Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zaletą gniazda 13 pin jest wielkość styku i łatwość podłączania. Nie musisz się już szamotać z wtyczką. Tutaj przykładasz przekręcasz i jest spięte. Dodatkowo sąsiad pewnie nie ma takiego złącza więc już nie pożyczy przyczepy i można zastosować lampę cofania w przyczepie. 

Opublikowano

Jak pierwszy raz podczepilem do passata przyczepke to zapalila.mi sie kontrolka od przeciwmgielnych z tylu i od tempomatu. Po tym incydencie tempomat przestal dzialac. We wtyczce od przyczepki bolce wyłażą i gdzies zwarcie zrobilo. Pozniej musialem gniazdo zmienic w samochodzie i wszystko pooznaczalem sobie bo od wydechu wszystko czarne bylo. Wymiana mi zajela troche bo pierwszy raz w zyciu to robilem. Stary tylko oczy zrobil bo sam nigdy nie zmienial czy to gniazda czy wtyczki. W przyczepce nie zmienilem co bylo bledem ale czasu nie mialem. Efektem byla ostatnio powtorka z rozrywki,znowu tempomat nie dziala(zmieniony czujnik stopu na nowy byl bo jego spaliło)

7 minut temu, hubertb napisał:

Powoli wymieniaj na: 

spacer.png

Wsteczny(8) podpinam pod szperacz tylny. 

Nie trzymałem tego w rękach, więc nie będę bajek tworzył. 

Brat w golfie 3 miał gniazdo 13 pinowe i pozyczyli przyczepke i zonk,ale dobrze ze znajomy mial przejsciowke

Opublikowano
Przed chwilą, Belaruss820 napisał:

Jak pierwszy raz podczepilem do passata przyczepke to zapalila.mi sie kontrolka od przeciwmgielnych z tylu i od tempomatu. Po tym incydencie tempomat przestal dzialac. We wtyczce od przyczepki bolce wyłażą i gdzies zwarcie zrobilo. Pozniej musialem gniazdo zmienic w samochodzie i wszystko pooznaczalem sobie bo od wydechu wszystko czarne bylo. Wymiana mi zajela troche bo pierwszy raz w zyciu to robilem. Stary tylko oczy zrobil bo sam nigdy nie zmienial czy to gniazda czy wtyczki. W przyczepce nie zmienilem co bylo bledem ale czasu nie mialem. Efektem byla ostatnio powtorka z rozrywki,znowu tempomat nie dziala(zmieniony czujnik stopu na nowy byl bo jego spaliło)

Zamień gniazdo na 13 pin. One są szczelniejsze. Tylko kup markowe gniazdo 

GNIAZDO ELEKTRYCZNE 13 PIN STEINHOF za 32,99 zł z Tarnów - Allegro.pl - (6668428783) 

• Like 1
Opublikowano
45 minut temu, hubertb napisał:

i posiada taki regulator ale i tak ją udało się mi przeciążyć. 

ws6-125 nie ma nic z tego co kojarzę . to 720W?

trochę mocniej pocisnę taką i watomierz w gniazdku pokazuje ponad 1kW a nie czuć by jakoś mocno schodziła z obrotów , dłuższa praca w taki sposób i sprzęt wyzionie ducha 

dlatego lepiej pałować mocniejsze sprzęty

33 minuty temu, hubertb napisał:

Notabene za 90% problemów z oświetleniem przyczepy odpowiada:

spacer.png

kablem rozruchowym żabkami złapać ramy przyczep lub most traktora z ramą przyczepy i po problemie jeśli chodzi o "-"😊

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał:

Moj syn też ma oryginalnie 13 pinowe i też używa przejściówki 

O jak mój brat. w końcu odciąłem wtyczkę w przyczepce i zmieniłem wtyczkę.... 

2 minuty temu, konteno napisał:

ws6-125 nie ma nic z tego co kojarzę . to 720W?

trochę mocniej pocisnę taką i watomierz w gniazdku pokazuje ponad 1kW a nie czuć by jakoś mocno schodziła z obrotów , dłuższa praca w taki sposób i sprzęt wyzionie ducha 

dlatego lepiej pałować mocniejsze sprzęty

kablem rozruchowym żabkami złapać ramy przyczep lub most traktora z ramą przyczepy i po problemie jeśli chodzi o "-"😊

No masa oświetlenia przyczepy powinna być odseparowana od masy karoserii. Inaczej przewodem 0,75mm2 będzie wyrównywał potencjały ciągnik/przyczepa. 

Opublikowano (edytowane)

Ja bym musiał wymienić wtyczkę przyczepki i gniazdo w moim tirze. A że synuś sporadycznie zakłada hak a oświetlenie dobrze działa, to narazie jest

10 minut temu, hubertb napisał:

jak mój brat. w końcu odciąłem wtyczkę w przyczepce i zmieniłem wtyczkę.... 

5 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Bardzo to fajne.

Samo to, że nie trzeba ciągnąć przewodu już czyni to bardzo fajnym. Ale siewnikiem, kombajnem do ziemniaków i opryskiwaczem po drogach publicznych nie jeżdżę. Poza tym przez opryskiwacz i rozsiewacz widać światła ciągnika. A prasa, przyczepy i rozrzutnik mają "swoje" oświetlenie. Więc nie bardzo jest do czego to zakupić

Edytowane przez Qwazi
Literówka
Opublikowano
40 minut temu, Qwazi napisał:

A rowerem jak się nachlasz to go prowadź, a nie bohatersko pedałujesz i się potem dziwisz, że 2,5 k trzeba wybulić. Wszyscy wiedzą, że to karalne a prawie wszyscy wsiadają. No najłatwiejszy łup dla psiaków. 

Marcin to nie było personalnie do Ciebie tylko ogólnie, bo tak właśnie jest

I będzie że prowadził rower po pijanemu 

Opublikowano
7 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Ja mam innej firmy do siewnika

Bardzo to fajne.

Screenshot_20230105-114514.jpg

Głupie pytanie ale mi pomoże. Jak zrobic gniazdo zapalniczki w ciagniku który tego gniazda nie ma i zeby nie popalic czegos? W zetorze mam 3pinowe do sterownika zrobione przez poprzedniego wlasciciela i czy od tego glownego zasilania moglbym zapalniczke zamontowac?a jak to wyglądałoby w belarusie? Niby prosta rzecz ale jak ze wszystkim, gdy sie czegos nie robilo to jest trudne.

Opublikowano
2 minuty temu, Łolek napisał:

I będzie że prowadził rower po pijanemu 

Prowadzić może. Kierować już nie😉. A w tym przypadku to rower prowadzi człowieka🤭

Opublikowano
Przed chwilą, Belaruss820 napisał:

Głupie pytanie ale mi pomoże. Jak zrobic gniazdo zapalniczki w ciagniku który tego gniazda nie ma i zeby nie popalic czegos? W zetorze mam 3pinowe do sterownika zrobione przez poprzedniego wlasciciela i czy od tego glownego zasilania moglbym zapalniczke zamontowac?a jak to wyglądałoby w belarusie? Niby prosta rzecz ale jak ze wszystkim, gdy sie czegos nie robilo to jest trudne.

Możesz wziąć zasilanie z tego gniazda ale ja doradzał bym zrobić nowy obwód. Wprost z akumulatora. Przewód 1,5mm2 zabezpieczasz bezpiecznikiem 15A, jeśli kupisz gniazdo w którym można podgrzać zapalniczkę. Jeśli kupisz gniazdo typowo ładowarkowe przewód 0,75mm2 i bezpiecznik 5A. 

Opublikowano

Nieeeee😤. Ale nie bardzo mam wpływ na to kim będzie mój zieć😉

9 minut temu, hubertb napisał:

W sumie to 80zł tyle kosztuje święty spokój. 

ZACISKARKA PRASKA DO KABLI TULEJEK 0,25-10 ZESTAW - Sklep, Opinie, Cena w Allegro.pl

Coś takiego stosuje zamiast zabielenia przewodów. Polecam tulejki są uniwersalne, można stosować w motoryzacji jak i np. do gniazd wtyczek trójfazowych. 

Od tego mam syna. Chyba nawet taką samą się posługuje🤔

• Haha 1
Opublikowano
44 minuty temu, hubertb napisał:

Zaletą gniazda 13 pin jest wielkość styku i łatwość podłączania. Nie musisz się już szamotać z wtyczką. Tutaj przykładasz przekręcasz i jest spięte. Dodatkowo sąsiad pewnie nie ma takiego złącza więc już nie pożyczy przyczepy i można zastosować lampę cofania w przyczepie. 

Że sąsiad nie może pożyczyć to jest plus 🤔

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, hubertb napisał:

Prawa przednia obrysówka nie świeci. 

Wazne żeby z tyłu świeciło choć lewe światło, a jak świecą oba to już luksus 😎

7 minut temu, hubertb napisał:

To zależy od sąsiada. Np. tobie nie wiem czy bym pożyczył..... 

Nie musisz, mam swoje dwie przyczepki samochodowe i jak już to ja komuś pożyczam 😉

Przyczepy tak samo a że jest 7 przyczep to jest co pożyczać

I w drugą stronę... Jak ja potrzebuję np. jakaś maszynę to też zawsze jest od kogo pożyczyć 😉

Edytowane przez TheraRolnik
Opublikowano
12 minut temu, TheraRolnik napisał:

Jak ja potrzebuję np. jakaś maszynę to też zawsze jest od kogo pożyczyć 😉

Jakoś uwierzyć bym nie mógł że wróci w całości. Znając twój talent. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v