Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

@Bananek a jak się obrobić jak w sobotę dopiero by się nadawało, ale z piątku na sobotę dolało 60mm,z soboty na niedzielę kolejne 25mm, a teraz co i rusz dopaduje i nie ma jak wyjechać 🤔 Poszedłem dzisiaj o 13 to słoma jeszcze taka watowata była, na siłę by kosił, ale jak nadają kilka dni spokoju to trzeba wziąć Stoperan i poczekać do dnia następnego. Już raz nakosiłem gnoju do BIN'a, a później patrzyłem czy dam radę to wydmuchać dmuchawą, a koszone dzień później było już dobre ...

toć ja Ci nie każę kosić. u mnie były warunki to zabrałem. a każdy podchodzi do swoich upraw indywidualnie i tak powinno być.

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Bananek napisał:

toć ja Ci nie każę kosić. u mnie były warunki to zabrałem. a każdy podchodzi do swoich upraw indywidualnie i tak powinno być.

Będą warunki to się skosi, to nie wyścig, że kto pierwszy ten na pewno lepszy ... Jak prosto na skup to byle wilgotność była w normie, ale jak ma leżeć pół roku w silosie to inaczej się na to patrzy ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

Przed chwilą, Bananek napisał:

Będą warunki to się skosi, to nie wyścig, że kto pierwszy ten na pewno lepszy ...

ja też na wyścigi tego nie zbierałem. wyka mi się zaczęła otwierać po deszczu i spiekocie to zamiast patrzeć jak ziarno wypada ze strąków to chyba wypadało zabrać

Opublikowano

ja też na wyścigi tego nie zbierałem. wyka mi się zaczęła otwierać po deszczu i spiekocie to zamiast patrzeć jak ziarno wypada ze strąków to chyba wypadało zabrać

jakaś odmiana wyki żeby zebrać z pszenzytem? nadaje się na pasze?

Opublikowano
malaczarna napisał:

jakaś odmiana wyki żeby zebrać z pszenzytem? nadaje się na pasze?

to jest na paszę. wyka kosmata

Tomasz0611 napisał:

A u mnie się nie nadaje ;) I co poradzić, trzeba czekać ...

to trzeba czekać. nie ma rady

Opublikowano

to trzeba czekać. nie ma rady

Gdybym miał piaskownice na polu tak jak największy leser AF to może by było i po żniwach, ale wczoraj z rana to jeszcze było tak mokro w niektórych placach na polu, że nie wiadomo czy kombajn by nie siadł ...

Opublikowano
11 minut temu, Bananek napisał:

no jakby u mnie. jutro słomę zwieźć i można robić uprawki pożniwne. wygląda na to, że najwięksi leserzy AF pierwsi obrobią się na polach.

jeszcze nigdy nie skończyłem tak szybko żniw. kiedyś w szoku byłem jak 3 sierpnia skończyłem. a tu połowa lipca. matkobosko

A ten jęczmień słynny kosiłeś ? 😜

Opublikowano
2 godziny temu, Chłoporobotnik napisał:

Rozsiewacz egzamin zdał na piątkę z plusem.

20240717_173652.jpg

To dobrze.

Myślałem że będziesz narzekał, bo jednak to nie ręcznie...

W ładnym stanie maszynka...niech tam się spisuje ..

Opublikowano
malaczarna napisał:

to jest na paszę. wyka kosmata

czy to na doplate  jako  wsiewka?

na dopłatę jako wyka kosmata z rośliną podporową. ale u mnie to na pasze też

marulekk napisał:

A ten jęczmień słynny kosiłeś ? 😜

tak, położyłem go kosiarką.

Opublikowano
malaczarna napisał:

czyli wyki z 70%?

40% wystarczy.

kwestia odpowiedniego wpisania w papier

Tomasz0611 napisał:

Gdybym miał piaskownice na polu .....

też nie mam piaskownicy. nie mam też praktycznie żadnych opadów. wczoraj spadł 1 litr. jak w lipcu spadło 45 to byłbym zadowolony. czerwiec może z 30 litrów dał. maj, gdzie deszcz był najbardziej potrzebny, nie dał prawie nic. akurat wtedy skosiłem żyto i posiałem qq. ależ ona się męczyła. dopiero teraz ruszyła z kopyta.

Opublikowano (edytowane)

@Bananek u mnie też wcześniej za dużo opadów nie było, tylko teraz ostatnio od piątku będzie w sumie pewnie z 100mm. I to musi obeschnąć, i rośliny, i gleba bo miejscami mógłbym zakopać kombajn, a wyrywanie Bizona z błota to nic ciekawego ...

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

@Bananek u mnie też wcześniej za dużo opadów nie było, tylko teraz ostatnio od piątku będzie w sumie pewnie z 100mm.

100mm to ja w trzy miesiące bym nie nazbierał w tym roku

ale iung oczywiście suszy nie widzi

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Bananek napisał:

ale iung oczywiście suszy nie widzi

U mnie na tych dwóch najlżejszych kategoriach widzi, na tych lepszych glebach suszy wg nich nie ma.

Ale pewnie i tak suszowego nie będzie, bo dużo kasy idzie na gradowe i przymrozkowe, więc pewnie na suszowe już nie starczy ...

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, radekz200 napisał:

jeszcze suszowe mu się marzy 😂😂😂😂

Co z tego, że spadło w tydzień 100mm, jak wegetacja zbóż była już praktycznie zakończona, na kukurydzę jedynie pomogło, w przypadku zbóż aby przeszkadza w żniwach ...

Z poprzednich lat z PV zostało prawie 2000kWh, po tym sezonie zostało 250kWh w magazynie, wszystko przepaliła pompa głębinowa, od początku maja do 10 lipca praktycznie co noc była włączona aby utrzymać przy życiu truskawki i bób.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v