Skocz do zawartości

Ceny bydła 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Idź na operacje.... W tym wieku się wyliżesz z tego w rok i będziesz normalnie funkcjonował... Mam dwoch kolegów co poszli i pracują normalnie ....rok masz w plecy bo trza to odchorować. Inaczej z czasem jetes inwalida. Mój szwagier nie poszedl i jest wrak czlowieka i tyle a młodszy trochi odemnie.... 

Opublikowano

I tonowe o miałem. jak klijenta na.o mają i szybko chcą napchac kontenery to walą co popadnie. klijent na lepszą klasę reklamacji składał nie będzie 🤭

Opublikowano
1 godzinę temu, HF86 napisał:

I tonowe o miałem. jak klijenta na.o mają i szybko chcą napchac kontenery to walą co popadnie. klijent na lepszą klasę reklamacji składał nie będzie 🤭

Ja jałówki tonowej nie widział

Opublikowano

Mam pytanie - trzyma ktoś byczki 50-200kg w chlewni? głównie chodzi o to, że budynek ma 2.2-2.5m wysokości, obawiam się żeby nie było problemów z płucami, wiadomo mniejsze zagęszczenie bym zrobił, ale czy jest sens się w to bawić czy odpuścić temat że względu na płuca?

Opublikowano

Nie wiem czy ktoś ogląda kanał "rolnik amator" , ja nie za bardzo go wielbie ale wpadł mi film . Mianowicie już trąbi, że 14sto miesięczne byki będzie sprzedawał bo może zerowy vat wejdzie na bydło z początkiem miesiąca 🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️

Opublikowano
3 minuty temu, Szu15000 napisał:

Mam pytanie - trzyma ktoś byczki 50-200kg w chlewni? głównie chodzi o to, że budynek ma 2.2-2.5m wysokości, obawiam się żeby nie było problemów z płucami, wiadomo mniejsze zagęszczenie bym zrobił, ale czy jest sens się w to bawić czy odpuścić temat że względu na płuca?

Mamy trochę sztuk w takim budynku i nie są to najlepsze warunki dla bydła.  W przyszłości planuje tam zrobić rusztową część odpajalni i zwale strop  , może trochę obniże

Opublikowano

Źle nie będzie,  ale wentylacja musi być a z drugiej strony brak przewiewu co w niskim budynku nie jest łatwe.  Nie wiem jaki plan na wykorzystanie masz w głowie,  ale jak budynek zdrowy, wymiary ma ładne to w środku bym zrobił część legowiskową a na zewnątrz 5m szeroki okólnik zadaszony i stół wzdłuż.  Tyle że na małe cielaki nie nada

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Cybulek17 napisał:

Mamy trochę sztuk w takim budynku i nie są to najlepsze warunki dla bydła.  W przyszłości planuje tam zrobić rusztową część odpajalni i zwale strop  , może trochę obniże

Tez mam w takim. Chorują częściej niż te gdzie stropu brak-jest tylko dach bez żadnej izolacji

Edytowane przez przemek28_28
Opublikowano

wentylacja grawitacyjna jak to w starych chlewniach, okólnika nie może być bo nie ma gdzie, stół byłby wewnątrz na taczkę 1m, czyli 1m stół po długości i 4x25 legowiska na ściółce. Nie mamy ciśnienia żeby to przerobić bo pewnie za 2 lata będzie dołek w bydle patrząc na zakupy skoczków :D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez kuba24051
      pora zalozyc nowy temat. jak u was z cena?
      Michalczyk dzis 670+vat a cena od 640-670
    • Przez latka890098
      Orientuje się ktoś jakie są teraz ceny żywca za byka LM? (Województwo Lubelskie)
    • Gość
      Przez Gość
      Witam czy orientuję sie ktoś w cenie opryskiwaczy Bury Krukowiak czy agrotehnika . Opryskiwacz ciagany 1200l bez komputera belka 15 ??
    • Przez thomas015
      Witam, potrzebuje ceny Brony talerzowej Unia Cut Xl 3.2, chodzi mi o maszynę nową fabrycznie.
      Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi  
  • Dodaj nową pozycję...
v