Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Który to rok mój z 1975 nie ma przekładni, tylko łańcuch przełożyć można , bo są dwa rodzaje  zębatek

Opublikowano
10 minut temu, miwigos napisał:

Który to rok mój z 1975 nie ma przekładni, tylko łańcuch przełożyć można , bo są dwa rodzaje  zębatek

żebym ja to wiedział, kupowany był 80 któryś na spółkę na 3 gospodarzy. Tak są te zebątki, to są całe koła z klinem,  tylko idzie kupić z plastikowym klinem i trzeba od razu przerabiać bo ten plastikowy po 1 ha idzie spać

Opublikowano

Nie ma tabliczki na ramie ,ta przekladnia ma napęd z jednego koła, u mnie każde koło napędza trzy sekcje ,                                                                                                                    Chodzi Co o te plastikowe kołki 6  milimetrów ,przy każdej sekcji , one są po to żeby nie przeciążyć sekcji, jak nie ma kamieni to nie pękają, jak kamień wpadnie między kólko podporowe sekcji a płoze to pęknie, 

Opublikowano
20 minut temu, miwigos napisał:

Nie ma tabliczki na ramie ,ta przekladnia ma napęd z jednego koła, u mnie każde koło napędza trzy sekcje ,                                                                                                                    Chodzi Co o te plastikowe kołki 6  milimetrów ,przy każdej sekcji , one są po to żeby nie przeciążyć sekcji, jak nie ma kamieni to nie pękają, jak kamień wpadnie między kólko podporowe sekcji a płoze to pęknie, 

o to to, dokładnie o tym mówimy, wystarczy nieraz niewielki kamien i tryb mówi papa, powiem ci że sprawdzę na tej tabliczce może będzie, u mnie są 2 skrzynie po 2 stronach i właśnie sianie zmienia się poprzez ustawienie tego, tylko nigdzie nie mogę znaleźć poszczególnych ustawień, ty masz poprzez te łańcuchy nie? to masz 2 przełożenia jak się nie mylę

Opublikowano

Jedź powoli po betonie i zobacz co ile spadają nasiona i już masz nastawy. Co do tych nowszych wg instrukcji są trzy gęstości. I teraz nie wiem czy przypadkiem nie jest tak że mamy na kole duży a wałek małe, przekładamy łańcuch i jest na kole małe a na wałku duże, a jeszcze można przesunąć koło zębate na wałku i wychodzi na kole duże i na wałku duże. 

Opublikowano

rocznik 77, napęd od dwóch kół tzn jedno koło napędza 3 sekcję

13 minut temu, TomaszStach napisał:

Jedź powoli po betonie i zobacz co ile spadają nasiona i już masz nastawy. Co do tych nowszych wg instrukcji są trzy gęstości. I teraz nie wiem czy przypadkiem nie jest tak że mamy na kole duży a wałek małe, przekładamy łańcuch i jest na kole małe a na wałku duże, a jeszcze można przesunąć koło zębate na wałku i wychodzi na kole duże i na wałku duże. 

będę musiał tak zrobić bo inaczej tego nie sprawdzę

Opublikowano

Na ubitej zemi zrobi rowek i bedziesz wiedział co ile, na betonie poprzesuwaja sie nasiona

Opublikowano (edytowane)

Ja nie mam  przekładni tylko dwie pary zębatek, które są przerobione , sieje co 20,5 cm, sieje 2-3 cm , w tym roku o cm płyciek=j bo zapowiadali że może popadać i spadło 12 mm przez dobe

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
51 minut temu, miwigos napisał:

Ja nie mam  przekładni tylko dwie pary zębatek, które są przerobione , sieje co 20,5 cm, sieje 2-3 cm , w tym roku o cm płyciek=j bo zapowiadali że może popadać i spadło 12 mm przez dobe

jasne, nawet 1,5 niektórzy sieją w obawie przed zaklepaniem, głębokość regulujesz tylko głównym cięgłem?

Opublikowano

Cięgno mało co da bo sekcje są na łańcuchach. Głębokość ustawia się opuszczając redlice względem sekcji. Przynajmniej tak jest w tym  bez przekładni, 

Opublikowano
13 minut temu, TomaszStach napisał:

Cięgno mało co da bo sekcje są na łańcuchach. Głębokość ustawia się opuszczając redlice względem sekcji. Przynajmniej tak jest w tym  bez przekładni, 

a no chyba że tak, nie wiem będę próbował, jedyne co się boję to o przykrywanie nasion bo mokro jak cholera

Opublikowano

Lepsza swoja sprawna gama niż czekanie aż usługodawca przyjedzie