Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

48 minut temu, slawek74 napisał:

krowy mówi Ci to coś 🤔 i nie chodzi o bogactwo 🤭😁

No to jak nie możesz zdążyć opryskać 5ha zwykłym opryskiwaczem i potrzebujesz rozkładania hydraulicznego to znaczy że nie ty rządzisz w gospodarstwie a krowy ... Jesteś czymś w stylu niewolnika ...

patrz wyżej co Marek napisał ☝️ do tego rozdrobnienie ...

a co Tobie tłumaczyć Ty przecież najdtoższy opryskiwacz masz 😁🤣🤣🤣

Baks00 napisał:

Ku...pulsator się zepsuł 😠😠

a zapasowy 🤔

radekz200 napisał:

1 godzinę temu, slawek74 napisał:

🤣🤣🤣🤣 dzieciaku 🤣🤣🤣 ogarnij się 🤭 na takie stare strucle patrzyć 🤦

sławek ale on rocznikowo będzie młodszy od twojego fendta 😂😂😂😂

prawdziwy mercedes zawsze będzie lepszy .... nawet od nowego ursusa mimo przebiegu miliona 😛

Opublikowano
12 minut temu, Baks00 napisał:

Ku...pulsator się zepsuł 😠😠

Mam zapasowy podjedź pożyczę 

18 minut temu, Tomasz0611 napisał:

No to jak nie możesz zdążyć opryskać 5ha zwykłym opryskiwaczem i potrzebujesz rozkładania hydraulicznego to znaczy że nie ty rządzisz w gospodarstwie a krowy ... Jesteś czymś w stylu niewolnika ...

Raczej mu o czas chodzi nie o hydraulikę 

Pora oprysków często koliduje z pora doju i oprzątania,krowy to trudny temat polecam sprawdzić 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, slawek74 napisał:

a co Tobie tłumaczyć Ty przecież najdtoższy opryskiwacz masz 😁🤣🤣🤣

W przeliczeniu na "wartość" plonu którą pryska to jest tani.

8 minut temu, Łolek napisał:

Pora oprysków często koliduje z pora doju i oprzątania,krowy to trudny temat polecam sprawdzić 

Mi też koliduje pryskanie truskawek z czasem ich zbioru, ale bez przesady, dwa baniaki po 400 czy 600l można spokojnie jednego wieczora zrobić, i to w idealnym oknie gdy temperatura nie jest za wysoka a jeszcze nie ma ani kropli rosy ...

A skoro nie można zdążyć zrobić głupiego oprysku to znaczy że się jest niewolnikiem krów ... Ile tego jest, w zbożach paszowych 3 przejazdy, w kukurydzy jeden, ewentualnie dwa jak dasz odżywkę ...

A może tych krów trzeba mniej jak się nie można wyrobić, ja też nie sadzę 10ha truskawek tylko 3ha żeby to było zrobione tak jak trzeba i żeby ze wszystkim zdążyć ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 godzinę temu, jacor73 napisał:

1 na plusie

Teraz toś walnął jak łysy grzywą o beton, na 10 ha opryskiwacz 1500l🤭🤭🤭🤣🤣🤣🤣

Na 20 to już samojezdnego trzeba szukać 🤭

31 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Sławek jak dobrze ustawi to 5 ha jednym zrobi ;)

Akurat w kwestii jego opryskiwacza mogę coś powiedzieć 🤭🤭

Rześko było rano a teraz widać nawet szron na trawach

Opublikowano
19 minut temu, Tomasz0611 napisał:

W przeliczeniu na "wartość" plonu którą pryska to jest tani.

Mi też koliduje pryskanie truskawek z czasem ich zbioru, ale bez przesady, dwa baniaki po 400 czy 600l można spokojnie jednego wieczora zrobić, i to w idealnym oknie gdy temperatura nie jest za wysoka a jeszcze nie ma ani kropli rosy ...

A skoro nie można zdążyć zrobić głupiego oprysku to znaczy że się jest niewolnikiem krów ... Ile tego jest, w zbożach paszowych 3 przejazdy, w kukurydzy jeden, ewentualnie dwa jak dasz odżywkę ...

A może tych krów trzeba mniej jak się nie można wyrobić, ja też nie sadzę 10ha truskawek tylko 3ha żeby to było zrobione tak jak trzeba i żeby ze wszystkim zdążyć ...

Miałem 400 potem 600 teraz1200 i wiem jak to wygoda zatankować i nie zjeżdżać do domu tylko z pola na pole, każdy ma inne warunki i czym innym się zajmuje więc i zapotrzebowanie na maszyny też inne 

Np 

@Karol6130 jest sam bo tak mu się  życie ułożyło,do pracy w polu oborze i jeszcze ogarnąć sprawy poza  wiec maszyny muszą być wydajne , Sławek ma rozproszone pola ja miałem z  pola  na pole  26km a dom po środku 🤷

26 minut temu, radekz200 napisał:

nie 😂 ale takiego fendta co sławek ma też nie 😛

Mojego byś kupił 😉🫢

• Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, Łolek napisał:

Miałem 400 potem 600 teraz1200 i wiem jak to wygoda zatankować i nie zjeżdżać do domu tylko z pola na pole, każdy ma inne warunki i czym innym się zajmuje więc i zapotrzebowanie na maszyny też inne 

Np @Karol6130

Ale bez przesady, opryskiwacz za 50.000 na 10ha ? Z czego połowa to kukurydza która pryskana u takiego krowiego bauera jest raz, bo na odżywki to nie ma czasu przy krowach przecież ... 5000zl na ha koszt opryskiwacza ...

Opublikowano
2 minuty temu, Łolek napisał:

Np 

@Karol6130 jest sam bo tak mu się  życie ułożyło,do pracy w polu oborze i jeszcze ogarnąć sprawy poza  wiec maszyny muszą być wydajne , Sławek ma rozproszone pola ja miałem z  pola  na pole  26km a dom po środku 🤷

Mojego byś kupił 😉🫢

Dobrze Mareczku gadasz, każdy ma inne warunki

Ja to jak mam czas pryskania to jest tak:

Warunki idealne to do roboty

Pogoda ujowa to wolne 🤷

• Like 2
Opublikowano
9 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Na tyle to jakiś Biardzki/Tolmet 600l z kilkoma sensownymi dodatkami za gotówkę, a nie jakieś składania hydrauliczne itp ...

Sam teraz kupiłem Tolmeta 600-tke na 25ha, po około 8ha jarego, kukurydzy i ozimego. Jakbym miał wywalić 40-50tys na opryskiwacz na taki obszar to bym musiał chyba być chory umysłowo ...

z krowami jest inna sytuacja,.liczy się każda zaoszczędzona sekunda na wszystkim 

• Haha 2
Opublikowano
11 minut temu, Łolek napisał:

Mojego byś kupił

Eeeee...zara...jeden Ci pieniądze chciał słać, to powiedziałeś, że dasz drugiemu za córkę z przeznaczeniem na synową...znaczy, że co🤔...nie będzie wesela🤔🤭

Siemanko. 2°, cicho, rześko 

• Haha 1
Opublikowano

Dzień dobry. 

Trzeba chyba kawkę wypić i brać się za robotę. 

Kto wymyślił balkon przy chalupie 🙉

Pewnie ten sam co sobie wymyślił że mu przeszkadza teraz 🤔

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Rolnik1973 napisał:

🤝 🙋‍♂️

☀️

Ciekawe czy grzyby urosły w taki ziąb

No trzeba sprawdzić

P0tem jęczmienie P0pryskać

POczekaj cieplejszych nocy, teraz codziennie jakiś przymrozki żeby ci zboże nie POjebało, bo będziesz POpłakiwał później

Edytowane przez marulekk
  • Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Rolnik1973 napisał:

🤝 🙋‍♂️

☀️

Ciekawe czy grzyby urosły w taki ziąb

No trzeba sprawdzić

P0tem jęczmienie P0pryskać

Centralnie po przymrozku kombinować z pryskaniem, do jednego stresu dokładać kolejny, to trzeba być Ryszardem ...

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Centralnie po przymrozku kombinować z pryskaniem, do jednego stresu dokładać kolejny, to trzeba być Ryszardem ...

Zima idzie cieplej nie bedzie

Siwka nie widać było

Gryka przerasta jęczmień

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v