowych, silosów...pewnie coś mi jeszcze umknęło...dlatego, że uważam, że nikt nikomu nic za darmo nie daje...

31 minut temu, gregor1284 napisał:

Ale i tu jest pełno takich. Mariusz wyślij mi nr do siebie na pw

Wyczyść skrzynkę 

21 minut temu, Karol6130 napisał:

No i tyle dały te strajki

Miasto widzi że chłop łasy na pieniądze 

Chłop w tej zachłanności zapomniał że to i tak odda z naddatkiem 

A że jeszcze się rolnicze gałęzie pogryzą to już wogóle super 

Ciekawe kiedy będą te pieniądze, pewnie po wyborach

Tylko których 

Za rok Jak będą bankrutować to miasto im da 

Dobrze że kaczorek do silosów dopłacił 

To I firmy zarobiły, i rolnik będzie miał gdzie przetrzymać zboże 

A pieniądze? Kredyt na silos spłaciła to może kiedy i dostanieta

Poczytaj sobie trochę o tych silosach np na podkarpaciu

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, stempos1980 napisał:

O następna hiena i szkodnik polskiego Rolnictwa😁

I tak na żadne szkodowe się  nie łapię. Raz tylko covidowe 1k

Gdyby to ode mnie zależało, to regulowałbym wwóż z Ukrainy za pomocą ceł... Żeby Państwo zarabiało zamiast trwonić kasę na odszkodowania dla was i zniósłbym wymogi gaec. Jakieś dokładniejsze  kontrole co jest wwożone też by się przydały. Ale też nie można całkiem zamknąć granic, bo widzieliście co się działo jak pszenica była po 1500. Piekarnie upadały a zwykły bohenek był poza zasięgiem zwykłego zjadacza chleba, gdy w tym czasie rolnicy rozbijali się po drogach wypasionymi dzondyrami czy innymi fyndami

Edytowane przez Kowalsky30
Opublikowano
5 minut temu, Qwazi napisał:

Nie brałem żadnego młodego rolnika, prowu, dopłat do materiału siewnego, do płyt obornikowych, silosów...pewnie coś mi jeszcze umknęło...dlatego, że uważam, że nikt nikomu nic za darmo nie daje...

Może dlatego, że cię biurokracja przerosła, ale takie ogólnodostępne to nie mów, że nie

Opublikowano
1 minutę temu, Karol6130 napisał:

A co tam bo nie wiem 

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/wiadomosci-rolnicze/interwencje-rolnicze/rolnicy-nabici-w-silosy-bez-dodatkowego-kwitka-z-gminy-nie-dostana-doplat-z-arimr-2504123

2 minuty temu, Kowalsky30 napisał:

Może dlatego, że cię biurokracja przerosła, ale takie ogólnodostępne to nie mów, że nie

Obszarówkę i do bydła 🤷...ta biurokracja to wiesz...

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, pedro2 napisał:

Witam po urlopie. 🙋

Jak tam protestanci będziecie jutro w Wawie?

@gregor1284 jak Cię rozpoznam? 

@radekz200rzut beretem masz to chyba będziesz?

Ty znów cenzurowany?

9 minut temu, Karol6130 napisał:

Nowy park maszyn, nowe budynki 

Tyle że cały czas coś

Nie mogę się wypowiadać 

• Like 2
Opublikowano
Dnia 18.02.2024 o 20:22, pedro2 napisał:

Znam. 

Gorszej łajzy mendy od ciebie pachołku nie ma chyba w kraju. 

Co za dzban

Pokaż gdzie byłeś? Dawaj foto.

Bo jak na razie to mówiłeś że plujesz na protestujących 

Tylko 7 dni? Ja za takie dożywocie od razu😋

Opublikowano
4 minuty temu, Kowalsky30 napisał:

No ok. Ale co sugerujesz tym alfonsom, żeby czego nie brali w takim razie?

Już pisałem, jaką jest rola rolnika w gospodarce i że musi przestać ją wypelniać, żeby mógł się liczyć w rozmowie z władzą. Skuteczny protest polega właśnie na tym. Inaczej to bicie piany. Ale to nie nastąpi niestety. Jak masz możliwość to odszukaj tego posta, o ile pamiętam przy ktorymś większym strajku go napisałem 

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Qwazi napisał:

Już pisałem, jaką jest rola rolnika w gospodarce i że musi przestać ją wypelniać, żeby mógł się liczyć w rozmowie z władzą. 

Pisałeś, i się zastanawiałem nawet nad tym. Tylko co jeśli naszą rolę przejmą holdingi? Jest kilka takich już, co działają bardziej jak przedsiębiorstwo, z własnym przetwórstwem. Oni rynek szybko by chcieli przejąć.  

Opublikowano
14 godzin temu, HF86 napisał:

A  te debile, toto coś innego potrafią 🤔

Granicy nie zablokują, z tego zbyt wiele umoczonych. 

Dali nowe plombownice i drukarki na granicę i już nawet firanki w ciężarówce nie odchylisz. 

Koryto w markecie ma być tanio, by przeciętny Kowalski nie fukal 🤣

Nie mondra.

Witajcie kurde jak czas w CZD długo płynie 

Opublikowano
3 godziny temu, Leszy napisał:

Są ludzie co biorą dopłaty a traktora nawet nie mają, to i na to się załapią. Tylko co zrobić im jak formalnie wszystko spełniają. 

Bo są parobki co się godzą na takie coś 

Opublikowano
3 godziny temu, Leszy napisał:

Są ludzie co biorą dopłaty a traktora nawet nie mają, to i na to się załapią. Tylko co zrobić im jak formalnie wszystko spełniają. 

Mam od takich 6ha dzierżawy na gębę powiedziałem im że vdo tej qq mogą złożyć, ciekawe czy mi czynsz umorzą 🤔

Szukam chętnych do płacenia 

IMG_20240226_132058.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v