Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Polisa na stodołę obejmuje stodołę a nie zboże, które jest mieniem ubezpieczanym na dodatkowej polisie

Opublikowano (edytowane)

Dlatego może być przykro jak marzenia o kataklizmie przyjdą ale z opóźnieniem, trzeba być na prawdę ewenementem aby liczyć na kataklizmy zamiast chcieć ich unikać ... A w stodole nie tylko zboże, ale i Germaniec, i pewnie Ursus stoi ...

Chociaż mam wykupione jakieś dodatkowe ubezpieczenie na dachy, a na niektórych jeszcze eternit który może kiedyś przydało by się wymienić to nie żyję marzeniami o nawałnicy która zerwie ten dach.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
59 minut temu, Agrest napisał:

Wykończą mnie psychicznie te burze. Od czasu trąby sprzed kilkunastu lat drżę jak ratlerek przed bulterierem🤭

Zasadnicze pytanie- jak ich definiujesz i identyfikujesz? Bierzesz pod uwagę ewentualność że błędne założenia przyjmujesz?

I dlaczego chcesz się kłócić?😁😁😁

Mocno wtedy szkód narobiło? Czy nastraszyło? Od pół godziny leje. Z garażu cały zmoczony wróciłem do domu. Coś pod 20mm deszczu spadło. Dobrze że na razie bez żadnych gradów itp. @brodziak81 na Jakubowie też tak leje 🤔

59 minut temu, Agrest napisał:

Wykończą mnie psychicznie te burze. Od czasu trąby sprzed kilkunastu lat drżę jak ratlerek przed bulterierem🤭

Zasadnicze pytanie- jak ich definiujesz i identyfikujesz? Bierzesz pod uwagę ewentualność że błędne założenia przyjmujesz?

I dlaczego chcesz się kłócić?😁😁😁

Mocno wtedy szkód narobiło? Czy nastraszyło? Od pół godziny leje. Z garażu cały zmoczony wróciłem do domu. Coś pod 20mm deszczu spadło. Dobrze że na razie bez żadnych gradów itp. @brodziak81 na Jakubowie też tak leje 🤔

2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Ja akurat nikomu kataklizmu nie życzę, ale może pewnej jednostce by się przydał, może by jakimś cudem rozum wrócił ...

Wątpię w to 

Opublikowano
7 minut temu, Agrest napisał:

Polisa na stodołę obejmuje stodołę a nie zboże, które jest mieniem ubezpieczanym na dodatkowej polisie

Nie prawda zależy od ubezpieczyciela... U siebie mam ubezpieczoną stodołę jako budynek dodatkowo ziemnopłody, materiały, zapasy które się w niej znajdują do tego ruchomości rolnicze w tym narzędzia wszystko na jednej polisie "bezpieczny rolnik gospodarstwo"

Opublikowano
3 minuty temu, szymon09875 napisał:

Ja się akurat z Tomkiem zgadzam. Zerwało by mu ze dwa dachy, zboże zalało a grad Volvo obtłukł to by skończył może pier**lić jak to fajnie jak grad wymłóci. 

Nie podlega dyskusji fakt że czekać na kataklizm jest zdrowym podejściem.  Ale ciągły powrót staje się nudny a nawet drażliwy🤭

Mi dziś zaproponowano złożenie wniosku gradowego, ale chyba mi się nie chce1🤭

2 minuty temu, PAN88 napisał:

Wątpię w to 

Tylko trochę eternitu ze stodoły plus położone drzewa,  ale dopiero co rozbudowana chałupa chodziła w posadach.  Pewno wystarczyłby mikrouchył któregoś okna i wyssało by dach

Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj znowu kombajnista wjechał w moje pole i kilka ton mi wykosił przypadkiem.

Dobrze ze akurat ktoś jechał i domnie zadzwonił ze na moim polu kosi inny kombajn.

2 przypadek taki w życiu.

Edytowane przez Strongman
  • Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, jajonasz napisał:

Takiś mundury i nie wiesz ze burze to zjawiska punktowe? U mnie już trzecia z kolei nawałnica, ponad 60l w dwie godziny, kilka kilometrów dalej grad jak piłki golfowe, a baran będzie beczał bo mu pogody co do kilometra nie przewidzieli. Skąd się biorą tacy głupcy? 

Głupszy jesteś niż ustawa przewiduje. Nie przewidzieli że będzie punktowo padać tylko miało przejść front przez całą Polskę a to różnica 

Opublikowano (edytowane)

Ach ty masz przypadki. Dobrze że z przypadkach nie wszedłeś do domu a żona z innym baraszkuje @Strongman.

I po żniwach jutro. Jeszcze lepiej dowalą deszczem 

Edytowane przez PAN88
  • Haha 5
Opublikowano
4 minuty temu, Roki212 napisał:

Nie prawda zależy od ubezpieczyciela... U siebie mam ubezpieczoną stodołę jako budynek dodatkowo ziemnopłody, materiały, zapasy które się w niej znajdują do tego ruchomości rolnicze w tym narzędzia wszystko na jednej polisie "bezpieczny rolnik gospodarstwo"

Podejrzewam że w chwili kataklizmy dowiedziałbyś się co faktycznie masz ubezpieczone.

Zboże to dodatkowa polisa na mienie, ciągniki przyczepy tylko AC, inne typu jakiś agregat,  siewnik wchodzą w ubezpieczenie budynku

3 minuty temu, Strongman napisał:

Dzisiaj znowu kombajnista wjechał w moje pole i kilka ton mi wykosił przypadkiem.

Wezwałeś policję?😁

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Strongman napisał:

Dobrze ze akurat ktoś jechał i domnie zadzwonił.

Kilka ton,to kawałek musiał przejechać 

Edytowane przez Baks00
Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Podejrzewam że w chwili kataklizmy dowiedziałbyś się co faktycznie masz ubezpieczone.

Zboże to dodatkowa polisa na mienie, ciągniki przyczepy tylko AC, inne typu jakiś agregat,  siewnik wchodzą w ubezpieczenie budynku

Wezwałeś policję?😁

Nie

1 minutę temu, Baks00 napisał:

Kilka ton,to kawałek musiał wykosić 

2 razy w koło, kombajnista przyjechał wcześniej zanim ten co go wynajoł ,nie dogadali się co za działka,ciekawe jak bym nie nakrył czy by przywiózł zboże.

Opublikowano
10 minut temu, Agrest napisał:

Nie podlega dyskusji fakt że czekać na kataklizm jest zdrowym podejściem.  Ale ciągły powrót staje się nudny a nawet drażliwy🤭

Mi dziś zaproponowano złożenie wniosku gradowego, ale chyba mi się nie chce1🤭

Tylko trochę eternitu ze stodoły plus położone drzewa,  ale dopiero co rozbudowana chałupa chodziła w posadach.  Pewno wystarczyłby mikrouchył któregoś okna i wyssało by dach

Ja przespałem zwrot za materiał siewny. Byłem pewny że do 16 lipca a było do 10

Ktos się na więcej złapie, a mowa o dużych pieniądzach bo jakieś 400 zł 

Opublikowano
5 minut temu, Agrest napisał:

Wezwałeś policję?😁

Ojcu kiedyś strych nad parnikiem się spalił ubezpieczony to powiedzieli że budynek ma więcej niż 40lst i się zamortyzował i nie pamiętam dokładnie ale jakieś śmieszne pieniądze wziął 

Opublikowano
7 minut temu, PAN88 napisał:

Ach ty masz przypadki. Dobrze że z przypadkach nie wszedłeś do domu a żona z innym baraszkuje @Strongman.

I po żniwach jutro. Jeszcze lepiej dowalą deszczem 

Żonkę to ja tak grzmoce regularnie ze na pewno juz na takie sprawy by nie miała chęci z innym.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Agrest napisał:

No toż wiadomo co tam wie jakiś ubezpieczyciel i co tam jakieś zapisy w polisie co i za ile jak ty wiesz lepiej jak jest 🤭 niech i tak będzie 😅👍 i właśnie mowa o stodole, a nie garażu w stodole ciągnika nie trzymam tylko zboże inne maszyny uprawne 

A przekonywać się nie chce co by było gdyby 😉

Edytowane przez Roki212
Opublikowano
1 minutę temu, Strongman napisał:

Żonkę to ja tak grzmoce regularnie ze na pewno juz na takie sprawy by nie miała chęci z innym.

Krowa co dużo ryczy.....

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
59 minut temu, Tomasz0611 napisał:

To żeby cię nie pokarało teraz za te twoje marzenia, a na zboża jeszcze może przyjść, zerwie dach z magazynku, zboże zaleje i na pole wywalisz zamiast sprzedać ... Uważaj czego sobie życzysz, bo nieszczęścia i tragedie takie jak grad czy nawałnice to nic fajnego. I uwierz mi że każdy kto doświadczył takiego kataklizmu z chęcią bym go tobie oddał...

Kto albo co by miało go pokarać?

Opublikowano

Przytocz Owu i do jakiej kwoty ubezpieczyciel odpowiada? I jakie składki? Może płacisz kilkaset zł za budynek i faktycznie masz np w pakiecie mienie do 30 czy 50tys zł. 

Ja w pzu zboże mam jako dodatkowe mienie słono płatne

6 minut temu, Roki212 napisał:

No toż wiadomo co tam wie jakiś ubezpieczyciel i co tam jakieś zapisy w polisie co i za ile jak ty wiesz lepiej jak jest 🤭 niech i tak będzie 😅👍

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v