Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, podnośnik przy podniesieniu narzędzia zablokował się i kontrolka mrugała 2razy przerwa i znów 2razy. Po opuszczeniu ramion guzikiem z błotnika i paru krotnym zgaszeniu zapłonu i włączeniu go lampka kontrolna przestawała świecić i można było znów normalnie pracować pewien czas aż znów nie stało się tak jak wyżej opisuje. Proszę kolegów o kodu błędów i słyszałem że jakoś kalibruje się ten podnośnik. Dodam że wydawało mi się że ramiona za którymś razem po tej awaria nie podnosił się całkowicie na max bo pług był niżej. Co obstawiacie?
Opublikowano

To chyba ja nie potrafię szukać, tyle stron przeleciałem i nic, jak byś mógł to przyślij linka do kalibracji i kodów

Będę bardzo wdzięczny

Jakoś chyba też można ten czujnik zdiagnozować czy jest sprawy?

Opublikowano

Kod: 1-1.....Nie podłączony jeden z elektrozaworów. 1-2.....Zwarcie w cewce elektrozaworu podnoszenia 1-3.....Zwarcie w cewce elektrozaworu opuszczania 1-5.....Problem z przełacznikami podnoszenia/opuszczania na błotnikach 1-6.....napiecie zasilania za wysokie (pow 18V) 1-7.....zwarcie w obwodzie 9,5 Voltowym. 1-8.....problem z przełącznikiem podnoszenia /opuszczania 2-2....problem z czujnikiem pozycji 2-3....problem z czujnikiem głębokości 2-4....problem z potencjometrem maksymalnej wysokości. 2-7....napiecie zasilania za niskie(poniżej.10V) 3-1...problem z prawym czujnikiem draftu(bolec mocujący prawą dolną belke podnosnika.) 3-2...problem z lewym czujnikiem draftu 3-4...problem z potencjometrem predkosci opuszczania 3-6...problem z potencjometrem intermixa(ten z gałką na panelu ze skalą od 1 do 6,najbliżej diody samodiagnostyki)

a czujnik jak się kalibruje to szukaj pod hasłem kalibracja czujnika pozycji Massey Ferguson, było tu na forum opisywane

Opublikowano

(Czynności do kalibracji które powinno się wykonać o których wiem to: 1. Główne pokrętło od wysokości opuszczania ustawić na 60-70%. 2. Założyć ciężar na ramiona tylne około 200kg. 3. 6 raz wcisnąć klawisz od amortyzacji tylnego podnośnika( w tym momencie zacznie się kalibracja) 4. Po kalibracji wyłączyć zapłon  na około 10s. Teraz moje pytania do was: Czy te czynności które wypisałem  wyżej są prawidłowe i jak ustawić ten potencjometr od czułości pracy ehr.) Coś takiego znalazłem, czy ta kalibracja jest ok.

Gdzieś czytałem że jeśli na tym wale który wychodzi z obudowy plecaka będzie luz i on będzie się przesuwał na boki lekko to to już może powodować zmiany z odczycie czujnika wysokości ramion, bo w zależności w którą stronę się to przesunie to to czujnik jest bardziej lub mniej wciśnięty i odczytuje inaczej wysokość.

Opublikowano
6 godzin temu, Uziu92 napisał:

Kod: 1-1.....Nie podłączony jeden z elektrozaworów. 1-2.....Zwarcie w cewce elektrozaworu podnoszenia 1-3.....Zwarcie w cewce elektrozaworu opuszczania 1-5.....Problem z przełacznikami podnoszenia/opuszczania na błotnikach 1-6.....napiecie zasilania za wysokie (pow 18V) 1-7.....zwarcie w obwodzie 9,5 Voltowym. 1-8.....problem z przełącznikiem podnoszenia /opuszczania 2-2....problem z czujnikiem pozycji 2-3....problem z czujnikiem głębokości 2-4....problem z potencjometrem maksymalnej wysokości. 2-7....napiecie zasilania za niskie(poniżej.10V) 3-1...problem z prawym czujnikiem draftu(bolec mocujący prawą dolną belke podnosnika.) 3-2...problem z lewym czujnikiem draftu 3-4...problem z potencjometrem predkosci opuszczania 3-6...problem z potencjometrem intermixa(ten z gałką na panelu ze skalą od 1 do 6,najbliżej diody samodiagnostyki)

a czujnik jak się kalibruje to szukaj pod hasłem kalibracja czujnika pozycji Massey Ferguson, było tu na forum opisywane

szukałem wątku tej kalibracji, ale nic nie znalazłem. możesz podesłać link? 

Opublikowano

Dziś zauważyłem że od strony czujnika ta śruba z tą dużą okrągłą blachą (podkładką ) zabezpieczającą żeby górne ramiona nie spadły z tego wału była luźna, z drugiej strony też ale mniej, możliwe że przez to czujnik świrował przy obrocie pluga mogło się coś przestawiać. Dociągłem je i teraz 3ha uprawiałem i błąd 22 nie wyskoczył, zauważyłem też że gdy na dużym pokrętle jest 2,5 to ramiona są już całkowicie na dole, tak ma być? Czy to idzie jakoś skalibrować?

naciskając 6 razy przycisk od amortyzacji nie włącza się nic, żadna kalibracja się nie rozpoczyna chyba że trzeba jakoś inaczej to zrobić