Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, lusjan napisał:

I co się dziwić osobom nie związanym z rolnictwem, że w ich mniemaniu rolnik nic nie robi i zarabia kupę forsy. Wejdzie na agrofoto, przeczyta, że ktoś pracuje 3.5h dziennie i zarabia w uj kasy. A że potem wychodzi, że to 3 osoby, że to na co dzień z a są często dodatkowe prace, że poza oborą jeszcze inne obowiązki, a że ten dochód za mleko nie uwzględnia pracy własnej i tych innych osób, to idzie w świat opinia o dobrobycie na wsi.

To dla jasności tych, co mogą tak pomyśleć. 

Jeśli załżyć,że obsługa stada zajmuje 2 godz rano i 2 godz wieczorem, przez 365 dni w roku to daje 1460 godz. Do tego, gdyby przyjąć, że oprócz tej obsługi od 1 marca do 30 listopada pracujemy 8 godz dziennie przez 5 dni w tygodniu to daje 1440 godz. Czyli łącznie w ciągu roku wychodzi 2900 godz. I sami wiecie,że te ilości godzin przyjąłem mocno "po bandzie", bo mało kto pracuje poza oborą tylko tyle godzin, a i przy bydle robi się więcej. Natomiast pracownik na etacie robi rocznie 1920 godz.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

U mnie obrządek i uduj 4h dziennie, plus prace poza oborowe a to już zależy od chęci, bo dla chętnego to jest coś do zrobienia właściwie zawsze. A Jak już się TRAFI porządna robota to od rana do nocy nie ma mnie w domu. Ciężko to zliczyć. 

Edytowane przez Nintendo
Opublikowano

Przy małym stadzie albo w starych budynkach i większym człowiek się więcej naj... jak pr,y dużym zmechanizowanym i nowszej oborze. To samo w polu, wydajniejsze maszyny to więcej godzin spędzonych w domu z żoną. I zdrowie lepsze.

• Like 2
Opublikowano

Jak koszt produkcji mleka, ostatnio na grupie ktoś zapytał o to. Wiadomo, każdy ma inny, ale orientacyjnie. Jakiś baran stwierdził, że u niego to złotówka. No żyć nie umierać, ale co on uwględnił, koszt zakupu paszy i cenę mleka. Kiedyś zacząłem liczyć, to stale o czymś sobie przypominałem, a tu wystarczy koszt paszy...

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, slawek74 napisał:

Mariusz a urlop u tego z etatu odjąłeś ?

u rolnika dolicz za nadgodziny i wekendy...

No nie odjąłem , bo jest płatny. Ale masz rację, przecież wtedy się nie pracuje, więc trzeba odjąć jeszcze 208 godz przy 26 dniowym wymiarze urlopu. A żeby być precyzyjnym trzeba by jeszcze odjąć dodatkowo 64 godz na 4 weekendy urlopowe, kiedy pracownik nie idzie do pracy, bo jest na urlopie, a dni ustawowo wolne od pracy się do urlopu nie wliczają. Taki bonusik🤷

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, slawek74 napisał:

Mariusz a urlop u tego z etatu odjąłeś ?

u rolnika dolicz za nadgodziny i wekendy...

Soboty się liczy jako 50% więcej a niedzielę 100%. Jeśli przekroczymy normę średnio tygodniowa to całość się liczy jako 100%🙂

Edytowane przez Nintendo
Opublikowano
Przed chwilą, Nintendo napisał:

Soboty się liczy jako 50% więcej a niedzielę 100%. 🙂

Gdyby w ten sposób patrzeć, to jeśli w danym dniu 4 godz obslugujesz stado i 8 godz robisz na polu, to masz 8 godz stawki podstawowej, 2 godz podstawowa +50% i 2 godz podstawowa+ 100%. W normalnym dniu roboczym. Gdyby chcieć to wszystko skrupulatnie policzyć i odnieść do najniższej krajowej, to hodowca bydła mlecznego powinien zarobić pewnie z 10 tys miesięcznie za samą swoją pracę 

Opublikowano

najważniejsze by na koncie lub w porfely zostawało bo na papierze to mogą wyjść cyrki...

Qwazi napisał:

Przed chwilą, Nintendo napisał:

Soboty się liczy jako 50% więcej a niedzielę 100%. 🙂

Gdyby w ten sposób patrzeć, to jeśli w danym dniu 4 godz obslugujesz stado i 8 godz robisz na polu, to masz 8 godz stawki podstawowej, 2 godz podstawowa +50% i 2 godz podstawowa+ 100%. W normalnym dniu roboczym. Gdyby chcieć to wszystko skrupulatnie policzyć i odnieść do najniższej krajowej, to hodowca bydła mlecznego powinien zarobić pewnie z 10 tys miesięcznie za samą swoją pracę 

taa 10tys i wskoczyłby na wyzszy próg i podatkiem by mu oje... na 5200 🤪 taki przypadek wczoraj słyszałem 🤭🤦‍♂️

Opublikowano
37 minut temu, Qwazi napisał:

I te 10 tys płacą za granicą człowiekowi od pracy na farmie

Opublikowano

Czytając powyższe jestem pod wrażeniem czasu pracy jaki poświęcacie na obrządki(2 doje, karmienie, odpój cieląt, wybieranie obornika w sposób ręczny lub zmechanizowany) rzędu 3,5 - 4 ha dziennie. Na pewno liczycie wszystko? Np czas przygotowania paszowozu, czas pracy pracownika który robi coś co samemu trzeba było by zrobić, prace techniczno naprawcze związane stricte z awariami , konserwacją, serwisem sprzętu w oborze itd...?

Opublikowano
14 minut temu, Troker1979 napisał:

Czytając powyższe jestem pod wrażeniem czasu pracy jaki poświęcacie na obrządki(2 doje, karmienie, odpój cieląt, wybieranie obornika w sposób ręczny lub zmechanizowany) rzędu 3,5 - 4 ha dziennie. Na pewno liczycie wszystko? Np czas przygotowania paszowozu, czas pracy pracownika który robi coś co samemu trzeba było by zrobić, prace techniczno naprawcze związane stricte z awariami , konserwacją, serwisem sprzętu w oborze itd...?

Przecież napisałem, że to jest liczenie mocno "po bandzie" i dla wyrazistego porównania. Już taki niepełny sposób liczenia wiele pokazuje. Poza tym ten czas też zależy od gospodarstwa. Nie można tego wyliczyć uniwersalnie 

Opublikowano
lukaszekglow napisał:

@slawek74 powiedz mi jedno zawsze mówisz o tej wydajności to jak to możliwe że przy 70 sztukach wszystkiego czyli około 30 krów mieścisz się w zbiornik 1500l ?

nie mam 30 krów a ta ilość zwierząt to pierwszy rok ....

nad wydajnąścią muszę jeszcze popracować są sztuki po 7 jak i 12tys muszę wyrównać stado oczywiście w górę

Opublikowano
3 minuty temu, lukaszekglow napisał:

@slawek74 powiedz mi jedno zawsze mówisz o tej wydajności to jak to możliwe że przy 70 sztukach wszystkiego czyli około 30 krów mieścisz się w zbiornik 1500l ?

Ja przy 15 krowach dojnych i wydajności 6tys z małym kawałkiem mieszczę się w zbiornik 650l tylko cały rok mam praktycznie taką samą ilość mleka na każdy odbiór 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v