Skocz do zawartości

ubezpieczenia Concordia / Generali - dno

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

ku przestrodze - mam ubezpieczone budynki w Concordii (obecnie Generali). jakiś czas temu był u nas ogromny wiatr, który powalił drzewo na budynek mieszkalny uszkadzając dach i  gzyms, była interwencja OSP. zwalone były dachówki, uszkodzone łaty, a gzymsu brakowało ze 2,5 metra - dziura niemal na wylot. za straty wypłacili 1250 zł, no to dzwonię i pytam się czy to zaliczka, a potem będzie reszta, czy co? kobieta mówi, że to wszystko i mogę się odwoływać i do sądu iść.

wysłałem zdjęcia rzeczoznawcy budowlanemu, to mówił, ze z poniemieckiego budynku wiele nie dostanę, bo ma spore zużycie, itd. jednak gdy zdjęcia pokazałem znajomemu, co ma firmę budowlaną - powiedział, że gdybym chciał to naprawiać u niego, to po znajomości wziąłby 2000 zł za robotę (2 dni pracy) + 1000 materiały. obca firma skasowałaby mnie 5-6 tysięcy...

ten ich kosztorys wyceniał np. pracę murarza na 20 zł/godz... 

generalnie szkody zostały naprawione własnym sumptem, miałem stare dachówki i cegłę rozbiórkową, a wszystkie polisy po skończeniu wycofuję z Concordii/Generali - OC rolne, życiówkę już zakończyłem, budynków żadnych u nich też nie ubezpieczę, OC/AC ciągnika + przyczepy do Warty przeszedłem, pozostałem maszyny w kwietniu też gdzieś indziej ubezpieczę... 

ogólnie wszystkie ubezpieczalnie są do d... składkę chętnie wezmą, a jeśli dojdzie do wypłaty świadczenia, to znajdą 10 powodów, żeby nie wypłacić lub drastycznie okroić wypłatę.

z samochodem byłoby łatwiej dojść swego, ale ze starym budynkiem już gorzej - także w tej sposób chociaż koło pióra im zrobię.

Opublikowano
7 minut temu, jaroWM napisał:

ogólnie wszystkie ubezpieczalnie są do d... składkę chętnie wezmą, a jeśli dojdzie do wypłaty świadczenia, to znajdą 10 powodów, żeby nie wypłacić lub drastycznie okroić wypłatę

sam sobie odpowiedziałeś

• Like 1
Opublikowano

Ja mam wszystkie budynki w concordii. Kiedyś też miałem uprawy. 

I też kilka lat temu grad porozbijał stary eternit. Zgłosiłem liczbe dachówek, powiedzieli że mogą dac daną kwotę bez ogledzin. A jak się na nią nie zgadzam to ktoś przyjedzie oszacować. Kwota mi pasowała więc wziąłem od razu. Tak było 2 razy bodaj. 

Później w lokalnej wichurze  też zniszczyło mi dach na stodole. Przyjechał gość,  porobiło zdjęcia budynku, drzew w okolicy które zostały wyrwane. Kasa też mnie zadowalala. Za pieniądze z odszkodowania wymieniłem dach z eternitu na trapez. 

Może po tej fuzji się standard pogorszył

Opublikowano (edytowane)

Ale z drugiej strony, jak ubezpieczasz stare 20 letnie auto, i zostanie w wypadku praktycznie całkiem zniszczone, to nikt Ci nie da odszkodowania, żebyś sobie kupił nowe z salonu, tylko co najwyżej takie jakie miałeś. Ze starym budynkiem może jest podobnie.

Edytowane przez sylwek23111
edycja
Opublikowano

2 miesiące temu w rodzinie bratowej wiatr porwał cały dach z budynku mieszkalnego - do tego stopnia, że ściany szczytowe łącznie z oknami poszły także. straż pożarna z 8 godzin zabezpieczała to, co zostało. Ubezpieczeni byli w PZU i te małżeństwo 70+ dostało tylko 15 000 zł... Na same materiały do odbudowy wydali 70 000 zł, a gdzie jeszcze robota... wieniec trzeba było lać nowy + cały dach od podstaw. z gminy nawet doraźnych 6000 zł nie dostali, bo mają swoje dzieci z domami i tak mogą się przenieść. jedynie mops oferował koce i ubrania, których nie wzięli.

nie ma chyba większego sensu się ubezpieczać, bo daje to tylko złudne poczucie bezpieczeństwa - gdy coś się stanie, to orżną cię z wypłaty lub w ogóle nie dadzą.

Opublikowano

Jak  miałem ubezpieczony budynek w PZU to szkode wycenili na 2K,  A później odbili 50% amortyzacji i wypłacili 1000. Od tej pory skończyło się ubezpieczanie w PZU