Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry, zastanawiam się za jaką cenę wystawić biozna rekorda Z058 z 2001 roku. Jest ich mało na ogłoszeniach i nie do końca wiem za ile mógłbym go sprzedać. Na bębnie ma 1634 mth. Kombajn posiadam od 3 lat i w tym czasie zrobił 380mth na silniku(był wymieniany licznik). Posiadam do niego 2 hedery, drugi jest na stałem ze stołem do rzepaku. Kombajn jest doinwestowany bo był robiony dla siebie na lata, niestety życie zweryfikowało inaczej i jest to kombajn za mały na nasze gospodarstwo. 

image1.jpeg

image0.jpeg

Opublikowano
26 minut temu, robi57362 napisał:

a to co nienormalny kombajn. za 150 bym śmiało wystawiał

No niestety, ale za 150k idzie kupić dobry normalny kombajn. Kto niczym innym poza Bizonem nie kosił, ten nie wie o czym mowa. W tym sprzęcie nie można liczyć ani na niezawodność, ani na wydajność ani na komfort ani na hydrostat. Można za to śmiało spodziewać się części zamiennych podłej jakości. Po co się z tym męczyć? Fakt, że są na to napaleńcy i za 150k pewnie pójdzie ale nikt normalny na niego nie spojrzy. Bez urazy do sprzedającego rzecz jasna.

Opublikowano
9 godzin temu, jaco512 napisał:

Za ile go kupiłeś?

Był kupiony za 115tyś

5 godzin temu, kingway napisał:

Kombajn był malowany ? Czy farba z fabryki ? ;) 

Na zewnątrz lekkie, poprawki miał w newralgicznych miejscach. Heder od stołu był cały malowany bo to jest heder od bordowego supra. Dodatkowo malowana i poprawiana była gardziel, podsiewacz, wentylator oraz podajniki.

3 godziny temu, mateuszmtz napisał:

Napisz że od jokerfarma to za 200 pujdzie 😅

Przemyśle to 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 30.11.2022 o 19:02, Jarecki88 napisał:

No niestety, ale za 150k idzie kupić dobry normalny kombajn. Kto niczym innym poza Bizonem nie kosił, ten nie wie o czym mowa. W tym sprzęcie nie można liczyć ani na niezawodność, ani na wydajność ani na komfort ani na hydrostat. Można za to śmiało spodziewać się części zamiennych podłej jakości. Po co się z tym męczyć? Fakt, że są na to napaleńcy i za 150k pewnie pójdzie ale nikt normalny na niego nie spojrzy. Bez urazy do sprzedającego rzecz jasna.

Trochę w tym racji jest , ale tylko niestety troszkę :/ Jeśli sprzęt jest w miarę przeglądany to można powiedzieć , że jest niezawodny u mnie Rekord teraz skosił 200 ha łącznie z kukurydzą i nie było żadnej awarii oprócz pękniętej pompy hydraulicznej , ale pompa już swoje dostała także daruję  jej :D  ;) I można powiedzieć , że od 5 lat nie robiłem przy nim nic poważnego ;) Tylko oczywiście profilaktycznie były sprawdzone łożyska główne i dosmarowane smarem a i wymieniłem łożyska oporowe , ale jeszcze mogły chodzić te stare ;)  Co do jakości części to do zachodnich są takie same jakościowo a i do Bizona to można tez kupić sporo używek jak już ktoś tam patrzy na jakość  :P Te same firmy robią części do Bizona jak i zarówno do np. NH czy JD . Co do wydajności to jak ktoś ma wprawę i wyczucie to naprawdę można nim sporo skosić w szybkim czasie . U mnie np. 1 ha przy plonie 3-4 tony z ha to kosi się ok 50 min. to wynik porównywalny w moich stronach z TX z hederem ponad 5 m lub Dominatorem z hederem 4.5 m ( symboli kombajnów nie pamiętam :/ ) Nwm czy operatorzy tych kombajnów zachodnich tak wolno koszą czy to ja tak szybko koszę swoim rekordem :P i zaznaczam , że rzędów porośnięcia nie ma za mną a za nimi zdarzają się :/ A i trzeba dodać , że ja kosiłem cały czas a u nich niestety częste awarie i przestoje  :/ Co do ceny to ja za swojego dałem 67 tys. 5 lat temu z 1997 roku i podkreślę , że to nie jest mój jedyny Bizon w gospodarstwie :) Teraz rozglądam się za czymś większym typu Lexion , ale to tylko dlatego , że jest mi potrzebny większy kombajn do qq  z większym zbiornikiem i możliwością ładowania na tira  , ale no też mam obawy bo w okolicy jest taki starszy lexion i niestety też mają przeboje z mechaniką aż strach pomyśleć jak pójdzie elektronika :/ Także nawet jak kupie to i tak Bizon będzie obok :P Taki rezerwowy :) 

Edytowane przez kingway
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem jak się u Was kosi ale ja JD 1177 1ha pszenicy o wydajności 8t koszę 50 minut. Tak, że ci od TXa i Dominatora chyba jeszcze sobie przy robocie drzemkę urządzili. 200ha Rekordem? Dawno bym rzucił robotę w polu jakbym miał takim sprzętem robić. 

Edytowane przez Jarecki88
Opublikowano
4 godziny temu, Jarecki88 napisał:

Nie wiem jak się u Was kosi ale ja JD 1177 1ha pszenicy o wydajności 8t koszę 50 minut. Tak, że ci od TXa i Dominatora chyba jeszcze sobie przy robocie drzemkę urządzili. 200ha Rekordem? Dawno bym rzucił robotę w polu jakbym miał takim sprzętem robić. 

U mnie plon max. 6 ton z ha i zazwyczaj stojące także innego nie potrzebuję ;) Przy plonie w życie hybrydowym kosiłem Rekordem  6-7 ton. wyszło mi 55 min.  1 ha bez sieczkarni , a na drugim polu drugi kombajn kosił zwykły  bizon Z0 56 ( tata ) i plon 6 ton i 1 ha wykosił w godzinkę , podkreślam ,że doświadczony kierowca a sprzęty mechanicznie dopracowane ;) Na awarie nie mogę narzekać ;) Usług też sporo się robiło i mimo wyższych cen niż u konkurencji , która ceny miała od ha a ja brałem na godzinki , zawsze kolejki i nie można się wyrobić także chyba bizon nie taki straszny jak go obrazujesz :) A co do JD to ma mój znajomy nie powiem fajny , spalanie spore , ale niestety też mu się psuje i jakaś poważniejsza awaria to 2 dni czekania na części a ceny ... masakra . Podejrzewam , że ja przez 10 lat nie wydałem na amortyzację jak on przez 2 lata a areał koszenia podobny . I proszę nie pisać , że jakość części do zachodnich jest lepsza bo pęknę ze śmiechu ... Przecież te same fabryki produkują części do zachodnich jak i do polskich  :/ Był rok , że kończyłem mu żniwa bo nie dał rady naprawić :/ A nwm jakie na myśli masz TXy i Dominatory , ale one w rzeczywistości nie są tak wydajne jak ludzie piszą , jak popędzisz to niestety potem rzędy rosną :/ Przed koszeniem to powinno zadać się sobie pytanie koszenie czy młócenie ?? :P Bo skosić to można rotacyjną ..... :) 

Opublikowano
25 minut temu, jaco512 napisał:

Trochę ponosi optymizm Ciebie.. zapnij sieczkarnie do bizona w takim życie i silnik będzie zdychał.

Nie wiesz , że ludzie z nastawieniem optymistycznym mają w życiu lżej ;)  Dlatego przeczytaj jeszcze raz ... pisze przecież , że bez sieczkarni ;) Wiem doskonale , że Z0-56 w sieczkarni to od razu silnik kaput ... Rekord wolniej dałby radę ;)