Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Agrest napisał:

11 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Kuźwa jakby tak żyto zasiać bezorkowo pod doplaty 🤔 ciekawe jak to będą kontrolować 

W d*pę niech wsadzą te bezorki.

Limit hektarów na kraj chyba jest to wyjdą symboliczne grosze.

Ja wpisałem wszędzie mieszanie słomy bo to robię corocznie. Na łubinie wpisałem bezorkę, bo tam pole że agregatem przemieszam.

Ale za mieszanie słomy nie zdziwię się jak zamiast 100 będzie 10zł.

Jeśli ten zeszyt zabiegów będą egzekwować to już całkiem traci sens

a temat dopłat do silosów zgłębiałes ? warto w to się pchać ?

Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

W d*pę niech wsadzą te bezorki.

Limit hektarów na kraj chyba jest to wyjdą symboliczne grosze.

Ja wpisałem wszędzie mieszanie słomy bo to robię corocznie. Na łubinie wpisałem bezorkę, bo tam pole że agregatem przemieszam.

Ale za mieszanie słomy nie zdziwię się jak zamiast 100 będzie 10zł.

Jeśli ten zeszyt zabiegów będą egzekwować to już całkiem traci sens

Sławku ja też tylko międzyplony na części gdzie jare będzie i próbuje coś wykombinować jeszcze żeby zróżnicowanej liznąć 

To każdego ekoschematu trzeba prowadzić jakąś dokumentację 🤔

Opublikowano

Marcin, a nie mówiłeś że tylko podstawowe będziesz brał?

Opublikowano
4 minuty temu, slawek74 napisał:
8 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Młody człowieku jeszcze się uczysz to nie jestes na bakier z matematyką więc teraz policz ile pogniecie na tym polu taki @slawek74 swoim 18m opryskiwaczem i jakie slawciu masz gumy 🤔 z trzy razy takie jak w ciapku pewnie

mój opryskiwacz to 20m 😁 a gumy 480🙋‍♂️

Marcin, ja może już na bakier z matematyką, ale opony w ciapku mają szerokość 320mm, Sławek ma 480mm. Ale ty musisz zrobić dwa przejazdy, żeby opryskać tą powierzchnię, co Sławek w jednym, więc tylko jednym kołem ty wygniatasz 640mm a on 480. Kto wygniótł więcej? No chyba, że coś pochrzaniłem

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

Marcin, a nie mówiłeś że tylko podstawowe będziesz brał?

No tak mówiłem,ale wczoraj mi tu chłopaki na ambicję weszli i zacząłem troche kombinować 🤷 

Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał:

Marcin, ja może już na bakier z matematyką, ale opony w ciapku mają szerokość 320mm, Sławek ma 480mm. Ale ty musisz zrobić dwa przejazdy, żeby opryskać tą powierzchnię, co Sławek w jednym, więc tylko jednym kołem ty wygniatasz 640mm a on 480. Kto wygniótł więcej? No chyba, że coś pochrzaniłem

Ja to nie wiem , nie rozróżniam tych opon 

Opublikowano

no nic złego zdanie zmienić. ważne by mądrze.

1 minutę temu, soltys48 napisał:

Wiele rzeczy mówił

Opublikowano
10 minut temu, Uziu92 napisał:

Nie, za małe gospodarstwo, a jak nakryję obecną budowę to i na maszyny i zboże będzie.

Nie korzystam z reztrukturyzacji, zmiany pokryć dachowych ani takich dotacji.

Spokój nade wszystko

Opublikowano
3 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Leje nie pada.

no może suszowego nie być już...

Rysiek masz szlifierkę stołową? kurde chciałem kupić jaka tanią i nie wiem jaką.

Opublikowano

,,Nie ma mocnych,, na polsat...

Aktywnyrolnik7245 napisał:

pora zacząć 😃 jacusia pytaj może on podpowie 🤔🤭

Opublikowano
Agrest napisał:

10 minut temu, Uziu92 napisał:

Nie, za małe gospodarstwo, a jak nakryję obecną budowę to i na maszyny i zboże będzie.

Nie korzystam z reztrukturyzacji, zmiany pokryć dachowych ani takich dotacji.

Spokój nade wszystko

ja bym postawił. Dogadałem wstępnie dzierżawy kolejnej 6.5 ha. Gleby niezłe to i towaru będzie więcej.

Opublikowano
4 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

No to teraz sam widzisz, jak to z tym wygniataniem. A jeszcze z moich obserwacji Ci powiem, że ciapek, przy fabrycznych rozstawach osi wygniata więcej niż szerokość tylnej opony, bo przednie opony swoją zewnętrzną krawędzią idą tym samym torem co zewnętrzna krawędź tylnej opony i nawet minimalny ruch kierownicy powiększa szerokość wygniatania. Stąd też wychodzi szersza redlina, co ileś, przy sadzeniu ziemniaków na tym węższym ustawieniu sadzarki polskiej koszyczkowej, bo inną nie sadziłem, to nie wiem. Chyba, że masz zmieniony rozstaw i przednie koła idą po środku śladu tylnych

• Like 1
Opublikowano

Mi się podoba płaski magazyn. Pobudować mocno dozbrojony i Ładowarką teloskopową i można ładować pod dach

Tylko że tak nie można przechowywać zboża wedle łunii🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

Opublikowano

No to teraz sam widzisz, jak to z tym wygniataniem. A jeszcze z moich obserwacji Ci powiem, że ciapek, przy fabrycznych rozstawach osi wygniata więcej niż szerokość tylnej opony, bo przednie opony swoją zewnętrzną krawędzią idą tym samym torem co zewnętrzna krawędź tylnej opony i nawet minimalny ruch kierownicy powiększa szerokość wygniatania. Stąd też wychodzi szersza redlina, co ileś, przy sadzeniu ziemniaków na tym węższym ustawieniu sadzarki polskiej koszyczkowej, bo inną nie sadziłem, to nie wiem. Chyba, że masz zmieniony rozstaw i przednie koła idą po środku śladu tylnych

no top prawda. gówniano. w kartoflach 30 trzeba najeżdżać na rządek.

Opublikowano
9 minut temu, Pafnucy12 napisał:

no może suszowego nie być już...

Rysiek masz szlifierkę stołową? kurde chciałem kupić jaka tanią i nie wiem jaką.

Zbyszek, ja mam Mcallistera. Taka popierdółka, ale do naostrzenia noża, czy wiertła wystarcza. W Castoramie to kiedyś kupiłem 

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Mi się podoba płaski magazyn. Pobudować mocno dozbrojony i Ładowarką teloskopową i można ładować pod dach

Tylko że tak nie można przechowywać zboża wedle łunii🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

I w razie załamania rynku garaż jak się patrzy.Juz na nad tym myślałem 👍

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał:

Mcallistera

ile wat?

2 minuty temu, slawek74 napisał:

A Radka kto dzisiaj widział 🤔 może dziury w dachu i zatyka ... palcami 🙆‍♂️

zaraz Go zawołam....

Tak wzywam Batmana - Ministerstwo śmiesznych obrazków - KWEJK.pl

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v