Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, szymon09875 napisał:

Jeśli szef jest bucem bez mózgu, albo jeszcze lepiej, bucem bez mózgu który firmę dostał od tatusia to masz rację. 

Mądry będzie słuchał pracownika który wie co robi....

Musisz wiedzieć, że władza deprawuje. Dostałbyś głupie stanowisko moda to byś się nie poznał.  Choć dyscyplina też musi być, bo by ci roznieśli firmę

Edytowane przez Kowalsky30
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, HF86 napisał:

To mi z 3,5  pszenżyta zrobił już sobie 60 kulek i pewnie z kolejnych 3 metalach z 70 dorobi. 

Słoma w tym roku to cały zarobek 

Policz że wywozisz materię organiczna, NPK w słomie i już nie taki biznes ... Sam siebie okradasz sprzedając słomę ...

Zresztą u mnie 15 bel 120 z pszenżyta które sypało 7t, płacą po 50 z pokosu, dla mnie ta słoma więcej warta niż 750, lepiej się przysłuży jak zostanie na polu.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
39 minut temu, Qwazi napisał:

Mieciu wiesz, że na takie coś może sobie pozwolić pracownik, który ma sporą wartość dla pracodawcy. Zwykły fizyczny, bez poważniejszych kwalifikacji i użyteczności dla firmy, długo po tym nie popracuje🤷. A pokolenie po 85 se narazie fika, bo jest zapotrzebowanie na pracownika i se skaczą z kwiatka na kwiatek. Jak się zrobi cienko na rynku pracy (a to taki sam rynek jak inne), to i fikać przestaną bo ich sytuacja zmusi do szanowania roboty. A wiele wskazuje, że tak może być, jak sobie obserwuje to wszystko

No wiem, nie chciałem zbytnio iść do tej roboty ale poszedłem bo niemal na kolanach prosił. Jak nadążyła się ta okazja żeby dać dyla to dałem. Powiedziałem że jak się obrobię to wrócę i wracam tam z 5 lat pewnie 

41 minut temu, Kowalsky30 napisał:

No jak bazujesz na kupnych paszach to ciężko liczyć na zyski. Pamiętaj, w robocie zawsze szef ma rację nawet gdy jej nie ma i lepiej nie mów mu, że masz to w uju

Kwasi ty to powinieneś gdzieś wyżej mierzyć. Jeszcze tak niekontrowersyjnego w swoich poglądach człowieka na af nie widziałem. Ciekawe, gdybyś się dostał na stołek, czy  byś nie kradł

Nawet jakby kradł to napewno by się dzielił 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

tez sprawdzilem prognoze-opady odwolane do konca miesiaca.. dobrze ze nie jestem nerwowy i nie nakosilem mokrego pszenzyta i zielonego owsa jak unijni rolnicy.

zamiast filmu wstawil sie obrazek

image.png

Edytowane przez jacus
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, radekz200 napisał:

widać że dobrze zbite to po unii?

a po czym? jeśli tak to uważałbym za zgniotem na jego miejscu żeby spawać nie trzeba było jak u ciebie 

Edytowane przez konteno
Opublikowano
7 godzin temu, Michal2399 napisał:

Ja również miałem kupować ,lecz ostatecznie podjąłem decyzję o likwidacji hodowli i pójściu na etat . Tak sobie na spokojnie wszystko poprzeliczałem to cały uj z tego wychodzi przy kupnie słomy ,siana ,zboża . Nie będe w końcu bogacił tych handlarzy 😡 🤮 

Taką decyzję podjąłem wydaje mi się ,że słuszna  . Do końca roku planuje pozbyć się wszystkich ogonów🐄

z jakiej skali hodowli i areału schodzisz  na etat ? 

6 godzin temu, 12Pafnucy napisał:

Wiesz już gdzie będziesz pracował?

pewnie jak większość , u janusza prywaciarza 

6 godzin temu, 12Pafnucy napisał:

Się jakieś auto spaliło....z kierowcą pono...

elektryk ? 

9 godzin temu, MarcinO10 napisał:

A przy Pv jak najbardziej, bo to wcale aż tak dużo prądu nie ciągnie.

jeśli w słoneczny letni dzień wychodzi się na "0" to ma sens tylko znowu przy budownictwie piętrowym trzeba ją montować na górnych kondygnacjach najlepiej z jednostką na północnej ścianie budynku by nie dogrzewało jej słońce 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Kowalsky30 napisał:

Kwasi ty to powinieneś gdzieś wyżej mierzyć. Jeszcze tak niekontrowersyjnego w swoich poglądach człowieka na af nie widziałem. Ciekawe, gdybyś się dostał na stołek, czy  byś nie kradł

Byłem. Nie kradłem. Brzydzę się takim podejściem do sprawy. Nigdzie nie mierzę. Osiągnąłem w życiu to co chciałem. Teraz mam luz i to mnie najbardziej satysfakcjonuje. Bawię się trochę w tej radzie gminy, ale nie gram w żadne polityki. A że mają ze mną tam spory problem, to już się sami zdążyli przekonać 🤷...

Co rozumiesz pod stwierdzeniem "niekontrowersyjny"?

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
Opublikowano

No jak bazujesz na kupnych paszach to ciężko liczyć na zyski. Pamiętaj, w robocie zawsze szef ma rację nawet gdy jej nie ma i lepiej nie mów mu, że masz to w uju

Tam zaraz ukradł...

Opublikowano
superfarmer02 napisał:

Tam zaraz ukradł...

załatwił z pracy 😉

Opublikowano
22 godziny temu, grzeskw75 napisał:

Kurczę, u Słomka to rzepak sypie tyle co u nas pszenica😀

Niech nie pier**li, do Koronowa mam stosunkowo blisko, a i sporo się kręciłem w tym sezonie w jego okolicach.  Nie dość, że to w tym roku nie wygląda, to dodatkowo jeszcze nie sypie. Nie wiem jakim on się tam plonem chwali, ale 3 tony rzepaku to u nas w tym sezonie to jest super plon, zazwyczaj to się kręci w okolicach 2-2,5 tony. Z resztą jęczmień ozimy też poniżej 5 ton. Pszenice i pszenżyta dopiero dobrze napoczęte to o plonie nie napiszę.

Opublikowano

na poletku pokazowym z 60 arow mieli 4,7 t jeczmienia  ozimego.

na razie nie pada ale prognozuja w nocy.alertu brak.

1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Bo to tacy rolnicy jak ty, ile tego żyta wtedy zebrałeś, 1.5 czy 2t z ha ?? xD

tyle co ty lat..klamco patentowany

43 minuty temu, Mateusz1q napisał:

przecież kosiarkę kupiłeś 

a to przeszkadza w pracy ?? ja tez kupilem ..

Opublikowano
2 godziny temu, Kowalsky30 napisał:

Na dzisiaj ma 23 dni i  zdaja całą mamkę która szacunkowo może mieć 7 litrów dziennie, plus 3 litry z wiaderka na południe. Razem w trzech odpojach 10 litrów. Ale to szacunkowe wartości

co tak mało mleka teraz?

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

na materiał siewny będzie a poślad z czyszczenia na paszę 

54 minuty temu, Mateusz1q napisał:

przecież kosiarkę kupiłeś 

ładowarke i belarke 

Po co te remonty obejścia i inwestycje jak deklaruje sie zwijać ? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v