Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Agrest napisał:

U mnie ten problem że wszystko wygląda jak w kwietniu.

Porzeczki zielenią się z daleka. Zboża wcześnie siane nadają się do skracania

spokojnie. zaraz spadnie śnieg i wszystko się znów uśpi. wraz z puszczonymi świeżo pąkami

Opublikowano

Oj nie Michale, za daleko zaszło. Później zrobię fotkę porzeczek.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Agrest napisał:

Temperatura nie jest dziwna o tej porze, ale dla żyjących z płodów ziemi robi się mocno problematyczna przy tak szalonym rozwoju wegetacji.

Gdyby ta wiosna już miała się utrzymać to nie była by aż takim problemem, problemem jest, że po tej wiośnie wraca zima ...

Truskawki niby też były już ładne, a po tych mrozach nocnych złapały słabszy kolor ... Coś tam im zaszkodziło, ale jakiś konkretnych szkód być nie powinno.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Agrest napisał:

Oj nie Michale, za daleko zaszło. Później zrobię fotkę porzeczek.

nie musisz, moje już też ładnie zielone. akurat mają tu taki zaciszek ze słońcem.

Opublikowano
3 godziny temu, Uziu92 napisał:

ja już pisałem nie raz o oleju i filtrach, jak ktoś chce remontować silnik to polecam filtry Sędziszów.

A kolega @Karol6130 do Fergusonów za grube tysiące stosuje Sędziszów i jeździ jak szalony 🙂

Przed chwilą, Agrest napisał:

Tak wygląda tisel 12.03

20240312_113103.jpg

Piękny, czuć już pieniądz 

Opublikowano
3 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał:

A kolega @Karol6130 do Fergusonów za grube tysiące stosuje Sędziszów i jeździ jak szalony 🙂

Czuć pieniądz? Ty wiesz jak jeszcze daleko do zbiorów i ile zagrożeń przez tak wczesna wegetację? 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Nieustraszony1044 napisał:

Czuć to by było jakby wyglądał tak 5 kwietnia a nie 10 marca, zima wróci a piniondz na koncie się nie pojawi ...

Ty i tak porzeczek byś nie posadził, bo byś z 10 lat się zastanawiał czy warto xD 

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Bananek napisał:

no jakby to dobrze ubezpieczyć od przymrozków to na pewno.

Wiesz ile takie ubezpieczenie kosztuje ?? Pytałem się o truskawkę, to jak podałem wartość plonu na 150.000 z ha, to wycenili mi polisę na 32.000 za ha xD Grzecznie podziękowałem, pojechałem do sklepu ogrodniczego, kupiłem włókninę i mam ubezpieczenie od przymrozków za 7.000 na 3 lata xD 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Bananek napisał:

jakby był pewny, że wymarznie to się opłaca 🙊

Nigdy nie wymarznie 100%, a oni już to tak oszacują, że potem będziesz się po sądach szarpał ... A po drugie przymrozki wiosenne w sadach/jagodowych są praktycznie pewne że wystąpią i nikt za bardzo nie chce od tego ubezpieczać ...

Opublikowano
12 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Czuć to by było jakby wyglądał tak 5 kwietnia a nie 10 marca, zima wróci a piniondz na koncie się nie pojawi ...

Ty i tak porzeczek byś nie posadził, bo byś z 10 lat się zastanawiał czy warto xD 

Porzeczek nie lubię to nie sadze 

16 minut temu, Mateusz1q napisał:

Czuć pieniądz? Ty wiesz jak jeszcze daleko do zbiorów i ile zagrożeń przez tak wczesna wegetację? 

Nie wiem 

Opublikowano
Przed chwilą, Nieustraszony1044 napisał:

Ja bobu też jakoś bardzo nie lubię, a sadzę ;) Nieważne czy mi smakuje czy nie, ważne że ludzie to kupują i chcą za to płacić ...

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

l Nigdy nie wymarznie 100%, a oni już to tak oszacują, że potem będziesz się po sądach szarpał ... A po drugie przymrozki wiosenne w sadach/jagodowych są praktycznie pewne że wystąpią i nikt za bardzo nie chce od tego ubezpieczać ...

najlepiej to uczciwie pracować i nie liczyć na takie bonusy

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Ja bobu też jakoś bardzo nie lubię, a sadzę ;) Nieważne czy mi smakuje czy nie, ważne że ludzie to kupują i chcą za to płacić ...

Ja produkuje mleko,wołowinę i zboża paszowe

Wystarczy 

I też paszy nie lubię 😛

Edytowane przez Nieustraszony1044
Opublikowano
Przed chwilą, Bananek napisał:

najlepiej to uczciwie pracować i nie liczyć na takie bonusy

I dlatego jak napisałem wcześniej, zakupiłem włókninę na truskawkę i nie interesuje mnie ubezpieczanie truskawki od przymrozków wiosennych ;) 

Opublikowano
21 minut temu, Nieustraszony1044 napisał:

Ale Ty musisz mieć smutne życie że pamiętasz kto jakie filtry w swoich ciągnikach stosuje

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano
8 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Nigdy nie wymarznie 100%, a oni już to tak oszacują, że potem będziesz się po sądach szarpał ... A po drugie przymrozki wiosenne w sadach/jagodowych są praktycznie pewne że wystąpią i nikt za bardzo nie chce od tego ubezpieczać ...

To ty jeszcze mało żyjesz na tym świecie 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, stempos1980 napisał:

To ty jeszcze mało żyjesz na tym świecie 

Wiadomo, że są rejony, że wymarza bardziej, u mnie jakoś nie przychodzą te najgorsze przymrozki. Jak w Grójcu jest -3 przy gruncie nad ranem to mnie jest -1 ...

Samo to, u @Agrest ostatnio chyba -8 było w nocy jak pamiętam a u mnie ledwo -5 ... Ktoś kto się nie zna powie że to tylko 3 stopnie różnicy, a te 3 stopnie to w jagodowych może zrobić wielką różnicę .... Tak samo jak przymrozek jednogodzinny a trwający 3 lub 4 godziny, straty będą nieporównywalne ... Odkąd zabezpiecza się włókniną truskawki na przymrozki to nie pamiętam strat większych niż 1/3. A takie straty jesteś w stanie nadrobić odpowiednim wykarmieniem tych kwiatów które przetrwały i odpowiednią biostymulacją aby roślina wybiła kwiaty które zostały w karpie ... W przypadku truskawki dopóki nie zmarznie więcej niż 20% kwiatów nie odczujesz zmniejszenia plonu, bo dasz radę to nadrobić zwiększeniem masy pojedynczego owocu i wybiciem dodatkowych kwiatów.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Nieustraszony1044 napisał:

Nie wiem 

Przed chwilą, Nieustraszony1044 napisał:

Mam po prostu dobrą pamięć, nie piłem wina od małego 

Żebyś ty tak się interesował kobietami jak filtrami 

• Haha 6
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v