Skocz do zawartości

jaką prase rolującą polecacie

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Zależy do czego ma być, jak tylko do słomy to najlepiej jakąś pasówkę, jeżeli ma też być robiona kiszonka to najlepiej chyba  w tym budżecie spróbować znaleźć jakiegoś deutz-fahr walcową.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, sylwek20034330 napisał:

masz jakąś opinie o tej prasie

10 lat nią prasuję 

Znaczy nie tą z linku, tylko tą którą mam w garażu. Ale taka sama

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
1 godzinę temu, robert1226 napisał:

Przecież piszesz żeby bele nie były kapcie , a walec do suchej słomy się nie nada  .

Wymieniłeś wszystko co najgorsze.

Kupowałem w tym roku słomę, i tak wychodzi zestawie: po łańcuchowej 120 robionej na handel ( kupione bele słomy po 35zł za sztukę) starcza mi słomy na jedno poscielenie w oborze, po mojej Warfamie robione u siebie starcza na 2-2,5 scielania, po walcowej niby 120 ( w rzeczywistości 130+cm , płaconej po 50 zł za sztukę starcza na 3 scielania), po pasowce jakiejś starej " nowy holand" 150 ( płacone po 70 zł ) starcza na 3 scielania.

Wnioski wyciągnij sam . 

2 godziny temu, sylwek20034330 napisał:

jaką kupić prasę rolującą do siana budżet to 15tyś,

☝️☝️☝️☝️

Opublikowano
Qwazi napisał:

10 minut temu, sylwek20034330 napisał:

masz jakąś opinie o tej prasie

10 lat nią prasuję 

Znaczy nie tą z linku, tylko tą którą mam w garażu. Ale taka sama

a jak z awaryjnoscia? dobrze zbija? jakim ciągnikiem.prasujesz?

ZetorMisio napisał:

1 godzinę temu, robert1226 napisał:

Przecież piszesz żeby bele nie były kapcie , a walec do suchej słomy się nie nada  .

Wymieniłeś wszystko co najgorsze.

Kupowałem w tym roku słomę, i tak wychodzi zestawie: po łańcuchowej 120 robionej na handel ( kupione bele słomy po 35zł za sztukę) starcza mi słomy na jedno poscielenie w oborze, po mojej Warfamie robione u siebie starcza na 2-2,5 scielania, po walcowej niby 120 ( w rzeczywistości 130+cm , płaconej po 50 zł za sztukę starcza na 3 scielania), po pasowce jakiejś starej " nowy holand" 150 ( płacone po 70 zł ) starcza na 3 scielania.

Wnioski wyciągnij sam . 

2 godziny temu, sylwek20034330 napisał:

jaką kupić prasę rolującą do siana budżet to 15tyś,

☝️☝️☝️☝️

jaką masz warfame?

Opublikowano
ZetorMisio napisał:

9 minut temu, sylwek20034330 napisał:

jaką masz warfame?

Łancuchowa . Z 573??? Ale symbolu nie jestem pewien 

wiesz coś o warfamie z543? mam taką ma oku z 2007 roku

Opublikowano
30 minut temu, Qwazi napisał:

nie głupio to wygląda.

29 minut temu, sylwek20034330 napisał:

mam okazję kupić warfame z543 z 2007 roku ale po komentarzach widzę że lepiej sobie odpuścic

moje zdanie jest takie że jak masz gdzieś sprawdzoną prasę, to znaczy znasz jej przeszłość, to bierz pomimo tego że marka może wydawać się nie najlepsza. 

miałeś już jakąś prasę?

1 Łańcuchowa - chyba najłatwiej ukulać belę, nie musisz się tak pilnować jak przy pozostałych typach i nie stanie ci balot w komorze z powodu zbyt suchej masy, ale chodzi głośniej niż pozostałe.

2 pasowa - najlepiej zwinięte baloty i najwięcej moim zdaniem masy w balocie bo to od początku już zwija pod naciskiem, minusem to że musisz się strasznie pilnować przy wąskich pokosach żeby pasy były równo,miernie napietę i nie wiem jak w zachodnich może tego problemu nie ma, ale w starych polskich przychodzi rosa = koniec pracy. (na plus polskich był szeroki podbieracz)

3 walcowa - najmniej awaryjna, też w miarę cicha (napewno deutz-fahr), minus to właśnie to stawanie masy w prasie, praca z rosą na porządku dziennym (jęczmień) lub zaraz za kombajnem

Opublikowano
16 minut temu, sylwek20034330 napisał:

Robię ok 500 bel rocznie. Od trzech lat prasuję zetorem 6341, wcześniej c360. Z awarii, przez te 20 lat wymieniłem 2 łożyska. Jedno na pierwszym walcu dolnym, a drugie na poprzeczce łańcucha zwijającego. Jak zbija? Myślę, że starczyłoby Ci na 3 pościelenia. Jeśli masz życzenie to za parę minut zrobię Ci fotkę beli z zeszłego roku