Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, mam siewnik Amazone D7 E, problem polega na tym że w zbożu wysiewa wszystko ok. W rzepaku podczas próby kręconej również wszystko jak należy. Podczas już siewu rzepaku jest straszna rozbieżność, potrafi wysiać koło 18 kg/ha. Nie mam pomysłu co może być przyczyną

Edytowane przez postępowy
Opublikowano

Wszystko dobrze było ustawione na pewno, dokładnie jak już niepamiętam. Parę dni wcześniej również siałem rzepak i wtedy jeszcze ok było. Później jeszcze szybko na "wariata" poplon i po jakimś czasie znowu rzepak i tak wtedy już nie trzymał ustawień

9 minut temu, Konrad_Duda napisał:

Zęby na rolkach mogą być już zużyte i w trakcie siewu po nierównym polu nasiona mimowolnie się przesypują. Mam nadzieje że zasuwy i klapy denne dobrze ustawione. 

Reszta była dobrze ustawiona. Szczerze nawet nie myślałem o rolkach być może warto spróbować zmienić.

A przekładnia mogłaby odpowiadać za to? rzadko się spotyka by siał za dużo ale może jednak ma coś na rzeczy

Opublikowano

Jak u mnie przestał trzymać ustawienia to okazało się że nie było oleju w przekładni, olej wyleciał przez uszczelnienie od strony łańcucha napędowego i regeneracja przekładni. Sprawdź olej jak to się stało nagle.

Opublikowano
1 minutę temu, Konrad_Duda napisał:

Jak u mnie przestał trzymać ustawienia to okazało się że nie było oleju w przekładni, olej wyleciał przez uszczelnienie od strony łańcucha napędowego i regeneracja przekładni. Sprawdź olej jak to się stało nagle.

Jak by nie patrzeć olej warto sprawdzić. U ciebie było tak że nie trzymało tylko na rzepaku a na reszcie ok ?

Opublikowano

Zauważyłem to dopiero jak nasiona prosa które miały starczyć na 5ha skoczyły się po 1ha(do tej pory było wszystko OK) i sprawdzałem wszystko po kolei. Aparaty wysiewające(drobny wysiew), ponowna próba kręcona i olej którego nie było a łańcuch cały zalany, na dnie w przekładni ciemna maź. 

Jeśli wszystko wcześniej było Ok to pozostaje tylko przekładnia- rolki i aparaty nie zużywają się nagle.

Opublikowano
1 minutę temu, Konrad_Duda napisał:

Zauważyłem to dopiero jak nasiona prosa które miały starczyć na 5ha skoczyły się po 1ha(do tej pory było wszystko OK) i sprawdzałem wszystko po kolei. Aparaty wysiewające(drobny wysiew), ponowna próba kręcona i olej którego nie było a łańcuch cały zalany, na dnie w przekładni ciemna maź. 

Jeśli wszystko wcześniej było Ok to pozostaje tylko przekładnia- rolki i aparaty nie zużywają się nagle.

O widzisz, a próba kręcona ci dobrze wychodziła już?

Opublikowano

Źle zrozumiałeś. Próba kręcona wyszła mi dobrze(ustawiłem to samo co rok wcześniej) i tak pojechałem w pole. Jak brakło mi nasion to powrót do domu i sprawdzanie wszystkiego po kolei- i tak wyszło że ustawienia nie trzymają. Wyniki od 25 do 45 kg/ha. przy tych samych parametrach.

Opublikowano
3 minuty temu, Konrad_Duda napisał:

Źle zrozumiałeś. Próba kręcona wyszła mi dobrze(ustawiłem to samo co rok wcześniej) i tak pojechałem w pole. Jak brakło mi nasion to powrót do domu i sprawdzanie wszystkiego po kolei- i tak wyszło że ustawienia nie trzymają. Wyniki od 25 do 45 kg/ha. przy tych samych parametrach.

Masz rację, nie zrozumiałem :) A jakim olejem swoją drogą zalałeś przekładnie?