Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Dostałem dziś dwie oferty na agregat talerzowy szerokości 1.8m. Obie ofert najtańsze jak do tej pory i obie identyczne tj na 9900zł razem z transportem do mnie pod dom. 
Pierwsze agregat to Metanga miniBT na talerzach 510 i do wybory wał strunowy albo rurowy
Druga oferta to agregat Strumyk Junior II również na talerzach 510 i do wyboru wał rurowy lub strunowy

Czy miał ktoś z Was doświadczenie z tymi firmami i mógłby polecić którąś szczególnie? O firmie Strumyk coś tak słyszałem. Metangi nie znam kompletnie. 

I jeszcze jedno. Na gleby 4 i 5 klasy jaki wał byście polecali? Rurowy czy strunowy? Strunowe wały mam w agregacie i one fajnie rozbijają natomiast w talerzówce wydaje mi się, że bardziej chodzi o dobre zagęszczenie i dogniecenie tej ziemii i tu chyba wał rurowy sprawdził by się lepiej aczkolwiek mogę się mylić. 

---EDIT---
Póki co chyba jednak skłaniam się ku metandze. Przekonuje mnie gwarancja. Na Strumyka mam rok czasu (nie wiem czemu tak mało) a na metangę aż 4 lata. 

Edytowane przez włodek
Opublikowano

Moim zdaniem między tymi talerzówkami to jedyna różnica to gwarancja, jak masz luźniejsze ziemie to może będą coś tam skrobać ale moim zdaniem waga talerzówki jest bardzo ważna i na to zwrócił bym uwagę. Im cięższa tym lepsza, głębokość zawsze możesz ograniczyć wałem  ale w ziemię nie wbijesz. Zapewne ogranicza Cię ciągnik ale jeszcze napisz czym to chcesz podnosić.

Opublikowano (edytowane)

No właśnie w przypadku wagi też wygrywa Metanga. Strumyk waży 560kg. Metanga na talerzach 510 i z wałem rurowym 500mm waży 680kg. Ziemia to 4 i 5 klasa a podnosił to będę C360 i wydaje mi się że 680kg podniesie bez problemu. Pola płaskie jak stół. Żadnych wzniesień ani nic. 

Edytowane przez włodek
Opublikowano

najlepiej jak byś miał możliwość sprawdzenia takiej 2m , talerzówka lekko  idzie w polu ważne aby ciągnik podniósł. 120kg to już dużo.

Opublikowano (edytowane)

Wiesz co, tak. Nawet przez chwilę się zastanawiałem nad 2m. Ale prócz wagi, w talerzówce ważna jest jeszcze prędkość  a też nie chcę jakoś przesadnie męczyć ciągnika. 2m już ważny 810kg i C360 z podniesieniem mogła być mnie problem. Podnośnik mam sprawny bo świeżo po remoncie i podnosi super i trzyma ale bardziej chodzi o przód. Z takim ciężarem z tyłu, jazda już nie jest komfortowa. Może gdybym jeszcze miał wszystkie działki na miejscu to ok ale na niektóre muszę dojechać kilka kilometrów drogami publicznymi. 

Edytowane przez włodek
Opublikowano (edytowane)

Taki agregat talerzowy zdecydowanie lepiej uprawia niż te talerzówki w v czy x (przynajmniej te lekkie zawieszane). 80km ciągnik nic sobie nie robi z 2.5 m. 

Z tych dwóch co podałeś lepiej wygląda Metanga, ekrany boczne pomimo że to nie jest szczyt techniki ale większe są niż w Strumyku, rama też lepiej rozwiązana no i te dodatkowe kg. Mimo wszystko rozważ 2m.

Edytowane przez akmaly
Opublikowano

Prędkość to nie jest prawdą że im szybciej tym lepiej, każda ma prędkość optymalną koło 9 km/h chyba że jest bardzo ciężka to da się szybciej. Jak będziesz za szybko jechał to nie wetnie sie w ziemię taka lekka. Mam 2.5m  1120 kg i jak jadę szybciej niż 9 to już podskakuje na polu, najlepiej pracuje jak jadę 8-9 km/h .

Opublikowano

Żadne V ani żadne X. Miałem talerzówkę w układzie V grudziądzką. Poszła na złom bo była już tak zjechana że nawet nie nadawała się do remontu. Poza tym była do niczego bo była ze lekka. I tak zawsze musiałem wozić na niej jakieś dociążenie. Przez rok pożyczałem od znajomego jak była mi potrzeba, talerzówkę w układzie V ale nowego typu, może ze 4 lata ma. Z wałem. Ale to dalej nie było to. Waga tego czegoś to ok 400kg i nie wżynała się w ziemię tak jak powinna. W zeszłym roku na jesieni poprosiłem kuzyna żeby mi przeleciał poplon właśnie takim agregatem tylko 2.2m, bo akurat sobie wtedy kupił tylko że firmy Agro Lift. Waga coś koło 1000kg. Tylko że oczywiście nie C360 tylko mocniejszym sprzętem. No i to było coś pięknego. Jeszcze tak z talerzowanego pola to nie miałem w życiu. Dlatego postanowiłem że w tym roku zakupię taki sprzęt. Agro lift są zrobione naprawdę solidnie i to raczej sprawdzona firma tylko taki agregat od nich to wydatek 14 tysięcy. A jakbym już faktycznie miał wydać 14 tysięcy na polską produkcję to chyba wziął bym coś nawet lekko używanego ale zachodniego. 

Opublikowano
2 minuty temu, włodek napisał:

Dlatego postanowiłem że w tym roku zakupię taki sprzęt. Agro lift są zrobione naprawdę solidnie i to raczej sprawdzona firma tylko taki agregat od nich to wydatek 14 tysięcy. A jakbym już faktycznie miał wydać 14 tysięcy na polską produkcję to chyba wziął bym coś nawet lekko używanego ale zachodniego. 

Trudno za tobą trafić, najpierw wychwalasz polskiego Agro-lifta a za moment że lepiej wziąć zjechanego zachodniego za te same pieniądze .To lepszy zachodni złom niż polska nowa solidna maszyna?

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, akmaly napisał:

Powodzenia w zakupie zagranicznego używanego agregatu talerzowego o szerokości 1.8 m

A to akurat fakt. Masz rację. Szukając używanych, nawet 2m ciężko znaleźć z zagranicznych. Tak naprawdę dopiero od 3m coś się pojawia. No nic. Zatem decyzja chyba podjęta. Wybór pada na metangę. Nie będzie obrabiała nie wiadomo ile. Będzie przewalała może z 10 - 12h rocznie więc nie powinno się z nią nic dziać. Gdybym szukał czegoś co miało by pracować na dziesiątkach hektarów to pewnie postawił bym na tego agro lifta czy coś podobnej klasy. Zresztą 4 lata gwarancji na wszystko to też sporo. 

Jak przywiozą to się pochwalę. Porobię dokładne zdjęcia spawów to sami ocenicie :) 

Edytowane przez włodek
Opublikowano

Jak byś szukał czegoś co by pracowało na dziesiątkach hektarów to byś nie ciągnik tego szejsetą .

Miałem talerzowkie strumyka v i przez 11 lat jej użytkowania nic się nie działo wszystko było ok.

Opublikowano
4 minuty temu, robert1226 napisał:

Jak byś szukał czegoś co by pracowało na dziesiątkach hektarów to byś nie ciągnik tego szejsetą .

To też akurat prawda :). Tą co pożyczałem do tej pory to też strumyk ale niestety za lekka u mnie. Dlatego teraz też rozważałem wersję Junior II od Strumyka ale trochę odstrasza mnie tylko rok gwarancji a dwa, talerzówka identyczna jak metanga, talerze 510, wał rurowy 500mm a metanga jest o ponad 100kg cięższa. To też o czymś świadczy. A różnica w wadze jest w tym wypadku niebagatelna i wydaje mi się, że metanga zrobi lepszą robotę. 

Opublikowano

Z podobnym dylematem bujałem się w zeszłym roku. Co kupić do mojego hobby. Tyle, że ja szukałem 3m. Znajomi też polecali zagraniczne sprzęty, ale może ja nie potrafię szukać albo nie mam czasu i szczęścia do tego, ale nie było nic nadającego się do zakupu. Wybór padł na Metangę agregat z hydropakiem. W pierwszej kolejności miał być tylko agregat ale po przeanalizowaniu moich potrzeb stwierdziłem, że będzie to agregat talerzowy z hydropakiem.  Zakupiłem w styczniu i pierwsze próby na wiosnę. Do tej pory jedynie pracowałęm z talerzówką Mandam 3m ale to nie ta liga pieniężna. Po uprawach wiosennych śmiem twierdzić, że robotę robi bardzo dobrą i podczas samej uprawy jak i z siewnikiem. Ciężar ma spory bo coś z 1400kg, wał rurowy, talerze 560. Rama solidna przyzwoite spawy.

Minusy: raczej nie malowany proszkowo, po zakupie talerzówka zdjęta 6km od domu na firmie, po powrocie po solonej drodze dużo rudego nalotu od razu. Łatwo obija się lakier.

Po pracach wiosennych, których całych nie zrobiłem tym zestawem robiłem podnośnik w swoim dziadku bo słuszna waga całego zestawu obnażyła jego bolączki

Czekam na testy pożniwne, ale póki co kupiłbym jeszcze raz

• Like 1
Opublikowano

I o takie opinie mi właśnie chodziło. Dzięki wielkie @jaquubek za komentarz. Ja też to co robię traktuję bardziej jako hobby bo absolutnie nie jest to moje główne źródło dochodu (w sensie gospodarstwo) ale po prostu to lubię i sprawia mi ta praca przyjemność. A w związku z tym że nie jest to moje główne źródło dochodu, mogę pozwolić sobie cały ten dochód które mi przynosi, inwestować w jego rozwój :). Lepsze to niżeli miało by to leżeć odłogiem i porastać chwastami. A i w kwestii warzyw i owoców jestem dzięki temu samowystarczalny. 

Także jutro agregat zamawiam. Pewnie do 2 tygodni max przyjdzie i akurat pod koniec lipca po żniwach będą jego pierwsze testy :)

Opublikowano

Jeszcze mam do Was pytanie. Czy ktoś podnosił kiedyś swoją 60'tką ok 700kg? Da się z tym jeździć? Mam jeszcze wątpliwości i nie wiem czy jutro nie zmienię zamówienia na wersję z lżejszym wałem. Wiem że w talerzówce każdy kilogram jest ważny ale nie chcę mieć też sytuacji, że będę jechał drogą i zastanawiał się czy gdzieś na dołku mi nie podbije i nie zaryję talerzówką w asfalt bo szkoda maszyny. Ta lżejsza waży chyba 560kg a ta którą wziąłem 680kg. O to czy ciągnik podniesie to się nie martwię bo podnośnik mam po kapitalnym remoncie i działa świetnie. Martwię się o komfort jazdy. Co prawda mam komplet obciążników ale nie wiem czy to wystarczy. Jeżeli ktoś mógłby się podzielić swoim doświadczeniem na temat tego ile miał okazję unosić na podnośniku i jak daleko było to wysunięte to byłbym ogromnie wdzięczny. 

Opublikowano (edytowane)

Czyli decyzja o zmianie na wersję lżejszą będzie jednak słuszna. 

Aczkolwiek zależy jeszcze jaki opryskiwacz ma. Bo np ja mam 400l biardzkiego (trochę już przy mały, będę zmieniał) to sam opryskiwacz waży ok 200kg + woda to daje ok 600kg. Jeśli mówisz że on ma 600l a biardzki 600l w najwęższej wersji 12-sto metrowej, waży 240kg to jak miał do pełna zalany to dało mu ponad 800kg. 

Edytowane przez włodek
Opublikowano

MF 255 jeździłem z opryskiwaczem 600l + waga samego opryskiwacza prawie 400 kg. Co prawda z dodatkowym obciążeniem przodu. Wał dobiera się do gleby i uprawy.

Opublikowano

Wymieniony na lżejszy :). Będzie -100kg. Wał na średnicy 4cm mniejszy więc to tyle co nic i podobno lekko odchodzona konstrukcja no ale z czegoś te 100kg musi się wziąć. 

Opublikowano

Powiedz mi czego nie rozumiesz?? Tak, talerzówka musi ważyć ale to oznacza że teraz mam do C360 zaczepić 2t. Zastanów się co mówisz. Ma warzyć ale ma dać się podnieść, tak by można było komfortowo jechać po drodze a nie zastanawiać się czy jak będzie trzeba skręcić to ciągnik skręci czy pojedzie prosto.