Skocz do zawartości

Ładowanie obornika na płycie z włączonym napędem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Stało się to że zapomniałem wyłączyć napędu do ładowania obornika z płyty. Ładowałem może że 20 min. Co istotne miałem zawieszony obciaznik na tyle ponad 1000kg. Czy napęd dużo ucierpiał?

John Deere 5090r

Opublikowano (edytowane)

Jak Ty chciałeś ładować bez napędu, ja zawsze jade na napędzie nawet z jak ciągnik ma lekko, mowa o polu , chyba nie ładowałeś obornika z prędkością 30km/h

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
5 minut temu, Leszy napisał:

Jak ucierpieć mógł, jak tam jest ślizgawka pewnie jak na lodowisku.  

Znaczy wiesz głównie podczas nabierania miał styczność z betonowym podłożem przy rozrzutniku było błoto na utwardzonym 

Przed chwilą, miwigos napisał:

Jak Ty chciałeś ładować bez napędu, ja zawsze jwde na napędzie nawet z jak ciągnik ma lekko, mowa o polu , chyba nie ładowałeś obornika z prędkością 30km/h

John deerem?

Słyszałem że w np mtz to nic im nie jest.

3 minuty temu, miwigos napisał:

Jak Ty chciałeś ładować bez napędu, ja zawsze jwde na napędzie nawet z jak ciągnik ma lekko, mowa o polu , chyba nie ładowałeś obornika z prędkością 30km/h

I w ładowarce jest różnica bo masz koła równe i z napędem równo się obracają.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Co ty się przejmujesz? U mnie po7 tyś h, w Kubocie 7040 obcięły się frezy na tulejce łączącej wałek napędu. Przy codziennym ładowaniu kukurydzy w silosie o wybetonowanym dnie. Nic więcej. 

Edytowane przez Leszy
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Mam kika JD w polu zawsze na napędzie jade, wyłączam jak wracam pusto z końca pola, ale wtedy jade w ścieżce ponad 20 km/h

Nie wyobrażam sobie ładować obornik bez napędu , to tak jak orka ciągnikiem bez napędu

5090 to lekki ciągnik, mam taki , nic mu nie będzie 

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
23 minuty temu, Rolnik963 napisał:

Znaczy wiesz głównie podczas nabierania miał styczność z betonowym podłożem przy rozrzutniku było błoto na utwardzonym 

John deerem?

Po pierwsze wolno, po drugie ślisko, i po trzecie przez czas prawie nieistotny.  

• Like 1
Opublikowano
16 minut temu, miwigos napisał:

Mam kika JD w polu zawsze na napędzie jade, wyłączam jak wracam pusto z końca pola, ale wtedy jade w ścieżce ponad 20 km/h

Nie wyobrażam sobie ładować obornik bez napędu , to tak jak orka ciągnikiem bez napędu

5090 to lekki ciągnik, mam taki , nic mu nie będzie 

Z płyty obornikowej

Opublikowano

Co ta za różnica czy z płyty czy z ziemi, przy załadunku nie ma predkości , ile Ty masz lat

Opublikowano
3 minuty temu, miwigos napisał:

Co ta za różnica czy z płyty czy z ziemi, przy załadunku nie ma predkości , ile Ty masz lat

Czy to ważne ile mam lat? No nie wiem 

Na płycie jednak dociska na twarde podłoże i koło ma ciężko obrócić, natomiast w ziemi obróci bez problemu😉

• Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, miwigos napisał:

Ja pierdziu nie rozumiesz ze sa przeciążenia jak skręcasz pod takim obciążeniu i napęd dostaje w deeee... 

To nie robota w polu... Co ty porównujesz.... 

• Haha 2
Opublikowano
4 minuty temu, Rolnik963 napisał:

Czy to ważne ile mam lat? No nie wiem 

Na płycie jednak dociska na twarde podłoże i koło ma ciężko obrócić, natomiast w ziemi obróci bez problemu😉

cóś pleciesz, albo wspomaganie nie działa.

Opublikowano
6 godzin temu, Rolnik963 napisał:

Stało się to że zapomniałem wyłączyć napędu do ładowania obornika z płyty. Ładowałem może że 20 min. Co istotne miałem zawieszony obciaznik na tyle ponad 1000kg. Czy napęd dużo ucierpiał?

John Deere 5090r

Proponuje zdemontowac przedni naped. Po co mialoby Cie kusic go uzywac xd

Moze przeczytaj jeszcze raz instrukcje obslugi  tego ciagnika zamiast zadawac glupie pytania.

Opublikowano
2 minuty temu, Marionos napisał:

Proponuje zdemontowac przedni naped. Po co mialoby Cie kusic go uzywac xd

Moze przeczytaj jeszcze raz instrukcje obslugi  tego ciagnika zamiast zadawac glupie pytania.

Dobrze przeczytam xD

I demontować nic nie chce,poprostu pośpiech bo woziłem sianokiszonkę w balotach i było błoto więc włączyłem, przyjechał brat z rozrzutnikiem i go ładowałem i zapomniałem wyłączyć. 

Opublikowano
1 minutę temu, Bogdan_ja napisał:

Nic mu nie będzie... ale na płycie jak masz klocek z tyłu 1000kg to wylanczaj napęd...

Pośpiech i tak wyszło.

W następnym tygodniu serwis ma na przegląd przyjechać i jest możliwość żeby jakos to sprawdzili?

Opublikowano

Ludzie to jednak mają problemy też bym chciał takie mieć:) Możesz spać spokojnie nic mu nie będzie a napęd jest od tego by go używać szczególnie w ładowaczu. 

Opublikowano

Myślę że most bardzo oberwał silnik zresztą też jak chcesz to kupię go od Ciebie z litości za pół ceny pisz jak coś.

Opublikowano
28 minut temu, pawloxhxx napisał:

Myślę że most bardzo oberwał silnik zresztą też jak chcesz to kupię go od Ciebie z litości za pół ceny pisz jak coś.

Silnik z jakiej racji?

• Haha 1