Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Nie, na nockę do stajni. Obawiam się że rano bym ich nie zastał bo komuś by się spodobały nadto😀Ale same przychodzą więc nie ma problemu 

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, bergman31 napisał:

Wolałbym konie rasy shire. 

Z shire to może być średni pomysł, bo jakoś średnio widzę orkę hobbitem.😉

Edytowane przez piotrczem
Brak
  • Haha 2
Opublikowano

Gość w tym temacie zapytał o zakup maszyn w tym roku, ok trochę dziwny post,ale teraz temat rozwinął się na użytkowanie koni w gospodarstwie. Jak do tego doszlo- nie wiem. Może nowy program z Unii przejść na stare, konne metody uprawy roli

Opublikowano

@Slawek393 Koń jest bardziej ekologiczny od najnowszych traktorów. Dobrze też wpływa na zdrowie i kondycję fizyczną rolników.

18 minut temu, piotrczem napisał:

Z shire to może być średni pomysł, bo jakoś średnio widzę orkę hobbitem.😉

Shire to faktycznie hobitt wśród koni😁

Wysokość w kłębie ogierów powyżej 178cm. Waga ponad 900kg.  

Opublikowano

Znajomy we wniosku do modernizacji małych gospodarstw miał przyczepę za 30 tys zł, a kupił z tydzien temu za 52 tys zł:)  Mieliśmy w planach kupić zbiornik na paliwo, ale za bardzo zdrożały. Były też plany budowy głębosza, ale przy tych cenach stali też sobie odpuścimy. 

Opublikowano
21 godzin temu, Slawek393 napisał:

Gość w tym temacie zapytał o zakup maszyn w tym roku, ok trochę dziwny post,ale teraz temat rozwinął się na użytkowanie koni w gospodarstwie. Jak do tego doszlo- nie wiem. Może nowy program z Unii przejść na stare, konne metody uprawy roli

Oznaczałoby to powrót do małych rodzinnych gospodarstw,takie gospodarstwo to nie tylko ekonomia ale i styl życia. Unia nie chce tego. Możni w UE chcą zniszczyć rodzinę,wartości,ograniczyć własność prywatną. chcą stworzyć nowego człowieka który nie myśli samodzielnie.

12 godzin temu, przybyslawice5211 napisał:

Kupiłem kopaczkę elewatorową  do ziemniaków bo jak nie będzie jedzenia w sklepach to będę jadł ziemniaki na wszystkie sposoby jak się da je da zjeść    

Dobrze zrobiłeś. Trzeba się szykować na ciężkie czasy.

Opublikowano
7 minut temu, Krzak napisał:

Oznaczałoby to powrót do małych rodzinnych gospodarstw,takie gospodarstwo to nie tylko ekonomia ale i styl życia.

czym prędzej zrozumiesz że to już przeszłość, tym szczęśliwszy będziesz.

małych już nie ma i nigdy nikt do tego nie powróci. bo po co??

Opublikowano
1 minutę temu, Pafnucy napisał:

czym prędzej zrozumiesz że to już przeszłość, tym szczęśliwszy będziesz.

małych już nie ma i nigdy nikt do tego nie powróci. bo po co??

Bo do garnka trzeba będzie coś włożyć. A biedronki może nie być to co tynk ze ściany będziesz jadł?

Opublikowano

Ale ktoś będzie musiał uprawiać ziemię,żeby i ukraść ktoś coś mógł. @Pafnucy Poczytaj co się działo w Chinach za Mao,a potem jak w latach 80-tych się rolnictwo odrodziło właśnie takie drobne,małorolne to był początek chińskiej drogi do potęgi gospodarczej.

Opublikowano

Przykład taki dałem.Polska ma ogromny potencjał ale już są ludzie którzy dbają aby tego potencjału nie odblokować. To co się teraz dzieje w europie to ślepa ulica. Dobrze to już było,na zachodzie był czas że mieli wszystko tylko mądrze żyć trzeba było i się cieszyć i dziękować Bogu za to co mają.

Opublikowano

Nikt do koni nie powróci. 

Po pierwsze, to nie można zwierząt męczyć, a po drugie ludzie socjalami wygłupieni. 

Twoja Żona, dużo warzyw sieje?. 

Opublikowano
1 minutę temu, Pafnucy napisał:

Nikt do koni nie powróci. 

Po pierwsze, to nie można zwierząt męczyć, a po drugie ludzie socjalami wygłupieni. 

Twoja Żona, dużo warzyw sieje?. 

A tylko warzywniak mały taki. Ale w tym roku już trochę więcej warzyw będzie.

Opublikowano
1 minutę temu, Krzak napisał:

A tylko warzywniak mały taki. Ale w tym roku już trochę więcej warzyw będzie.

Daj przykład. 

Kup konia i pokaż ze tak trzeba i świetna to robota. Potrafisz cokolwiek koniem robić? Masz pojęcie jak delikatne i mądre to zwerzę? 

Bo póki co, to tylko innym byś polecał takie rolnictwo ze średniowiecza. 

Opublikowano
Przed chwilą, Pafnucy napisał:

Daj przykład. 

Kup konia i pokaż ze tak trzeba i świetna to robota. Potrafisz cokolwiek koniem robić? Masz pojęcie jak delikatne i mądre to zwerzę? 

Bo póki co, to tylko innym byś polecał takie rolnictwo ze średniowiecza. 

Ten koń to tak z przymrużeniem oka,bardziej mi chodzi o małoobszarowe rolnictwo. Koniem nigdy nie robiłem.

Opublikowano
Przed chwilą, Krzak napisał:

Ten koń to tak z przymrużeniem oka,bardziej mi chodzi o małoobszarowe rolnictwo. Koniem nigdy nie robiłem.

Kto ma robić? Miastowe? Skąd wezmą działkę? 

Opublikowano

Kto ma robić? Miastowe? Skąd wezmą działkę? 

Wystarczy żeby te ze wsi robili to by było dobrze. 

Opublikowano

Kto dobrego spróbuje, to do gorszego nie powróci. 

Opublikowano

Kto dobrego spróbuje, to do gorszego nie powróci. 

Zobacz co się dzieje dookoła,myślisz że do dobrego idzie? Przecież ta obecna polityka to jakiś absurd,leczenie dżumy cholerą,rozwiązywanie problemów które możni rodzimi  i światowi sami tworzą. Przecież za to wszystko zapłacimy my wszyscy a najbardziej ci ciężko pracujący na chleb. Przecież gospodarka padnie na pysk już nawet sami rządzący to mówią,oczywiście wine zwalą na innych. Ale co by nie było to przed nami chude lata po mojemu.

Opublikowano
Przed chwilą, Krzak napisał:

Zobacz co się dzieje dookoła,myślisz że do dobrego idzie? Przecież ta obecna polityka to jakiś absurd,leczenie dżumy cholerą,rozwiązywanie problemów które możni rodzimi  i światowi sami tworzą. Przecież za to wszystko zapłacimy my wszyscy a najbardziej ci ciężko pracujący na chleb. Przecież gospodarka padnie na pysk już nawet sami rządzący to mówią,oczywiście wine zwalą na innych. Ale co by nie było to przed nami chude lata po mojemu.

No masz rację. Tylko co pomoze rozdrobnienie rolnictwa? No bo o tym Ty? 

Opublikowano
Krzak napisał:

Oznaczałoby to powrót do małych rodzinnych gospodarstw,takie gospodarstwo to nie tylko ekonomia ale i styl życia. Unia nie chce tego. Możni w UE chcą zniszczyć rodzinę,wartości,ograniczyć własność prywatną. chcą stworzyć nowego człowieka który nie myśli samodzielnie.

utopia...