Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
21 godzin temu, Emix napisał:

Hej Mam Ursusa 3512 jako pierwszy właściciel najbardziej trafny zakup opryskiwacz ciągany 2000l belka 15m daje sobie radę, a mam trochę górek. Spalanie bardzo małe czy mało miejsca w kabinie? Otóż nie posiadamy z komfortową kabiną i jest bardzo dużo miejsca. Z rozsiewaczem na 15 m zasyp 1 big bag także sobie radzi z minusów no to że jeżeli chcesz się rozwijać to zdecyduj na coś z przednim napędem i więcej koników.

A, jak to jest z tą hydrauliką? W 255 nie działała zewnętrzna, jak był działający podnośnik i odwrotnie. W 3512 jest tak samo? 3512 da radę z 800 litrów opryskiwaczem? 

Opublikowano

Tak samo.

Według mnie 800l za dużo bo środek ciężkości daleko odsunięty

Opublikowano (edytowane)

Przedmówcy już pisali, więc się powtórzę. MF 675 będzie dobrym pomocnikiem. Akurat tak się składa, jeden fajny jest do sprzedaży ;)

https://www.olx.pl/d/oferta/mf-massey-ferguson-675-prawie-jak-ursus-CID757-IDRS03s.html

Tak naprawdę jest to most/skrzynia/hydraulika od Ursusa 5312 (skrzynia zsynchronizowana, normalna hydraulika, gdzie gniazda i podnośnik mogą działać jednocześnie, nie jak w 3512) silnik od 4512 i kabina lepsza niż Zetor, w cenie, z tego co widzę, nawet niższej niż wołają za 3512. W razie pytań, pisz

Edytowane przez MF675ursus
Opublikowano
6 minut temu, michal009 napisał:

Ja mam Proximę 85 i trochę za słaba i za lekka. Z agregatem siewnym i siewnikiem ma ciężko. Szedł bym w coś pokroju Forterry 100-110KM.

Ale masz talerzowka z siewnikiem na hydropaku ? 

Ta tylko że nie ten budżet 

Opublikowano
damianos95 napisał:

Ale masz talerzowka z siewnikiem na hydropaku ?  Ta tylko że nie ten budżet

Mam agregat pazurkowy Tolmet Polon 250. Talerzówkę mam bez hydropaku, bo zazwyczaj jak jest hydropaku to 1 rząd talerzy i jest blisko 2 rzędu.

Opublikowano

Renowka ładna to nie mój budżet fiata nie brałem pod uwagę a case fajny tyle że za dużo elektroniki a u mnie nikogo kumatego nie ma by ogarniał w razie W 

Sami co się znają na zwrotach i ursusach mechanicy

Opublikowano (edytowane)

W Case nie ma skomplikowanej elektroniki.. rewers, podnośnik i półbiegi są w elektryce ale konstrukcja z początku lat 90.

Edytowane przez jaco512
Opublikowano
Dnia 17.11.2022 o 17:54, michal009 napisał:

Ja mam Proximę 85 i trochę za słaba i za lekka. Z agregatem siewnym i siewnikiem ma ciężko. Szedł bym w coś pokroju Forterry 100-110KM.

Ja mam Proximę 90 i samym siewnikiem 3 m pracuje bo za lekka do zestawu   , jaki agregat i siewnik ciągasz ?

Dnia 12.11.2022 o 08:56, michal009 napisał:

Szukam ciągnik na pomocnika, bo już mam dość pryskania c-330m, a w rozsiewacz a nie wsypie całego BB, czyli trzeba wiaderkiem ubierać. Ciągnik ma być używany do oprysków, nawozów, brony, przeciągnąć puste przyczepy w żniwa oto lekkie prace. Teraz mam c-330m i Proximę 85. Który by był lepszy Ursus 3512, czy Zetor 3320? Jestem zwolennikiem "naszego" sprzętu że względu na ceny części. A, może jednak coś innego szukać?

Mam podobny areał i jako główny ciągnik Proximę 90 z turem  , to jedyny ciągnik w gospodarstwie do prac wszelkich . 

Zrezygnowałem i sprzedałem Zetora 7211(bez napędu przedniego) bo praktycznie cały rok stał nieużywany  , sprzęt do Proximy dopasowałem i nie narzekam . 

Na horyzoncie pojawiła się  szansa na powiększenie gospodarstwa , jeśli się uda planuje dokupić traktor 110-130km . 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Wichura123 napisał:

Ja mam Proximę 90 i samym siewnikiem 3 m pracuje bo za lekka do zestawu   , jaki agregat i siewnik ciągasz ?

Mam agregat pazurkowy Tolmet Polon 250 i do tego siewnik Hassia 250. Czyli zestaw 2,5m. Agregat jest dość ciężki, ale daje radę. 

1 godzinę temu, Wichura123 napisał:

Mam podobny areał i jako główny ciągnik Proximę 90 z turem  , to jedyny ciągnik w gospodarstwie do prac wszelkich . 

Zrezygnowałem i sprzedałem Zetora 7211(bez napędu przedniego) bo praktycznie cały rok stał nieużywany  , sprzęt do Proximy dopasowałem i nie narzekam . 

Na horyzoncie pojawiła się  szansa na powiększenie gospodarstwa , jeśli się uda planuje dokupić traktor 110-130km . 

Patrząc po cenach 7211 też taki plan przyjąłem. Proxima zostanie jako pomocnik, a może z czasem dokupię coś pokroju Forterry 110-120KM. Przydała by mi się głównie do orek i transportu (sprzedaję prosto z pola). Może z czasem dokupię Opryskiwacz 1000 litrów zawieszany i będę robił tak jak Ty. 

Zobaczę co ten rok przyniesie, bo kiepsko to widzę przy tych cenach i z tą koniunkturą. 

Jaki masz opryskiwacz do Proximy? 

Edytowane przez michal009
Opublikowano
1 godzinę temu, michal009 napisał:

Mam agregat pazurkowy Tolmet Polon 250 i do tego siewnik Hassia 250. Czyli zestaw 2,5m. Agregat jest dość ciężki, ale daje radę. 

Patrząc po cenach 7211 też taki plan przyjąłem. Proxima zostanie jako pomocnik, a może z czasem dokupię coś pokroju Forterry 110-120KM. Przydała by mi się głównie do orek i transportu (sprzedaję prosto z pola). Może z czasem dokupię Opryskiwacz 1000 litrów zawieszany i będę robił tak jak Ty. 

Zobaczę co ten rok przyniesie, bo kiepsko to widzę przy tych cenach i z tą koniunkturą. 

Jaki masz opryskiwacz do Proximy? 

Ostatni sezon pracowałem Pilmetem 615 . 

Od nowego sezonu prawdopodobnie w gospodarstwie będzie Tecnoma TX 1000l z hydrauliką  .

Muszę jeszcze tylko przetestować (całe szczęście mam taką możliwość bo sąsiad maszyny ściąga ) czy traktor będzie stabilny z tym sprzętem .  

Opublikowano
12 minut temu, Wichura123 napisał:

Od nowego sezonu prawdopodobnie w gospodarstwie będzie Tecnoma TX 1000l z hydrauliką  .

Muszę jeszcze tylko przetestować (całe szczęście mam taką możliwość bo sąsiad maszyny ściąga ) czy traktor będzie stabilny z tym sprzętem .  

Daj znać, jak poszłu testy, bo też zastanawiam się z jakim sprzętem da radę Proxima. 

Opublikowano
Dnia 12.11.2022 o 09:51, sylwek23111 napisał:

Co do pryskania się zgodzę, że 300-400l opryskiwacz to tragedia, można go zmienić na ciągany. Big baga nie trzeba wiaderkiem ubierać, wystarczy naciąć tak w połowie zgarnać ręką do rozsiewacza potrzebną ilość i odstawić na bok uważając żeby się nie rozsypało. Następnym razem można big baga naciąć od spodu i wsypać reszte... Może lepiej Proxime przzeznaczyć na pomocniczy, a kupić coś większego od niej do ciękiej roboty? U mnie na 50 ha pomocniczym ciągnikiem jest ciągnik 93KM a główne mają 120KM i 130KM oczywiście c 360 i c330m też zostały.

Pryskanie to nie problem kwestia dobrej organizacji kupujesz 4 zbiorniki 1000 litrów i po problemie. Wodę wieziesz w zbiornikach na przyczepie. Sąsiad nie tak dawno ponad 100 hektarów tak pryskał.

Opublikowano

Mam ten problem, że żeby wywieźć też trzeba osobę. Z racji, że pracuję poza rolnictwem szukam najlepszej opcji. Jeden mauzer już mam. Drugi planuję kupić w tym roku i na drugi rok z wiosny to przepraktykować. Wywiozę 2 mauzery dzień wcześniej w pole i będę po pracy testować, czy to się u mnie sprawdzi.

Opublikowano
Dnia 27.12.2022 o 12:56, michal009 napisał:

Daj znać, jak poszłu testy, bo też zastanawiam się z jakim sprzętem da radę Proxima. 

Proxima 90 z Turem daje spokojnie radę  , Tecnoma zalana ze wszystkim waży jakieś 1900kg . 

Traktor stabilny . 

• Like 1