Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, gregor1284 napisał:

Dlatego jeszcze istnieją. Jak ktoś nie ma zobowiązań to i z dnia na dzień może zlikwidować. Tacy niewygodni są 

Córka skończyła 18 lat. Zacząłem trochę szukać łatwych pieniędzy. Myślę może na MR bym ją przerobił. 

Kolega dopłatowy doradca forumowy ciągiem pytań naprowadził mnie na odpowiedź. Dobrze się żyje w spokoju. Nie ma co szukać miodu , by cukrzycy dostać.. 

Opublikowano
Nieustraszony1044 napisał:

51 minut temu, wojtal24 napisał:

to chyba nie znasz zadad z nowego rozdania a jak byłeś zaduzy to mogłeś brać MGR

Lepiej tego nie brać 

pewnie że lepiej 🤭🤦

Agrest napisał:

Córka skończyła 18 lat. Zacząłem trochę szukać łatwych pieniędzy. Myślę może na MR bym ją przerobił.  Kolega dopłatowy doradca forumowy ciągiem pytań naprowadził mnie na odpowiedź. Dobrze się żyje w spokoju. Nie ma co szukać miodu , by cukrzycy dostać..

szkoła rolnicza? krus płacony?

Opublikowano
10 minut temu, Kowalsky30 napisał:

Gdybym tak podszedł do ciebie; Cześć piąteczka ładna majóweczka i nagle łuppp! dał z dyńki, to co byś zrobił, zaniemówił, czy jakoś zareagował?

Dałbyś radę mi z dyńki wyjechać z Twoimi dolegliwościami? Kto by Ci baniak rozbujał?

8 minut temu, Agrest napisał:

Córka skończyła 18 lat. Zacząłem trochę szukać łatwych pieniędzy. Myślę może na MR bym ją przerobił. 

Kolega dopłatowy doradca forumowy ciągiem pytań naprowadził mnie na odpowiedź. Dobrze się żyje w spokoju. Nie ma co szukać miodu , by cukrzycy dostać.. 

Przy samej roślinnej prosta droga jednak ja bym zaczął od czego innego 

Opublikowano
6 minut temu, slawek74 napisał:

pewnie że lepiej 🤭🤦

szkoła rolnicza? krus płacony?

Nie i nie.

Ale internetowy kurs pszczelarza można zrobić. Krus to chwila moment. Tylko czy 200tys warte jest smyczy?

Opublikowano
3 minuty temu, gregor1284 napisał:

Dałbyś radę mi z dyńki wyjechać z Twoimi dolegliwościami? Kto by Ci baniak rozbujał?

Pierwszej osoby użyłem czysto hipotetycznie, to mogłaby być zupełnie inna osoba. Chodzi mi tylko o twoją reakcję, jakbyś się zachował

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Agrest napisał:

Marcinku. Od wykopania fundamentòw do zalania stropu to cały miesiąc. Nim stemple wyjmiesz to i chałupę nakryjesz.

Ode mnie majstry poszli na szczere pole. Chałupa już stoi i prąd nie podłączony, na bateriach i agregacie wszystko. W międzyczasie całą budowę ojebali im i z ogrodzenia i ze sprzętu. 

Stropy zalane ściany kolankowe wyprowadzone teraz więźbę zrobić.. chyba 2 miesiące nie minęło 

Sławku ,to wiem że szybko idzie, wykończenia mam wujka to by mi ogarnął raz dwa 

Tylko najgorsza te przyłącza 

Gdzieś czytałem że prąd może by dało rade 

Edytowane przez Nieustraszony1044
Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał:

Nie i nie.

Ale internetowy kurs pszczelarza można zrobić. Krus to chwila moment. Tylko czy 200tys warte jest smyczy?

Na drodze nie znajdziesz

Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

Nie i nie.

Pewnie, że warto. Ja na to musiałbym robić 5 lat pod warunkiem, że nic bym nie jadł nie pił  nic się nie zepsuło, a do pracy dojeżdżał rowerem.  Tam na ile tych zobowiązań, też 5 lat?

Opublikowano

Przed chwilą, slawek74 napisał:

dwa wiadra postawisz 🤭

Naprawdę tam u ciebie jest Polska C 🤭

to ty nie ja mam problem.... kanalizacja ponad 25 lat działa .... u ciebie to jakieś k albo z...

15 minut temu, slawek74 napisał:

pewnie że lepiej 🤭🤦

Zostawię dla Ciebie i syna 

👍

Opublikowano
6 minut temu, Nieustraszony1044 napisał:

Ale masz problem... Tak jak byś remontował silnik i największym twoim problemem było by podłączenie rurek paliwowych... 

Opublikowano
3 godziny temu, Baks00 napisał:

Tu się ktoś z kwiatami nie będzie czaił 😉

No nieeeeee🙆...

3 godziny temu, Nieustraszony1044 napisał:

Rozwiąże budując dom ,ale na to potrzeba czasu

Nie masz tego czasu 🤷.. 

Opublikowano

20 minut temu, Agrest napisał:

Marcinku. Od wykopania fundamentòw do zalania stropu to cały miesiąc. Nim stemple wyjmiesz to i chałupę nakryjesz.

Ode mnie majstry poszli na szczere pole. Chałupa już stoi i prąd nie podłączony, na bateriach i agregacie wszystko. W międzyczasie całą budowę ojebali im i z ogrodzenia i ze sprzętu. 

Stropy zalane ściany kolankowe wyprowadzone teraz więźbę zrobić.. chyba 2 miesiące nie minęło 

ja zawsze myślałem że najgorzej to z gotówką na budowę a Ty o prądzie ? przyłącze budowlane w 2 tygodnie Ci ogarną a jak chcesz się w placu rodzinnym budować to możesz się podłączyć na początek że starego przyłącza które masz są firmy co dom pod klucz stawiają Ci e 3 tygodnie wrzuć sobie w necie znajdziesz z gotowych prefabrykatów tylko jak masz działkę to myślę że musisz mieć 300-400tys na start a reszte na wykończenie będzie potrzebne

Opublikowano

Jak nie logiczny , kupując kosiarke za 5 tys jest ryzyko że to pierwszego pokosu nie wytrzyma , po drugie przeważnie trzeba coś poprawić/naprawić/usprawnić po zdjęciu z przyczepki 🤷 a ja nam już dość siedzenia w garażu. Innego toku myślenie nie mam 

Rozrzutnik też bym przygarnął taki, jedna maszyna a zastępuje jeszcze rozsiewacza do wapna, tylko chyba ciut za mały 

To ryzyko nie jest wcale większe niż przy Twojej za 16 tys, a nawet i przy nowej. Wszystko się zepsuje, pytanie tylko kiedy i dlaczego, no i...ile będzie kosztować naprawa. A im nowsza maszyna, tym droższa naprawa. A stan sprzętu się ocenia przy zakupie...kosiarka czy rozrzutnik to nie jest nowoczesny samolot...

Przecież napisałem wyraźnie że za mały, o taki coś będe szukał . 

Nie bardzo to napisałeś, albo nie dostrzegam...

Rozrzutnik 4,5 tony, bez płynnego posuwu za 40 tys to jest kpina z nabywcy...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, slawek74 napisał:

to ty nie ja mam problem.... kanalizacja ponad 25 lat działa .... u ciebie to jakieś k albo z...

👍

A skąd wiesz że nie mamy kanalizacji 🤔

Edytowane przez Nieustraszony1044
Opublikowano
Agrest napisał:

13 minut temu, gregor1284 napisał:

Dlatego jeszcze istnieją. Jak ktoś nie ma zobowiązań to i z dnia na dzień może zlikwidować. Tacy niewygodni są 

jak masz dobrego lokalnego doradce i ułożone dzieci i trochę gotówki to jest idealny pomysl bierze MR 200tys kupuje 4÷5ha ziemi dajesz jej kolejne 4÷5ha w dzierżawę żeby mieć średnia województwa a u nas to ok 8.8ha 5 lat Ty w tym robisz młoda studiuje i po 5 latach zawsze może to sprzedać co kupiła za młodego i ma kasę na start a może to rozwijać dalej brać RMG i dalej kolejne dofinansowania fakt że musisz mieć trochę gotówki żeby jej pomóc bo dostanie 80% z 200tys a później resztę a to w tej chwili jest jedyny program za który można kupić ziemię. tylko mądry doradca i gotówką na rozruch chyba teraz nawet na KRUS nie musi być więc może pracować kurs rolnika ogarnąć jak nie ma wykształcenia

Opublikowano
16 minut temu, Kowalsky30 napisał:

Pewnie, że warto. Ja na to musiałbym robić 5 lat pod warunkiem, że nic bym nie jadł nie pił  nic się nie zepsuło, a do pracy dojeżdżał rowerem.  Tam na ile tych zobowiązań, też 5 lat?

Chyba przedstawiasz to ciemniejszych barwach niż w rzeczywistości 🤔...

9 minut temu, wojtal24 napisał:

ja zawsze myślałem że najgorzej to z gotówką na budowę a Ty o prądzie ? przyłącze budowlane w 2 tygodnie Ci ogarną a jak chcesz się w placu rodzinnym budować to możesz się podłączyć na początek że starego przyłącza które masz są firmy co dom pod klucz stawiają Ci e 3 tygodnie wrzuć sobie w necie znajdziesz z gotowych prefabrykatów tylko jak masz działkę to myślę że musisz mieć 300-400tys na start a reszte na wykończenie będzie potrzebne

Michał te uwagi zostaną pominięte, nawet nie będąc do końca wysłuchanymi🤷...

Opublikowano
12 minut temu, wojtal24 napisał:

Tak to nie , bardziej gospodarczym sposobem . Za dom z bala w surowym stanie kolega dał 360 tys 🤦

Opublikowano
2 minuty temu, wojtal24 napisał:

jak masz dobrego lokalnego doradce i ułożone dzieci i trochę gotówki to jest idealny pomysl bierze MR 200tys kupuje 4÷5ha ziemi dajesz jej kolejne 4÷5ha w dzierżawę żeby mieć średnia województwa a u nas to ok 8.8ha 5 lat Ty w tym robisz młoda studiuje i po 5 latach zawsze może to sprzedać co kupiła za młodego i ma kasę na start a może to rozwijać dalej brać RMG i dalej kolejne dofinansowania fakt że musisz mieć trochę gotówki żeby jej pomóc bo dostanie 80% z 200tys a później resztę a to w tej chwili jest jedyny program za który można kupić ziemię. tylko mądry doradca i gotówką na rozruch chyba teraz nawet na KRUS nie musi być więc może pracować kurs rolnika ogarnąć jak nie ma wykształcenia

U nas 11ha z hakiem ale to nie problem . Problem że córka mogła by uzyskać jedynie minimalną ilość punktów kwalifikującą do startu po pieniądze, co w wypadku choćby minimalnie większej liczby pretendentów  , ją dyskwalifikuje  

Jedyna ziemia do kupna to 6ha za 850. No i ta fikcyjna ode mnie . To już problem.  3 czy 2 lata temu do rozważenia . Na dziś bez perspektyw na jakikolwiek zwrot inwestycji. Jeszcze 2 miesiące temu negocjowałem.  Dzięki Bogu sprzedający nie przystali na moją propozycję, prawdopodobnie popełniając życiowy błąd, a ja ocaliłem się od psychiatryka lub oiom-u, zważywszy co rok 2024 mi zafundował, a jeszcze ostatniego słowa nie powiedział

Opublikowano

12 minut temu, wojtal24 napisał:

Tak to nie , bardziej gospodarczym sposobem . Za dom z bala w surowym stanie kolega dał 360 tys 🤦

a myślisz że sposobem gospodarczym to Ci wyjdzie taniej no chyba że jesteś Ty czy ojciec murarzem i ciesla to swoje pracy nie policzysz

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v