Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak tak wszyscy pokazujecie to i ja bingo siany w pierwszej połowie kwietnia 

IMG_20230509_124102_657.jpg

Opublikowano
3 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

Łooojjj...😪

Noooo...chłopak gospodaruje na ziemiach podobnych do Marcina, dwie wsie dalej, a to wziął w dzierżawę w tym roku. Raczej tam niczego nie pożałował, bo poszedł i obornik i nawóz, ale....tutaj Jacuś ma pole do popisu...niech analizuje i stawia diagnozę 

5 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Jak tak wszyscy pokazujecie to i ja bingo siany w pierwszej połowie kwietnia 

IMG_20230509_124102_657.jpg

No i czegoś Ty płakał,że masz takie słabe. Z garści też poszło odpowiednio

Opublikowano
30 minut temu, Qwazi napisał:

Myślę, że tragedii nie ma. Nie chciało mi sie iść dalej. Tu od początku pola, jakieś 30 m w głąb, był kiedyś kopany żwir i zawsze jest tu wszystko gorsze. Ale i tak, jak na 20kg N i obornik, to uważam, że jest dobrze. Tym bardziej, jak porównuje z tym, co ludzie na wsi mają

No i jasna sprawa.Jeden ma taką ziemię drugi inną i jakoś trzeba żyć.

20 minut temu, Qwazi napisał:

@marcin19071980 @Pafnucy12 a polazłem dalej, bo mi się przypomniało, że obok sąsiad ma też owies. Siał dwa dni później. Tak to wygląda w porownaniu

IMG_20230509_124455_684.jpg

Trochę taki słabowaty delikatnie mówiąc.

19 minut temu, Qwazi napisał:
24 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

Noooo...chłopak gospodaruje na ziemiach podobnych do Marcina, dwie wsie dalej, a to wziął w dzierżawę w tym roku. Raczej tam niczego nie pożałował, bo poszedł i obornik i nawóz, ale....tutaj Jacuś ma pole do popisu...niech analizuje i stawia diagnozę

Tak na moje nie znające się oko to fosforu i potasu brakuje.I z wapnem też by mógł się przeleciec

Opublikowano
21 minut temu, Qwazi napisał:

No i czegoś Ty płakał,że masz takie słabe. Z garści też poszło odpowiednio

Przejrzyj galerię Marcina. Zboża ma piękne.

Zgrywa się po prostu.

Nawet kiedyś wystawiłem tezę że nie zdziwiłbym się gdyby i potomka miał, a bidulił że nie ma gdzie go spłodzić🤭

Opublikowano
8 minut temu, Agrest napisał:

Przejrzyj galerię Marcina. Zboża ma piękne.

Zgrywa się po prostu.

Nawet kiedyś wystawiłem tezę że nie zdziwiłbym się gdyby i potomka miał, a bidulił że nie ma gdzie go spłodzić🤭

Zauważyłem. Nawet to wprost napisałem już kilka razy

Opublikowano (edytowane)

Normalnie uj mnie szczela mokro zimno i o 

Jakby nie to że najebałem qq jak baba placków na majowy odpust to już by siewnik na polu stał 

IMG_20230509_123119.jpg

Edytowane przez Łolek
Opublikowano (edytowane)

wszyscy daja zdjecia wiec ja nie bede......

4 godziny temu, Bogdan_ja napisał:

placek zara sprowadzi swoją wiedzą i doświadczeniem całe forum do 2 ton z ha na 2 /3 klasie ziemi ....🤭

agrotechnika wróci do połamanego zetora i wiekowej talerzówki która gówno jest warta do uprawy i tyle 

kaftan poluznili ??

4 godziny temu, Bogdan_ja napisał:

pisał że mocznik zadziała dopiero po skoszeniu ...placek to ile dni  kuku rośnie u ciebie ?🤣🤣

znowu cos bredzisz- przeczytaj artukul 

4 godziny temu, Qwazi napisał:

Mimo wszystko dobrze byłoby, zebyś trzymał pion głową do góry, bo woda ma to do siebie, że przepływa w rejony, gdzie jest niżej🤷...a jak stoisz na głowie to...

ja inwalida na glowie??

4 godziny temu, Leszy napisał:

Zależy jaka wieś. U nas np. to się miasto zaczyna zbliżać pomału.  

gdy chcieli kawalek wsi przylaczyc do krakowa to komitet protestacyjny zalozyli i referendum chcieli robi- i pomysl poleg w przedbiegach.

3 godziny temu, witejus napisał:

Wyobraź sobie że w miarę zdrowi ,czego o tobie nie można powiedzieć

ja nie pytam o zdrowie fizyczne..

3 godziny temu, Pafnucy12 napisał:

Zostałeś na pewnym etapie. To nie jest dobrze.

Wiedzę zdobywa się ciągle.

A pytałem, by porównać. U mnie owies można i za tydzień pryskać. Zimno wzrost zahamowało.

Dodam że w okolicy nikt nie pryskał owsa... Tak że nadal do d*py te Twoje mądrości z tyłka 

ja mieszkam na drugim koncu polski i mam ci doradzac kiedy masz pryskac owies ??  u was tez wieje ?wystaw glowe za okno.

ja moge i za miesiac 😂.znam takiego co jeszcze zimowego nie opryskal na chwasty..

3 godziny temu, Pafnucy12 napisał:

@jacus może być?

16836221956366526680457693723421.jpg

sprawdz w jakiej fazie rozwojowej jest i porownaj z tym co masz w etykiecie srodka i pryskaj albo i nie.. to twoj owies a nie moj.

akurat w tym roku mojego nie zobaczycie w czasie transmisji tour de polgne- pszenice mam przy drodze.

2 godziny temu, Qwazi napisał:

Jak dla mnie to ładny, chociaż widać, że temperatura go troszkę trzyma. Ale Jacuś pewno stwierdzi odmiennie...że zła agrotechnika, schrzanione nawożenie...

a co mnie obchodiz czyjs owies ?? 

2 godziny temu, marcin19071980 napisał:

Różnice w wielu przypadkach polegają na tym że nasz preparat jest lepszy od konkurencyjnego bo coś tam.Z praktyki wiem że wielu doradców wypowiadający się w artykułach jest na garnuszku firm produkujących różne ŚOR.W moim regionie jest organizowane w okresie letnim i jesiennym sporo różnych spotkań i prelekcji naukowych dotyczących uprawy warzyw na których kilkukrotnie byłem.Z czystym sumieniem mogę stwierdzić że są to spotkania typowo promocyjne sponsorowane przez kogoś tam i czujesz się na takiej pogadance jak owca do ostrzeżenia.A prelegent uważa się za geniusza bo ma przed sobą stertę wykresów i cyferek.Oczywiscie czasem są jacyś normalni którzy wiedzą że ta makulatura co najwyżej na kompost się nadaje bo papier swoje a życie swoje ale to już coraz rzadziej i jest to gatunek na wymarciu.Żadna szkoła i teoria nie zastąpi praktyki.Akurat tak się składa że miałem możliwość obserwacji adepta szkoły rolniczej w Wojsławicach i na szczęście po dwóch latach stosowania wiedzy tam nabytej porzucił fałszywą ścieżke.

ja mam kolege ze szkoly, ktory jest  przedstawicielem czolowej swiatowej firmy nawozowej- kurna jak on ma gadane.. nawet mi wciasnal swoje pordukty jednym razem..

2 godziny temu, Łolek napisał:

@jacusty w tych olimpiadach to coś zdobyłeś czy tylko brałeś udział 

Marcin nie daj się wciągnąć 😉

A po drugie co ty tam wiesz, Jacek wie bo na olimpiadzie był 

Syn jest tech wet aplikował do kilku firm które zaopatrują hodowców i się nie dostał a do jednej przyjęli goscia co handlował kosmetykami, masz sprzedać nie doradzać taka prawda 

puchary,dyplomy, zwolnienie z egzaminu praktycznego , no i huqwarne.

2 godziny temu, Pafnucy12 napisał:

Pod koniec tygodnia. Za zimno jeszcze jest. Ma być cieplej. W takich temperaturach jak teraz są to słabo może zadziałać...

@jacus a wiesz od czego to?.

Robię porządek w drugiej stodole i się mi wyłoniło...

16836247211465322026852782200674.jpg

mysmy takie porzadki robili z 30 lat temu. ale czegos takiego nie mialem

1 godzinę temu, marcin19071980 napisał:

Aż żal tą Polifoske siać.Ja pier....4670.

IMG_20230509_115816_230.jpg

obecna sytuacja spowodowala ze po raz pierwszy od 30 lat za nawozy, opryski,paliwo placicie tyle co my...

1 godzinę temu, Łolek napisał:

Daniel jak to się ma do max 170 kg N na  ha przy zakładanym plonie 12t 

ty tak na powaznie pytasz ??? nie wiesz ze w glebie znajduje sie  azot  dostepny dla roslin ???  bez komentarza....

u mnie bez nawozenia-wujek dla kur tak sial lata, to z 4 tony mokrej spokojnie urosnie.

to chodzi o nawozy naturalne- ogolnie  wkukurydzy mozna dac 240 kg n a w pszenicy 200 kg ze wszystkich zrodel.

Edytowane przez jacus
Opublikowano
5 minut temu, jacus napisał:

akurat w tym roku mojego nie zobaczycie w czasie transmisji tour de polgne- pszenice mam przy drodze.

Zbyt mało danych...

Opublikowano
3 minuty temu, jacus napisał:

wszyscy daja zdjecia wiec ja nie bede......

kaftan poluznili ??

znowu cos bredzisz- przeczytaj artukul 

ja inwalida na glowie??

gdy chcieli kawalek wsi przylaczyc do krakowa to komitet protestacyjny zalozyli i referendum chcieli robi- i pomysl poleg w przedbiegach.

ja nie pytam o zdrowie fizyczne..

ja mieszkam na drugim koncu polski i mam ci doradzac kiedy masz pryskac owies ??  u was tez wieje ?wystaw glowe za okno.

ja moge i za miesiac 😂

ty tak na powaznie pytasz ??? nie wiesz ze w glebie znajduje sie  azot  dostepny dla roslin ???  bez komentarza....

u mnie bez nawozenia-wujek dla kur tak sial lata, to z 4 tony mokrej spokojnie urosnie.

No na poważnie, bo dla mnie Marcinowe ponad 300 kilo mocznika to przesada  dlatego zapytałem nie że za mało tylko za dużo 

Opublikowano
2 godziny temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Droga ta sól ,385 zł 😐 mogę sobie pozwolić tylko po 100 kg na ha , do tego 250 kg superfosfatu prostego i 325 kg mocznika wyszło 🤷 , @Łolek @Qwazi @jacus @soltys48 urośnie kukurydza 🤔

IMG_20230509_112330_462.jpg

Droga sól potasowa u Ciebie. Ja miesiąc prawie temu po 3400 płaciłem za tonę w bb

Opublikowano
10 minut temu, jacus napisał:

mysmy takie porzadki robili z 30 lat temu. ale czegos takiego nie mialem

A wiesz co to? 

Ja wiem

Opublikowano
5 minut temu, Pafnucy12 napisał:

Zbyt mało danych...

gdy bedzie podany terminarz i godziny startu to ci napisze.

to sie pochwal co ci dziadek w spadku zostawil 

5 minut temu, Łolek napisał:

No na poważnie, bo dla mnie Marcinowe ponad 300 kilo mocznika to przesada  dlatego zapytałem nie że za mało tylko za dużo 

zgodnie  z przepisami mozna dac 240 kg n na ha. 

u na snie ma produkcji zwierzecej wiec nawozem trzeba nadganiac, ja tyle sialem gdy byl tanszy i do tego 200 kg saletry poglownie i 200 kg 8 w podsiewacz. do tego nalistnie ze 2 razy.

w tamtym roku dawki ograniczylem - 200 mocznika i 100 saletry.

kukurydza przerobi wszystko  w granicach rozsadku.

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, jacus napisał:

to sie pochwal co ci dziadek w spadku zostawil 

Całkiem sporo

A to jest jest warsztat tkacki. A właściwie główny korpus tego warsztatu...

32 minuty temu, jacus napisał:

gdy bedzie podany terminarz i godziny startu to ci napisze.

Już Ty nie obiecuj

Cena świń gdzie?

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano

Pjoter żem się zdenerwował. Królica się okociła i patrzę dziś leży zdechły jeden. Wygrzebałem 9 martwych a 4 jeszcze żywe są. Nie widać żeby zagryzione czy coś. Dziś druga się okociła

Opublikowano
49 minut temu, Pafnucy12 napisał:

A wiesz co to? 

Ja wiem

Ja wiem 

1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Sieje i robię ale.....

1 mój owies jest siany jak 99% forum nawet nie myśli o nasionach

2 nawożenie ma jak co najmniej pszenżyto 

No no bardzo ciekawe , też bym tak chciał i nawet będe eksperymentować . Ile sypnie i jak skracasz ,dwa razy ?, CCC , medax czy coś innego ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
  • Dodaj nową pozycję...
v