Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Baks00 napisał:

Rozmawiałem z kumplem,,baron kukurydziany'' włacznie z tym rokiem jest zadowolony

Skala, brak kredytów, nawozy kupione wcześniej. Coś tam zostanie, jak jeszcze była wcześniej skoszona. Kto w żniwa zboże powypychał też tak nie narzeka.  

Opublikowano
1 minutę temu, MonteChristo napisał:

A co się dzieje z tym baronem od claasów z Targowiska? coś nie woził kukurydzy już chyba drugi rok, komornik już  wszystko zabrał

W tamtym roku wywiózł w marcu około 20 kosili.A czy w tamtym roku siał -nie wiem

Na lawecie jeździ 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Zrozum.

To nie rolnik winien nadprodukcji.

Trzeba walczyć z bezsensownymi unijnymi przepisami.

Nie można pozwolić nami pomiatać.

Zobacz.

Żadnego polskiego przemysłu, żadnych polskich zakładów.

To rolnictwo produkuje nasze ....produkty.

To też oddać?

Kim my mamy być w przyszłości? 

Jedynie pracownikiem u bogatszych narodów?

Nie rolnik winien nadprodukcji? A kto? To unia chce zniesienia ugorowania by więcej zasiewów było? To unia nie chce blokowania zakazów pestycydów by większe plony były? To rolnicy chcą działań które zwiększą ilość towaru na rynku. Bezsensowne unijne przepisy prowadzą do ograniczenia produkcji. I moim zdaniem rolnik powinien walczyć o ekwiwalent za to a nie o możliwość produkowania więcej taniego towaru którego nikt potem nie chce kupić. Unia lepiej jak by dopłacała rolnikowi do tego ugoru jak potem do drogiego towaru żeby taka Afryka to chciała czy coś. Dlatego dla mnie te strajki są bez sensu bo rolnik sam siebie krzywdzi żądając działań zwieszających produkcję zamiast żądać rekompensat za jej zmniejszenie.

Tak nie ma polskich zakładów ale o maszynach to już rozmawialiśmy.

Najważniejsze rolnictwo w unii i Polsce powinno być tak kierowane i dotowane by zapewnić całej unii bezpieczeństwo żywnościowe i każdemu krajowi z osobna. Teraz to bezpieczeństwo zapewnione jest z naddatkiem i dlatego unia wprowadza te głupie przepisy. BY bronić rolnika i opłacalności a rolnik sam siebie krzywdzi. Oczywiście są durnoty podnoszące koszty w stylu ekoschematy. Ale ugorowanie wcale nie jest głupie. To samo wycofywanie niektórej chemii.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
1 minutę temu, hubertuss napisał:

Nie rolnik winien nadprodukcji? A kto? To unia chce zniesienia ugorowania by więcej zasiewów było? To unia nie chce blokowania zakazów pestycydów by większe plony były? To rolnicy chcą działań które zwiększą ilość towaru na rynku. Bezsensowne unijne przepisy prowadzą do ograniczenia produkcji. I moim zdaniem rolnik powinien walczyć o ekwiwalent za to a nie o możliwość produkowania więcej taniego towaru którego nikt potem nie chce kupić. Unia lepiej jak by dopłacała rolnikowi do tego ugoru jak potem do drogiego towaru żeby taka Afryka to chciała czy coś. Dlatego dla mnie te strajki są bez sensu bo rolnik sam siebie krzywdzi żądając działań zwieszających produkcję zamiast żądać rekompensat za jej zmniejszenie.

Najważniejsze rolnictwo w unii i Polsce powinno być tak kierowane i dotowane by zapewnić całej unii bezpieczeństwo żywnościowe i każdemu krajowi z osobna. Teraz to bezpieczeństwo zapewnione jest z naddatkiem i dlatego unia wprowadza te głupie przepisy. BY bronić rolnika i opłacalności a rolnik sam siebie krzywdzi. Oczywiście są durnoty podnoszące koszty w stylu ekoschematy. Ale ugorowanie wcale nie jest głupie. To samo wycofywanie niektórej chemii.

To po jaki UJ ciągnąć towar z Ukrainy skoro jest taka nadprodukcja ? 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, hubertuss napisał:

bezpieczeństwo żywnościowe i każdemu krajowi z osobna. Teraz to bezpieczeństwo zapewnione jest z naddatkiem i dlatego unia wprowadza te głupie przepisy.

Jednocześnie pozwalając wpływać żywności nie badanej i nie obwarowanej tymi przepisami.

To nie jest równa konkurencja.

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, szymon09875 napisał:

Paradoks nadprodukcja jest więc ściągajmy gówno z ukrainy bo nie będziemy mieli co jeść, w tych złotych łanach był ten dziadek i fajnie się wypowiadał na ten temat

Edytowane przez MonteChristo
Opublikowano
34 minuty temu, pedro2 napisał:

Wczoraj obdzwoniłem tych co krów nie mają żeby jechać którego dnia na kilka godzin, moim autem, od szwagra busa 8 osobowego bym wziął tylko zrzuta na paliwo. 

1.Yyyyyy

2. Yyyyyy

3yyyyyy.. 

Dziękuję. Dowidzenia. 

Nie mam słów już naprawdę. 

Defilada traktorkowa się znudziła nawet to gdzie na granicę. 

U nas główny organizator protestów zorganizował dwa protesty teraz cisza nic nie organizuje.

Dzisiaj sie dowiedziałem że startuje do rady powiatu i koniec protestów.

• Haha 2
Opublikowano

@hubertuss przesadzasz. Jak się szykowali do wojny to popyt na zboże był ogromny. Jak wybuchła, to był jeszcze większy. Piast rozsyła SMS, że za pszenicę paszową płaci jak za konsumpcje i nawet parametry mu nie potrzebne. Pierwsze takie ssanie było chyba już wiosną 2021, i trwało aż do otwarcia granic. Czyli, granice zamknięte były gwarantem ceny. Co tu więcej kombinować??? 

Opublikowano
2 minuty temu, Leszy napisał:

Skala, brak kredytów, nawozy kupione wcześniej. Coś tam zostanie, jak jeszcze była wcześniej skoszona. Kto w żniwa zboże powypychał też tak nie narzeka.  

Dokładnie, klepnal umowę w porcie na 70% jeszcze podczas zasiewów.

Jego brat już mniej zadowolony

Przy 100 tonach suchej sprzedając po 700( gdzie teraz chyba  650) jest 18 klocki w plecy na tym roku

Opublikowano

Bo ktoś chce im pomagać. 

1 minutę temu, 12Pafnucy napisał:

Jednocześnie pozwalając wpływać żywności nie badanej i nie obwarowanej tymi przepisami.

Nie jest ale tak to zrobili. I pytanie jak prędko zlikwidują bo widać na UA coraz gorzej.

Opublikowano
Przed chwilą, hubertuss napisał:

Nie jest ale tak to zrobili. I pytanie jak prędko zlikwidują bo widać na UA coraz gorzej.

No to nie tłumacz że tak ma być i że to jest normalne i oki.

Opublikowano
1 minutę temu, Leszy napisał:

@hubertuss przesadzasz. Jak się szykowali do wojny to popyt na zboże był ogromny. Jak wybuchła, to był jeszcze większy. Piast rozsyła SMS, że za pszenicę paszową płaci jak za konsumpcje i nawet parametry mu nie potrzebne. Pierwsze takie ssanie było chyba już wiosną 2021, i trwało aż do otwarcia granic. Czyli, granice zamknięte były gwarantem ceny. Co tu więcej kombinować??? 

Pewnie import z UA osłabia cenę nie mówię nie. Ale nie zmieni to faktu ,ze bez tego ten import pójdzie w inne miejsce świata i my nie wyślemy tam naszego zboża a mamy nadprodukcję. Patrz Hiszpania kupuje w UA a nie u nas a mogła by. 

Przed chwilą, 12Pafnucy napisał:

No to nie tłumacz że tak ma być i że to jest normalne i oki.

Ale ja nigdzie nie pisze, że tak ma być. Ja tylko pisze, ze strajki przeciwko ugorowaniu i kilku innym sa bez sensu. Nigdy nie negowałem potrzeby zamknięcia granicy z UA.

Opublikowano
3 minuty temu, hubertuss napisał:

Bo ktoś chce im pomagać. 

Bo ktos wykorzystuje wojne a nie chce im pomagać, jakby nie było wojny to i zboże by nie jechało do nas.

Opublikowano
hubertuss napisał:

Bo ktoś chce im pomagać. 

1 minutę temu, 12Pafnucy napisał:

axty wogóle wiesz kto na tym dziadostwie zarabia ? zastanów się 🤦

Opublikowano (edytowane)

Szymon No ale wojna jest M Czarne nie dostane do wywozu zboża z UA do Afryki i my cierpimy.

Sławek różni zarabiają i dlatego pisze, że granica powinna być zamknięta. Ale to nie wiele zmieni sytuację. 

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
16 minut temu, hubertuss napisał:

Pewnie import z UA osłabia cenę nie mówię nie. Ale nie zmieni to faktu ,ze bez tego ten import pójdzie w inne miejsce świata i my nie wyślemy tam naszego zboża a mamy nadprodukcję. Patrz Hiszpania kupuje w UA a nie u nas a mogła by. 

Ale ja nigdzie nie pisze, że tak ma być. Ja tylko pisze, ze strajki przeciwko ugorowaniu i kilku innym sa bez sensu. Nigdy nie negowałem potrzeby zamknięcia granicy z UA.

Nadprodukcje(przynajmniej w Polsce) mamy od lat, ale jakoś dawało radę to zawsze wypchnąć czy zużyć. Ceny które mammy dzisiaj byłyby jeszcze parę lat temu uznawane za wysokie. Tylko koszty produkcji były dużo niższe. Teraz sobie stworzyliśmy problem, i próbujemy go zniwelować przez ograniczenia w produkcji..... Zaś bez tego importu ze wschodu było to jako tako stabilnie. Dało się wyżyć.  

Opublikowano (edytowane)

Teraz to co innego wojna na ukrainie ona zapewnie sprzedawała zboze do rosji przed wojną, tak jak kiedyś my sprzedawaliśmy wszystko tam rozmaitej jakości.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Ja tu jestem od teori spiskowych... Może I mam ostatnio trochę zaległości ale i dużo na głowie 

Dla mnie już nie ma czegoś takiego jak teoria spiskowa

Opublikowano
2 godziny temu, pedro2 napisał:

Wczoraj obdzwoniłem tych co krów nie mają żeby jechać którego dnia na kilka godzin, moim autem, od szwagra busa 8 osobowego bym wziął tylko zrzuta na paliwo. 

1.Yyyyyy

2. Yyyyyy

3yyyyyy.. 

Dziękuję. Dowidzenia. 

Nie mam słów już naprawdę. 

Defilada traktorkowa się znudziła nawet to gdzie na granicę. 

Coś nie wspomniał że się edukowałeś w mysiańcu?

24 minuty temu, Strongman napisał:

Teraz to co innego wojna na ukrainie ona zapewnie sprzedawała zboze do rosji przed wojną, tak jak kiedyś my sprzedawaliśmy wszystko tam rozmaitej jakości.

Części do samolotów dalej do Rosji sprzedają to i zboże mogą

12 minut temu, MonteChristo napisał:

Dla mnie już nie ma czegoś takiego jak teoria spiskowa

Jak to

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v