Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zależy w jakich rejonach i na jakich glebach.

Czasami żeby pozbyć się nadmiernego zasolenia, czasami żeby poprawić żyzność ( daje efekty np. w perspektywie 50 lat), czy w celach melioracyjnych.

Opublikowano

Na madach jest np taki problem, że na wierzchu jest 60cm gliny/iłu, a pod spodem piasek. Ił jest bardzo trudny w uprawie(orka 25-35lON na ha) i rośliny się męczą, ale jak się wymiesza z piaskiem to rośliny lepiej rosną, nie mówiąc o lżejszej uprawie. W Holandii tak użyźniają, u mnie też by się przydało, ale nie ma w okolicy takiego pługa.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, maniekc360 napisał:

Na madach jest np taki problem, że na wierzchu jest 60cm gliny/iłu, a pod spodem piasek. Ił jest bardzo trudny w uprawie(orka 25-35lON na ha) i rośliny się męczą, ale jak się wymiesza z piaskiem to rośliny lepiej rosną, nie mówiąc o lżejszej uprawie. W Holandii tak użyźniają, u mnie też by się przydało, ale nie ma w okolicy takiego pługa.

wystarczy duży dobry korpus od zachodniego pługa ze sporym prześwitem pod ramą o dużej szerokości roboczej korpusu , takim overumem z wysoką  krótką odkładnią XU bez ścinacza to na jakieś 40cm śmiało można próbować przy znikomej ilości resztek na wierzchu 

jakaś namiastka zawsze to będzie 

Edytowane przez konteno
Opublikowano

Tylko że tak jak pisałem ił/glina sięga u mnie na 60 cm. Przydało by się przeorać na 90, albo metr, a to już nie takie proste. Ciekawym zjawiskiem na mojej glebie jest pękanie jej w suchych okresach, właśnie na te 60cm, że można rękę całą włożyć, co powoduje rozrywanie korzeni. Potem w te szczeliny wpadają resztki roślinne i gleba z wierzchu, a jak popada to się zmyka. W ten sposób materia organiczna i składniki same przemieszczają się na głębokość 50-60cm... Jeśli chodzi o samą celowość tego zabiegu, w miejscach, gdzie koparka pogłebiając rów, albo zakopując korzenie, wyciągneła piasku na wierzch, lepiej rośnie kukurydza. W ogródku kilkanaście lat temu nawieźliśmy gleby żeby nie stała woda, to maliny na ile/glinie mają metr wysokości, a tam gdzie była wysypana lekka gleba malina ma 1,8m wysokości.