Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest jeszcze jedna niebezpieczna sztuczka, wysyłają paczkę za pobraniem, do kogoś kto dużo zamawia albo np. do serwisu samochodowego. Płacisz z przyzwyczajenia otwierasz paczkę a tam cześć jakiej nikt nie zamawiał i to w dodatku zniszczona. 

Opublikowano
8 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Dobrze,nie będe Ci się wpieprzał 😛

bez przesady.     lubię jak ktoś coś doradzi...

Opublikowano
Przed chwilą, witejus napisał:

stary rozp...y reflektor samochodowy.

Czyli jak cegła, bądź kamień. Przepraszam, zapędziłem się z tą nawiązką, oszustwo z 286 kk jej nie przewiduje. Sprawdziłem teraz. Więc po ewentualnym skazaniu pozew cywilnoprawny na podstawie wyroku skazującego. Roszczenie oczywiste i zasadne, chyba nawet bez kosztów 

Opublikowano
2 minuty temu, hubertb napisał:

a tam cześć jakiej nikt nie zamawiał i to w dodatku zniszczona. 

Dokładnie tak było w moim przypadku, miał przyslać lewą przednią do stilo sprawną a przysłał roz...ną nie wiadomo od czego.

Opublikowano
4 minuty temu, witejus napisał:

przed czym?

A bo rozbawił mnie Twój zakup 😊

Opublikowano
3 minuty temu, hubertb napisał:

Jest jeszcze jedna niebezpieczna sztuczka, wysyłają paczkę za pobraniem, do kogoś kto dużo zamawia albo np. do serwisu samochodowego. Płacisz z przyzwyczajenia otwierasz paczkę a tam cześć jakiej nikt nie zamawiał i to w dodatku zniszczona. 

Miecz obosieczny dla oszusta. Jeśli przedmiot jest uszkodzony i nabywca otworzy paczkę w obecności kuriera, to protokół szkody i nie ma odbioru. Więc szansę na powodzenie sztuczki 50/50.

Ja osobiście na przedpłatę kupuje tylko w jednej firmie już od dawna i nie poprzez olx czy allegro, a na stronie tej firmy. Dostaje mailem potwierdzenie przyjęcia zamówienia, potem potwierdzenie wpłaty, a potem potwierdzenie wysłania przesyłki. Jednak pierwsze kilka razy też tam kupiłem za pobraniem

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Qwazi napisał:

Miecz obosieczny dla oszusta. Jeśli przedmiot jest uszkodzony i nabywca otworzy paczkę w obecności kuriera, to protokół szkody i nie ma odbioru.

W moim przypadku, w serwisie ponieważ zamawia sporo i jest rejestr przesyłek. Te spoza rejestru są podejrzane i każdą się otwiera więc się nie udało. Jednak kilku znajomych nie miało tyle szczęścia. 

Edytowane przez hubertb
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał:

Miecz obosieczny dla oszusta. Jeśli przedmiot jest uszkodzony i nabywca otworzy paczkę w obecności kuriera, to protokół szkody i nie ma odbioru.

Nie było mnie wtedy w domu, odebrał syn a paczkę otworzył po odjeździe kuriera, no i po ptokach.

• Sad 1
Opublikowano
2 minuty temu, witejus napisał:

Nie było mnie wtedy w domu, odebrał syn a paczkę otworzył po odjeździe kuriera, no i po ptokach.

Ciebie zrobili na stówę w przypadku mnie do warsztatu przyszła stara poduszka do PSA za 500zł. 

Opublikowano

Gorzej sprawy się mają jeśli chodzi o przesyłki z rzeczami używanymi. Tutaj ciężko wykazać winę kuriera w uszkodzeniu podczas transportu (chyba, że opakowanie jest uszkodzone), a jeszcze ciężej zamiar oszustwa ze strony sprzedawcy. A bez tego nie da się ich pociągnąć do odpowiedzialności za zgodność przesyłki z zamówieniem 

Opublikowano
5 minut temu, Qwazi napisał:

Gorzej sprawy się mają jeśli chodzi o przesyłki z rzeczami używanymi. Tutaj ciężko wykazać winę kuriera w uszkodzeniu podczas transportu (chyba, że opakowanie jest uszkodzone), a jeszcze ciężej zamiar oszustwa ze strony sprzedawcy. A bez tego nie da się ich pociągnąć do odpowiedzialności za zgodność przesyłki z zamówieniem 

Zawsze jest ryzyko nawet w sprzedaży bezpośredniej w sklepie czy na targu czy innej giełdzie. 

• Like 1
Opublikowano
52 minuty temu, hubertb napisał:

Mnie jakoś bardziej przekonują tarczowe. Nie miałem ani jednego ale patrząc na kwestie typowo mechaniczną to tarczowy wydaje się sensowniejszy. 

Tarczowy według mnie do mokrych gałęzi z przeznaczeniem zrębki na opał się nie nadaje. Po walcowym zrębka dłuższa i to dosyxha ładnie 

Co do paczek, polecam korzystanie z przesyłki olx, bardzo bezpieczny sposób według mnie. 

59 minut temu, gregor1284 napisał:

Duży? 

Jutro będę wiedział dokładnie, niby ma sobie radzić z gałęziami do 12 cm średnicy na 6 nozy

Opublikowano

Dopiero wrocilem do domu. Przed 22 po straz dzwonilismy bo u sasiadki starej babki sadza w kominie sie palila. Wezwalismy z żoną straz a ja pojechalem na miejsce. Nazjezdzalo sie jednostek,kumpel nie slyszal ze syrena wyla,dopiero po czasie dojechał z kierowcą😀.

Opublikowano
4 godziny temu, marian7k napisał:

Yrzeba wypisać się z KRUS i wtedy jako bezrobotna zatrudniasz się na etat opiekunki i wskakujesz na ZUS. Coś takiego sąsiadka bierze bo ma córkę chorą na mucowiscytozę.

A da się tak jak są morgi na stanie i nie ma etatu?

Opublikowano
3 godziny temu, jacor73 napisał:

A da się tak jak są morgi na stanie i nie ma etatu?

@malaczarna jest u siebie na gospo i wlasnie ciekawe jak to by wyglądało, ale chyba gospo nie na nia?🤔 Ja z dniem slubu nie moglem zapisac sie w pup bo zona na siebie gospo juz miala i jako bezrobotny nie mialem szans,a jako poszukujący pracy tak ale nic z tego bym nie miał

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v