Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, 6465 napisał:

Nie wiem jak to się opłaca ale mam kilku znajomych kierowców co przywożą warzywa z odległości 3000km.

Kiedyś jakiegoś grata oglądałem i gosciu mówił że się likwiduje bo zięć na 2 tirach ma lepszą kasę niż on z 20 krów jeździ pod jakaś mleczarnia, wozi mleko gdzieś pod Dortmund a na powrocie przywozi...

Mleko 🤦

9 minut temu, Agrest napisał:

Przede wszystkim studnia musi być zgłoszona z operatem wodno prawnym.

Na stare studnie po dziadkach też nam liczniki założą.

Biurokracja zniszczy wszystko

A jak wodę kulką ciągnę? 

Postawią gościa i będzie wiadra liczył? 😂

• Like 1
Opublikowano
53 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

A z czym, pamiętam jak jeszcze te pseudokomisje były, co po polach łazili to tam im gorzej tym lepiej było, jak ja dbałem, obornik, poplony, siane wczesną wiosną to z łaską dali 20% suszy a u sąsiada nawożenie 100kg mocznika, zasiane w połowie kwietnia bo wcześniej nie wytrzeźwiał i 45% suszy dostał. To sprawiedliwe było, inaczej się opady przez miedzę układały ?

Nie mówiąc o tym że gleby klas 5-6 nie powinny podlegać pod suszowe, uprawa ich jest za bardzo ryzykowna pod tym względem, to jak ubezpieczać kogoś od śmierci wiedząc że ma raka z 20% szans na wyleczenie i 5% szans że przeżyje dłużej niż 4 lata ... Jedno pole mam z kawałkiem takiej ziemi to w przeciągu ostatnich 7 lat to powiedziałbym że tylko 2 lata nie było tam widać suszy, w pozostałych latach była redukcja plonu. Ale niewiele tego jest, na dzierżawie kilku hektarowej to się jakoś obrabia, gdyby całe pole takie było to już dawno bym tego nie dzierżawił.

Idąc twoim tokiem myślenia to połowa woj łódzkiego powinna być ugorem a tu nawet u mnie na wsi na piachu ludzie gospodarzą tak że pewnie by cię beretem nakryli,nie sztuka jest zgrywać mądrego na 2 czy 3 nawet 4 kl spróbuj przetrwać i się rozwijać na 5 czy 6

• Like 8
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Łolek napisał:

spróbuj przetrwać i się rozwijać na 5 czy 6

Tylko po co, mając takie ziemie iść do roboty a gospodarstwo jako hobby, byle nie dokładać, jak zarobisz to fajnie, nie to trudno ... Niech otworzą granicę na UA to tacy z 2-4 kl będą ledwo zipać a 5-6 to będą masowe ugory bo uprawa będzie nieopłacalna w każdym sezonie ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 minutę temu, superfarmer02 napisał:

Kiedyś jakiegoś grata oglądałem i gosciu mówił że się likwiduje bo zięć na 2 tirach ma lepszą kasę niż on z 20 krów jeździ pod jakaś mleczarnia, wozi mleko gdzieś pod Dortmund a na powrocie przywozi...

Mleko 🤦

A jak wodę kulką ciągnę? 

Takiemu to założą sieć kamer i w Polsat będzie miał swój reality 24h/dobę🤣

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Nawet nie wiesz jaki wpływ na życie ma tusk

Nawet ukochany tymbark P0drozał już P0nad 5 zł

A to P0czątek drożyzny

Że lubię cukierki czekoladowe , najlepiej wiśnia w czekoladzie albo śliwka nałęczowska i dziś kupiłem śliwki , byłem w szoku 72,50 za kg noż k**wa ...🤕

Opublikowano
1 minutę temu, Nieustraszony1044 napisał:

Że lubię cukierki czekoladowe , najlepiej wiśnia w czekoladzie albo śliwka nałęczowska i dziś kupiłem śliwki , byłem w szoku 72,50 za kg noż k**wa ...🤕

U mnie 68,9zł🤣

Też lubię, ale nie aż tak🤭

Opublikowano
5 minut temu, superfarmer02 napisał:

Mleko 🤦

A jak wodę kulką ciągnę? 

Jak poszła już siuntka ?

Opublikowano
21 minut temu, GRZES1545 napisał:

Ponoć kamerki wkładają i wszystko liczą, gość co prowadził szkolenie miał taką kontrole gdzieś na Końskowoli. Wody Polskie mają się tym zajmować. 

Poradzimy sobie 🤭

Wujaszek już widzę jak na nich czeka 😄....

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Łolek napisał:

Idąc twoim tokiem myślenia to połowa woj łódzkiego powinna być ugorem a tu nawet u mnie na wsi na piachu ludzie gospodarzą tak że pewnie by cię beretem nakryli,nie sztuka jest zgrywać mądrego na 2 czy 3 nawet 4 kl spróbuj przetrwać i się rozwijać na 5 czy 6

Marek nie rozmawiaj z takimi 😉

Edytowane przez Nieustraszony1044
Opublikowano
23 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Poziom tafli wody przez cały sezon nie spada, więc niech tak liczą xD Jak w nocy pracuje moja pompa i u innych w okolicy to spada poziom o około 0.5m ale niech tylko z 2h miną jak nie pracuje i poziom lustra wraca do normy.

A skąd ona się tam bierze no chyba nie przez cud tylko skądś napływa więc gdzieś kiedyś jej braknie 

Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

U mnie 68,9zł🤣

Też lubię, ale nie aż tak🤭

Ja też nie , ale kupiłem za 20 zł , poszłem na grzyby i tak sobie wszystkie zjadłem ale już więcej nie kupie 🤗

5 minut temu, Tomasz0611 napisał:

To się przygotuj w tym roku na drożyznę, kakao wyjątkowo drogie w tym roku ...

To co będę jadł 🤔

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Łee3e tam...

Mówisz że tylko straszył🤔 3 godz szkolenia i same sankcje praktycznie i za co punkt można złapać jak cos nie tak rolnik zrobi 🙆‍♂️ a oni chcą zachęcać aby młodzież zostawała na wsi 🤦‍♂️

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

1 minutę temu, Łolek napisał:

spróbuj przetrwać i się rozwijać na 5 czy 6

Tylko po co, mając takie ziemie iść do roboty a gospodarstwo jako hobby, byle nie dokładać, jak zarobisz to fajnie, nie to trudno ... Niech otworzą granicę na UA to tacy z 2-4 kl będą ledwo zipać a 5-6 to będą masowe ugory bo uprawa będzie nieopłacalna w każdym sezonie ...

ty chyba na głowę upadłeś 🤔🤦

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v