Skocz do zawartości

Opinie na temat pras roluojących

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam poszukuje  opini na temat  różnych pras i osób które by mi doradziły  co nieco.Traktor posiadam 80km dobrze żeby prasa miała owijanie sznurkiem i siatką ,szeroki podbierak będze robiła Max 100 Bel rocznie. 

I jeszcze takie pytanie krone kr 8-16 czy jeżeli zrobiła by bele 80×120 To na zwykłej owinie foliom czy będzie problem.

Edytowane przez Artur_2005
Opublikowano

Kolego napisz co chcesz kombinować to będzie łatwiej ogarnąć temat. Bo chcesz robić max. 100-150 balotów rocznie a rzucasz się na zachodnie prasy ok. rozumiem to, ale zmiennokomorowe co gorsza, pytanie po co?. Jak jesteś rolnikiem i masz bydło to balot najekonomiczniejszy dla ciebie to po komorze 120x120 lub najlepsze 120/125x125 bo i na przyczepie się ułoży rdzeniem 9 szt. a grubsze nie ułożysz już, gdyż spadnie, chyba, że masz platformę do balotów. Prasa na sznurek to więcej nieszczęścia niż szczęścia przy słomie i krótkim sianie np. drugi i trzeci pokos. Jedyny plus sznurka to cena. Na tyle balotów to kup Sipme łańcuchową z komorą na haki i siatką obowiązkowo lub szukaj zachodniego złomu w dobrym stanie do 30tyś. i robota będzie szła. Przy korne bądź świadom, że wymiana łańcucha komory, łożysk, trybów itd. jak będą zajechane to koszt grubo ponad 30tys. a traktor 80km. Ale, że masz traktor 80km. to tylko komora łańcuchowa zostaje bez noży, pewnie i rotora, chodź mogę się mylić odnośnie rotora a robi piękną robotę i warto go mieć.

Opublikowano

Mylisz się.. polecanie Sipmy to najgorsze.. życzysz mu źle? W małym gospodarstwie zmienna komora jest najlepsza bo dopasuje się średnicę do drzwi budynku, strychu, po Sipmie 120cm nie wszędzie wejdzie i co wtedy stawiać bele na podwórku?

• Like 1
Opublikowano

Witam. W przyszłym roku też myślę nabyć jakąś prasę i podobnie rocznie robiła by 100 bel, problemu z drzwiami nie ma więc może ta sipma to nie najgorsze co można polecić, wkońcu dobre kilka lat najmowaliśmy człowieka właśnie z takim sprzętem.

Opublikowano

Fakt Sipma kapryśna na siatkę (bez siatki nie kupować) niema rotora, prędkość robocza do 3km/h, części nieco tańsze od zachodnich, baloty w rdzeniu nie super zagęszczone, ale na mały traktor i dla kogoś kto robi do 150 balotów na rok starczy uważam. Jak kogoś stać i chce mieć ładnie zagęszczone to niech szuka łańcuchowej NH BR6090 czy Case RB344 z rotorem za 130tyś. nowa będzie bo każdy we wsi zmienia a używana też ujdzie. Ale nie pasowa, bo małe baloty robi, argument. Chyba lepiej na dworze trzymać balot niż wydać 10tyś. więcej na folie, ON by owinąć i co pół dnia wozić nowy balot bo na tyle starczy. Prasa pasowa to tylko rotor by wydajność była jak i w każdej innej uważam z siatką i nie do traktora 4cyl. 100km Jak bym robił do 1000 balotów na rok to na traktor 100km styka w.w. NH czy Case a pasowa to bez pól z kamieniami, by pożaru nie było i nie dla kogoś małorolnego, bo koszta zgubią. Podbierak to szeroki bo lepiej zbierać. Traktor 80km to nie takie cudo mocy WOM

Opublikowano

Panowie tylko tak szczerze, popatrzymy jeszcze na fakt ile się do tych zachodnich sprzętów dokłada pieniędzy i czasu na naprawy. Części do starych modeli nieraz pół dnia trzeba na internecie szukać, z przesyłkami wychodzi nieraz za część trzy razy tyle co do polskiej maszyny. O jakości nie ma co dyskutować zachód półka wyżej jak nie dwie, jednak stać nas tylko na wyrobione, stare sprzęty. I dylematy...

Opublikowano
Dnia 30.03.2022 o 15:00, Risto napisał:

Fakt Sipma kapryśna na siatkę (bez siatki nie kupować) niema rotora, prędkość robocza do 3km/h, części nieco tańsze od zachodnich, baloty w rdzeniu nie super zagęszczone, ale na mały traktor i dla kogoś kto robi do 150 balotów na rok starczy uważam. Jak kogoś stać i chce mieć ładnie zagęszczone to niech szuka łańcuchowej NH BR6090 czy Case RB344 z rotorem za 130tyś. nowa będzie bo każdy we wsi zmienia a używana też ujdzie. Ale nie pasowa, bo małe baloty robi, argument. Chyba lepiej na dworze trzymać balot niż wydać 10tyś. więcej na folie, ON by owinąć i co pół dnia wozić nowy balot bo na tyle starczy. Prasa pasowa to tylko rotor by wydajność była jak i w każdej innej uważam z siatką i nie do traktora 4cyl. 100km Jak bym robił do 1000 balotów na rok to na traktor 100km styka w.w. NH czy Case a pasowa to bez pól z kamieniami, by pożaru nie było i nie dla kogoś małorolnego, bo koszta zgubią. Podbierak to szeroki bo lepiej zbierać. Traktor 80km to nie takie cudo mocy WOM

Jakoś mam pasową bez rotora i daje radę Co maja kamienie do pożaru? i Gdzie sa te koszta w tych prasach że nie dla małorolnego? Że pas pęknie i spinke za 9zł trzeba założyć?? A jak w łańcuchowej się łańcuchy skończą to tanie są w zakupie? A o walcowych to już całkiem nie ma co gadac bo w dzień tym nie porobisz tylko nocami bo baloty stają.

Opublikowano

Ktoś zorientowany jaka nowa prasa z rotorem i nożami jest w najniższej cenie?