Skocz do zawartości

Czy ktos miał byczki z Włoch? Potrzebuje pomocy


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym dowiedzieć się czy ktoś miał bydło z Włoch i jak rośnie? Mam byki 8/9miesiecy i mają 200kg, czy to normalne? 

Opublikowano

Teraz nie mam jak zrobić ponieważ jestem poza domem :/

Opublikowano

Moje bardzo dobrze zbudowane tylko niskie są. Dlatego chciałbym dowiedzieć się jak wagowo rosą, np 26 miesięczny ile może ważyć +-

Opublikowano

Cielaki z Włoch, które słabo rosną, to cielaki rasy Valdostana, pochodzącej z północno-zachodnich Włoch z okolic miasta Aosta. Valdostana ma trzy odmiany barwne, jedna, Pezzata Rossa ma umaszczenie jak typowy Simmental, z tym że czerwone łaty są zawsze intensywnie czerwone jak u Hereforda, nie ma osobników o łatach kremowych czy żółtawych jak u simmentala. Druga, Valdostana Nera, zazwyczaj jest cała czarna, rzadziej czarna z białymi łatami. I trzecia, Valdostana Castana, ma umaszczenie czarne z brązowymi podpaleniami najbardziej widocznymi wokół oczu i pyska. Valdostana to mała krowa wysokości Jerseya, ale bardzo dobrze umięśniona. Średnia waga krowy to około 500 kg, a byka około 600 kg. Nic dziwnego, że młode byczki powoli rosną i w wieku jednego roku osiągają wagę 300 kg. Włosi co roku sprowadzają z zagranicy co najmniej kilkaset tysięcy cielaków i młodego bydła ras typowo mięsnych, jak szarolez czy limuzin, a cielaki takie jak Valdostana trafiają do Polski. Na północy Włoch jest wiele innych lokalnych ras, których nazw nie znam, niektóre o charakterystycznym białogrzbietym umaszczeniu. Takie cielaki białogrzbiete są sprzedawane przez handlarzy w Polsce, nie wiem czy pochodzą z Włoch, ale to bardzo prawdopodobne, bo cielaki rasy Valdostana nadal trafiają do Polski. Ja osobiście nigdy bym nie kupił cielaków z Włoch, bo każdy dobry cielak zostaje we Włoszech i nie emigruje na wschód, by w oborze jakiegoś barbarzyńcy doczekać sędziwego wieku.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez tymtus
      Co sądzicie o kastracji bydła mięsnego? W Europie nie jest to rozpowszechnione, ale prawie cała reszra świata jednak stosuje tą metode, pozwala to na o wiele tańszy koszt wyprodukowania wołowiny, oraz zmiejsza szanse kazirodztwa, oraz ułatwia prace nam, rolnikom. Bardzo wygodna jest metoda bandingu, która polega na zakładaniu specjalnych gumek na moszne cielaka, po czasie jądra po prostu odpadają. Zestaw do takiego zabiegu, to koszt 50zł, jest dostępny w polsce, chociaż z samą praktyką bandingu się nie spotkałem. Co Wy o tym sądzicie?
    • Przez s_z_k
      czy ktoś orientuje się jakie wybicie mogą mieć byki zebu? 
    • Przez GrubyRolnik123
      Witam
      kupię 50 sztuk bydła 1-2 miesięcznych, szczegóły w wiadomośći prywatnej na agrofoto.pl
      ✅✅✅✅✅✅
       

    • Przez szczygel18
      Witam niebawem zamierzam kupi większą ilości cielaków najlepiej mięsnych chodzi mi tu o byczki ale mogą to być również mieszańce prosił bym o jakieś namiary rolników bądź pośredników za pomoc będę bardzo wdzięczny...
       
      Myślę ze nie tylko mi to będzie pomocne...
    • Przez ŁukaszOla
      Witam , mam pytanie jak sprzedać byki lepiej na żywa czy poubojowo 
       

×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v