Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Czegoś nie bardzo rozumiem. Masz 12 ha łąk, rozglądasz się za mułem z ciężkiej serii ursusa, a nie poprawiasz szybkości i jakości zbioru trawy. Wydaje mi się, że odpuszczając sobie zakup takiego ciągnika, a kupując przetrząsarko i zagrabiarkę o rozsądnych wydajnościach zyskasz dużo więcej. A ciągniki, które masz sobie z tymi maszynami poradzą. A to trawę zbiera się trzy razy w roku. Niektórzy więcej 

Edytowane przez Qwazi
  • Like 3
Opublikowano
10 minut temu, hubertb napisał:

Dlaczego przy tej ilości ha wbiłeś sobie że masz małe gospodarstwo? Średnia wielkość gospodarstwa w Polsce to 11,2ha. Ty masz więcej nawet łąk. 

Ale dochodowość niska 

Opublikowano
10 minut temu, Łolek napisał:

Jak masz 3 góra 4 ha łąk 

9 minut temu, Pafnucy12 napisał:

No weź 7 chociaż. Ja se kiedyś z 5na7

Na jaką karuzele może się wyskrobie 

Opublikowano
Aktywnyrolnik7245 napisał:

10 minut temu, hubertb napisał:

Dlaczego przy tej ilości ha wbiłeś sobie że masz małe gospodarstwo? Średnia wielkość gospodarstwa w Polsce to 11,2ha. Ty masz więcej nawet łąk. 

Ale dochodowość niska 

nie dochodowość a chyba za duża rozchodowość

Opublikowano
3 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Na jaką karuzele może się wyskrobie 

O i tu mi się podoba Twoje myślenie 👍

Opublikowano
5 minut temu, Qwazi napisał:

Czegoś nie bardzo rozumiem. Masz 12 ha łąk, rozglądasz się za mułem z ciężkiej serii ursusa, a nie poprawiasz szybkości i jakości zbioru trawy. Wydaje mi się, że odpuszczając sobie zakup takiego ciągnika, a kupując przetrząsarko i zagrabiarkę o rozsądnych wydajnościach zyskasz dużo więcej. A ciągniki, które masz sobie z tymi maszynami poradzą. A to trawę zbiera się trzy razy w roku. Niektórzy więcej 

Mariusz do pola mi potrzebny większy , zetor za słaby ,na glinie gruberować musiałem na dwa razy , orka też ciężko . Chłopie żeby poprawić szybkość zbiorów to potrzebuje kosiarkę , przetrząscz , zgrabiarke i prasa zmiennokomorowa 

Powoli może wymienie , chyba że wcześniej zakazane będzie hodowanie zwierząt

Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał:

Marcin, a jak Ty liczysz tę dochodowość?

Tak jak ja. Patrzy po kieszeniach...😄😄

Opublikowano

Zysku tyle co w pysku 😛

Opublikowano

A cza iść jaki uchwyt dla byka wymodzić bo dziad wyrwał ...

Opublikowano
Aktywnyrolnik7245 napisał:

Zysku tyle co w pysku 😛

https://allegro.pl/oferta/inny-grabie-drewniane-oprawne-11524194795 kup dwie pary ....

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Zysku tyle co w pysku 😛

Nie prawda. Dwa ostatnie lata były dobre w mleku. Co do maszyn to kosiarka, przetrząsarka i zagrabiarka oczywiście tak, prasa już niekoniecznie. Pogonisz 3p i bedziesz miał budżet na te trzy. Zyskujesz czas i paliwo podczas sianokosów. Wartość dodana pozbywasz się najgorszego konia w stajni. Pewnie mnie tu zaraz będą bluzgać 

Opublikowano
Pafnucy12 napisał:

A cza iść jaki uchwyt dla byka wymodzić bo dziad wyrwał ...

https://allegro.pl/oferta/ensto-hak-wieszakowy-m20-240-mm-sot-21-1-12260081693 tylko oczko zaspawać i nie wyrwie

Karol6130 napisał:

47 minut temu, slawek74 napisał:

roczną będziesz zacielał ?

De heus jadła to można w 10 miesiącu zacielać, tak na yt mówili 

🤦‍♂️

Opublikowano
Qwazi napisał:

5 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Zysku tyle co w pysku 😛

Nie prawda. Dwa ostatnie lata były dobre w mleku. Co do maszyn to kosiarka, przetrząsarka i zagrabiarka oczywiście tak, prasa już niekoniecznie. Pogonisz 3p i bedziesz miał budżet na te trzy. Zyskujesz czas i paliwo podczas sianokosów. Wartość dodana pozbywasz się najgorszego konia w stajni. Pewnie mnie tu zaraz będą bluzgać 

ale to nic nie daaaaa 🤣🤣🤣🤣

Pafnucy12 napisał:

Przed chwilą, slawek74 napisał:

Chyba żartujesz 

kiedyś foto zrobię u szwagra jakie ma osłony na poidła

Opublikowano
slawek74 napisał:

DANDYS napisał:

ja obskakuje ponad 20ha 2x7 gwiazdy 🤭🤣

i robisz sianokiszinkę z tego areału ?

niee,siana od chuja coś tam się sprzedaje ,swoich 12ha a 7w dzierżawie i jestem ugadany że odda mi pola do tego ,ale czy tak będzie nie wiem, a jak nie to rzucę ta łąkę, a 4 ha łąki mam przy swojej co mi też na niej zależy bo bym chciał ją kupić,a do niej mam 2.24ha, i na tej działce będzie stał domek kiedyś a wkoło koniki 🐎🐎🐎

• Haha 1
Opublikowano
9 minut temu, Qwazi napisał:

3p jest lux , nie sprzedam 

1 minutę temu, Łolek napisał:

To nie była w super stanie 

No nie wiem wyglądała ładnie  , 7,800 chyba dokładnie 

Opublikowano
4 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Ja na Twoim miejscu przelożyłbym na niego tego tura z c360 i gonił to szybko, póki jakieś pieniądze można za to wziąć. Ale rób jak uważasz

Opublikowano
3 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

A co w tym pierdzącym wyjcu jest takiego lux?

No chyba tylko małe zużycie paliwa. 😉

4 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

No nie wiem wyglądała ładnie  , 7,800 chyba dokładnie 

Niedaleko mnie gość likwiduje chyba gospo i jest trochę sprzętu co może Ciebie zainteresować.

Kosiarka dyskowa Samasz 2,2.

Przetrząsacz Jf  Stohl.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v