Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

@Bananek a jak się obrobić jak w sobotę dopiero by się nadawało, ale z piątku na sobotę dolało 60mm,z soboty na niedzielę kolejne 25mm, a teraz co i rusz dopaduje i nie ma jak wyjechać 🤔 Poszedłem dzisiaj o 13 to słoma jeszcze taka watowata była, na siłę by kosił, ale jak nadają kilka dni spokoju to trzeba wziąć Stoperan i poczekać do dnia następnego. Już raz nakosiłem gnoju do BIN'a, a później patrzyłem czy dam radę to wydmuchać dmuchawą, a koszone dzień później było już dobre ...

toć ja Ci nie każę kosić. u mnie były warunki to zabrałem. a każdy podchodzi do swoich upraw indywidualnie i tak powinno być.

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Bananek napisał:

toć ja Ci nie każę kosić. u mnie były warunki to zabrałem. a każdy podchodzi do swoich upraw indywidualnie i tak powinno być.

Będą warunki to się skosi, to nie wyścig, że kto pierwszy ten na pewno lepszy ... Jak prosto na skup to byle wilgotność była w normie, ale jak ma leżeć pół roku w silosie to inaczej się na to patrzy ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

Przed chwilą, Bananek napisał:

Będą warunki to się skosi, to nie wyścig, że kto pierwszy ten na pewno lepszy ...

ja też na wyścigi tego nie zbierałem. wyka mi się zaczęła otwierać po deszczu i spiekocie to zamiast patrzeć jak ziarno wypada ze strąków to chyba wypadało zabrać

Opublikowano

ja też na wyścigi tego nie zbierałem. wyka mi się zaczęła otwierać po deszczu i spiekocie to zamiast patrzeć jak ziarno wypada ze strąków to chyba wypadało zabrać

jakaś odmiana wyki żeby zebrać z pszenzytem? nadaje się na pasze?

Opublikowano
malaczarna napisał:

jakaś odmiana wyki żeby zebrać z pszenzytem? nadaje się na pasze?

to jest na paszę. wyka kosmata

Tomasz0611 napisał:

A u mnie się nie nadaje ;) I co poradzić, trzeba czekać ...

to trzeba czekać. nie ma rady

Opublikowano

to trzeba czekać. nie ma rady

Gdybym miał piaskownice na polu tak jak największy leser AF to może by było i po żniwach, ale wczoraj z rana to jeszcze było tak mokro w niektórych placach na polu, że nie wiadomo czy kombajn by nie siadł ...

Opublikowano
11 minut temu, Bananek napisał:

no jakby u mnie. jutro słomę zwieźć i można robić uprawki pożniwne. wygląda na to, że najwięksi leserzy AF pierwsi obrobią się na polach.

jeszcze nigdy nie skończyłem tak szybko żniw. kiedyś w szoku byłem jak 3 sierpnia skończyłem. a tu połowa lipca. matkobosko

A ten jęczmień słynny kosiłeś ? 😜

Opublikowano
2 godziny temu, Chłoporobotnik napisał:

Rozsiewacz egzamin zdał na piątkę z plusem.

20240717_173652.jpg

To dobrze.

Myślałem że będziesz narzekał, bo jednak to nie ręcznie...

W ładnym stanie maszynka...niech tam się spisuje ..

Opublikowano
malaczarna napisał:

to jest na paszę. wyka kosmata

czy to na doplate  jako  wsiewka?

na dopłatę jako wyka kosmata z rośliną podporową. ale u mnie to na pasze też

marulekk napisał:

A ten jęczmień słynny kosiłeś ? 😜

tak, położyłem go kosiarką.

Opublikowano
malaczarna napisał:

czyli wyki z 70%?

40% wystarczy.

kwestia odpowiedniego wpisania w papier

Tomasz0611 napisał:

Gdybym miał piaskownice na polu .....

też nie mam piaskownicy. nie mam też praktycznie żadnych opadów. wczoraj spadł 1 litr. jak w lipcu spadło 45 to byłbym zadowolony. czerwiec może z 30 litrów dał. maj, gdzie deszcz był najbardziej potrzebny, nie dał prawie nic. akurat wtedy skosiłem żyto i posiałem qq. ależ ona się męczyła. dopiero teraz ruszyła z kopyta.

Opublikowano (edytowane)

@Bananek u mnie też wcześniej za dużo opadów nie było, tylko teraz ostatnio od piątku będzie w sumie pewnie z 100mm. I to musi obeschnąć, i rośliny, i gleba bo miejscami mógłbym zakopać kombajn, a wyrywanie Bizona z błota to nic ciekawego ...

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

@Bananek u mnie też wcześniej za dużo opadów nie było, tylko teraz ostatnio od piątku będzie w sumie pewnie z 100mm.

100mm to ja w trzy miesiące bym nie nazbierał w tym roku

ale iung oczywiście suszy nie widzi

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Bananek napisał:

ale iung oczywiście suszy nie widzi

U mnie na tych dwóch najlżejszych kategoriach widzi, na tych lepszych glebach suszy wg nich nie ma.

Ale pewnie i tak suszowego nie będzie, bo dużo kasy idzie na gradowe i przymrozkowe, więc pewnie na suszowe już nie starczy ...

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, radekz200 napisał:

jeszcze suszowe mu się marzy 😂😂😂😂

Co z tego, że spadło w tydzień 100mm, jak wegetacja zbóż była już praktycznie zakończona, na kukurydzę jedynie pomogło, w przypadku zbóż aby przeszkadza w żniwach ...

Z poprzednich lat z PV zostało prawie 2000kWh, po tym sezonie zostało 250kWh w magazynie, wszystko przepaliła pompa głębinowa, od początku maja do 10 lipca praktycznie co noc była włączona aby utrzymać przy życiu truskawki i bób.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v