Skocz do zawartości

Wymiana łożyska na ścianie kombajnu od strony czapki chińczyka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hej. Czy ktoś wymieniał łożysko główne na osi czyli łożysko wału głównego 630196 to na ścianie kombajnu od jego lewej strony czyli tej na której pracuje czapka chińczyka?

Edytowane przez AndrzejG1972
Opublikowano
1 godzinę temu, AndrzejG1972 napisał:

Hej. Czy ktoś wymieniał łożysko główne na osi czyli łożysko wału głównego 630196 to na ścianie kombajnu od jego lewej strony czyli tej na której pracuje czapka chińczyka?

Tak czy inaczej musisz wyciągać wał,i wówczas należy wymienić łożyska po obu stronach.

Opublikowano

@andrzejg1972 jak sam nie wiesz to zapros mechanika po kolei wszystko rozbierasz te kolo plywajaca (czapla chinska nie wie skad ta nazwa) jedno jest nastawiane hydraulicznie a drugie jest ze sprezyna i trzeba to zabezpieczyc zeby zebow nie stracil. to jest starszy model claasa lozyska tak jak pisal ktos wyzej trzeba wymienic po obu stronach

Opublikowano

Na wale jezdnym nie ma żadnych sprężyn między kołami pasowymi,są tuleje (rurki) i skręcone śrubami,wojtal24 pomyliłeś z kołami na wale młocarni,sam ogarnie bez niczego ,nic skomplikowanego tam nie ma ,jedyna trudność to koło pasowe jezdne ,z prawej strony,trudno go z wału zdjąć,należy przy tym wiedzieć że tam śruba jest z lewym gwintem.

Opublikowano

Dzięki Wojtal. Tak właśnie jest że po zdjęciu koła chińczyka pozostałe są ze sobą skręcone. A może wiesz czemu mi te koła wciągnęło w stronę kombajnu co tam mogło się stać ? jakieś zabezpieczenie czy jakaś zużyta tuleja? 

Dzięki Wiesław 16 . Do Ciebie mam to samo pytanie co może być przyczyna wciągnięcia kół w stronę kombajnu o jakieś 1-2 cm ? bo tak kosiłem kilka lat a teraz przy okazji wymiany łożyska można by załatwić 2 sprawy za jednym razem?