Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Wołowina nieraz w niedzielę czy jakieś święto. Dzieciaki wolą kurczaka niż wieprzowinę, tyle w temacie.

Wołowiny też dzieciaki bardzo nie chcą jeść, jeszcze w postaci jakiś burgerów np przejdzie ;) 

Mi ten kurczak to tak średnio....

Opublikowano
3 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Śnieg P0ziomo pada

Się nachyl To przez du🤬 może rozumu nawieje do tego pustego durnego łba.😡

2 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Cienko 🚜 

Niedło TO TY będziesz sopranem śpiewał.🤣😂

Opublikowano
Przed chwilą, gregor1284 napisał:

Znaczy się jeszcze jest dobrze. Jak przy samej roślinnej nie można dnia czy dwóch wygospodarować? 

A myślisz że to przypadek zaburzenia opłacalności produkcji roslinnej do zwierzecej przez ostatnie lata 🤔

Opublikowano
8 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Aż tak dokładnie nie liczyłem, chodzi o to że smak jest zupełnie inny, to nie ubojnia która bije typowo fermowe świniaki, oni jeszcze kupują po tych mniejszych hodowcach co do tej pory przetrwali ...

Każdy tak mówi. Że ma mięso z dobrego źródła ,,naturalnie '' chowane. A prawda jest taka że jak ktoś świniaka czy kury hoduje bez granulek itd to klientów ma już dawno. I to takich co biorą np świniaka dla siebie a nie sprzedają kilka czy kilkanaście sztuk ma masarnie. Coraz więcej jest świadomych klientów i każdy szuka towaru prosto od rolnika. Tylko takiego towaru prosto od rolnika jest jak na lekarstwo. Oczywiście mówię o dobrym towarze. Kurczak rośnie od wiosny do jesieni zanim pójdzie na ubój a nie przez 2-2,5 miesiąca. Tak samo ze swiniakiem 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, PRIMO napisał:

Się nachyl To przez du🤬 może rozumu nawieje do tego pustego durnego łba.😡

Niedło TO TY będziesz sopranem śpiewał.🤣😂

Wpierw ci zachłanni będą kwiczeć

Bo braknie na utrzymanie 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Leszy napisał:

Teraz to każdy jest każdemu wrogi. Górników też nie lubią, policji, sędziów, leśników również, nauczycieli nienawidzą, na kierowcach ciężarówek wieszają psy itd.   

W zasadzie każda z tych grup sama rękę przyłożyła do tego, jak jest postrzegana...

Edytowane przez Qwazi
  • Like 2
Opublikowano
8 minut temu, krzychu121 napisał:

Skłócili rolników. A już ci co nie potrafią samodzielnie myśleć to udają największych znawców. Fakt że niektórym od tych dopłat i dobrobytu palma odwaliła i mają się za nie wiadomo kogo. Ale na takich się nie patrzy tylko robi swoje. Dlatego nie ogarniam wogole tych co mówią że oni na strajk nie pojadą bo jedzie tam ten ,,kredyciarz '' co ziemi nabrał bo podbijał wszystkim stawki.

Na strajk się jedzie dla siebie a nie dla sąsiada . Im szybciej ludzie to zrozumieją tym więcej korzyści dla rolnictwa. Chce ktoś bym wrogiem z sąsiadem. Ok ich sprawa. Ale gdy oboje mają jednego silnego wroga to się łączy siły i zakopuje topór na jakiś czas. Być może po takim czymś już nie trzeba by było go odkopywać. Chociaż niektórzy są mocno zawzięci 

Ba no ale w całym tym bałaganie potrzeba ze dwóch rozgarniętych żeby tych durni bo inaczej powiedzieć się nie da pogodzić i wytłumaczyć ze zarówno jeden jak i drugi ma równie przekichane i ze we dwóch dadzą radę więcej zdziałać niż pojedynczo. Nawet Ci niby niereformowalni kurpie starają się już słuchać co się do nich mówi i coś tam do głów dociera. 

Opublikowano
Przed chwilą, Rolnik1973 napisał:

Wpierw ci zachłanni będą kwiczeć

Bo braknie na utrzymanie 

Żebyś ty wiedział o co idź Tak naprawdę TO zamknął byś ten niewyparzony ryj PISowski. 

Opublikowano
1 minutę temu, krzychu121 napisał:

Każdy tak mówi. Że ma mięso z dobrego źródła ,,naturalnie '' chowane. A prawda jest taka że jak ktoś świniaka czy kury hoduje bez granulek itd to klientów ma już dawno.

Ale ja nie szukam eko świniaka, mi wystarczy, że jest trzymany na podobnych standardach jak kiedyś u mnie, mi koncentraty sojowe w hodowli takiego świniaka nie przeszkadzają ...

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Świniak ma większe przyrosty dzienne, ale co ja tam się znam ... 120kg świniaka w 180 dni, a kurczak ile, niech będzie 3kg w 35dni, co szybciej rośnie ?? xD 

Widać właśnie jak się znasz na żywieniu. Dobrym ekologicznym żywieniu. Naczytasz się tabelek i znaffca. Kurczak do 5 kg rosnie kilka miesięcy ale granuli nie widzi czy antybiotyków. Tak samo jak i swiniak 

Opublikowano
Przed chwilą, krzychu121 napisał:

Kurczak do 5 kg rosnie kilka miesięcy ale granuli nie widzi czy antybiotyków. Tak samo jak i swiniak 

To sobie hoduj takie eko, przez 50% czasu więcej niż inni, a potem leć na strajk bo się nie opłaca ...

Opublikowano
1 minutę temu, PRIMO napisał:

Żebyś ty wiedział o co idź Tak naprawdę TO zamknął byś ten niewyparzony ryj PISowski. 

Skąd pewność, że Ryszard jest pisowecem

Opublikowano
2 minuty temu, gregor1284 napisał:

Ba no ale w całym tym bałaganie potrzeba ze dwóch rozgarniętych żeby tych durni bo inaczej powiedzieć się nie da pogodzić i wytłumaczyć ze zarówno jeden jak i drugi ma równie przekichane i ze we dwóch dadzą radę więcej zdziałać niż pojedynczo. Nawet Ci niby niereformowalni kurpie starają się już słuchać co się do nich mówi i coś tam do głów dociera. 

Może wkoncu pójdą wszyscy oo rozum do głowy ale żeby nie było za późno 

Opublikowano

Widać właśnie jak się znasz na żywieniu. Dobrym ekologicznym żywieniu. Naczytasz się tabelek i znaffca. Kurczak do 5 kg rosnie kilka miesięcy ale granuli nie widzi czy antybiotyków. Tak samo jak i swiniak 

A brojler dożyje tych kilku miesięcy?

Opublikowano (edytowane)

Może wkoncu pójdą wszyscy oo rozum do głowy ale żeby nie było za późno 

Rok temu dostali parę złotych do tony ziarna i rozum wyparował z głowy ... Henio opowiadał bajki "Ekoschematy to większe dopłaty" a gawiedź klaskała i wzdychała do Henia ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
9 minut temu, krzychu121 napisał:

Bo dzieciaki może nigdy dobrej wołowiny nie zjadły. Ja swojej córce nigdy bym nie podał świadomie mięsa z kurczaka kupionego w sklepie czy nawet jakiejś masarni. Jak je kurczaka to tylko ze swojej hodowli. Kurczak to najgorsze mięso, bo można je szybko wyprodukować 

Tu dużą rolę odgrywają i te domowe kucharki. Dużo więcej i tej wołowiny by ludzie spożywali gdyby kobiety potrafiły to przyrządzić. Kaczka też już więcej zdolności wymaga niż kurczak. Nawet jak chłop przyniesie wołowinę a kobieta mu przyrządzi jak kurczaka to się nie dziwię bo to jakby jaką dętkę gryzł 

Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał:

W zasadzie każda z tych grup sama rękę przyłożyła dobrego, jak jest postrzegana...

Wszystkie dopłaty i gadanie o tym w mediach, to drobne pocałunki śmierci dla branży. 

Małe krople jadu. 

Gornik 13,14

Rolnik dopłaty, nawozowe, siusiowe 

Reszta podobnie. 

Wybiera się jedną grupę społeczną na świecznik i się pokazuje reszcie głodnej, że tym się smakołyki podrzuca. 

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Rok temu dostali parę złotych do tony ziarna i rozum wyparował z głowy ... Henio opowiadał bajki "Ekoschematy to większe dopłaty" a gawiedź klaskała i wzdychała do Henia ...

Gawiedź była tam na zaproszenie wiesz, a żyjemy w czasach gdzie każdy ekspert jest kupiony przez koncern

Opublikowano
11 minut temu, gregor1284 napisał:

Widzą tylko te pieniądze i apele o podwyżki A ile kto się musi narobić tego nie widzą 

Tego nikt nie widzi, bo zobaczyć się nie da z boku. 

My też nie widzimy wielu rzeczy z jakimi się muszą mierzyć ludzie z poza branży. 

Opublikowano
Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

To sobie hoduj takie eko, przez 50% czasu więcej niż inni, a potem leć na strajk bo się nie opłaca ...

I tu wyszło właśnie twoje podejście do tematu. Chciałbyś i eko i tanio. Ja nie chowam dla kasy. Chowam dla siebie zeby zdrowo jeść. Tak samo jak i warzywa. Staram się jak najmniej jeść przetworzonego jedzenia. Zresztą najważniejsze aby  rodzina zdrowo jadła. Wkoncu ktoś tą głową rodziny musi być i zadbać o to. Nie wszystko da radę przeliczyć na pieniądze. Zdrowia się nie kupi. Każdy teraz wygodny i najlepiej kupić gotowe. Nikt czasu nie ma ale większość od rana do wieczora siedzi na takim af i klepie głupoty cały dzień. Ale czasu nikt nie ma. 

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, MonteChristo napisał:

Gawiedź była tam na zaproszenie wiesz, a żyjemy w czasach gdzie każdy ekspert jest kupiony przez koncern

Tylko jak to wprowadzali to jakoś większości nie przeszkadzało, zapłacili parę groszy i ręce same klaskały do słów ministra ...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v