Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie będzie to już druga wymiana przednich tyle że za pierwszym razem te oryginalne nierówno się  zużyły i dałem nowe tylko cztery tam gdzie najbardziej zjechane. A teraz już chce dać wszystkie nowe o tej większej liczbie zębów.

No i myślałem nad talerzami Morga nie wiem czy dobry wybór 🤔

https://hurtowniarolnicza.pl/czesci-do-maszyn/talerz-uzebiony-510-grubosc-4mm-otwor-30x30-stal-borowa-brony-1279201020--morga.html

Opublikowano (edytowane)

Nie znalazłem jakiegoś innego godniejszego producenta aby coś wybrać a tym bardziej aby z większą liczbą tych zębów zazwyczaj po sześć czy siedem temu myślałem postawić na Morga 🤔

Jest jeszcze Waryński stosuję w pługu lemiesze zwykle czy to z dłutem czy też w kultywatorze zęby to jest ok jednak tutaj nie mają akurat takich z większą liczbą tych zębów do wyboru.

Tamte co wcześniej zakładałem były z kuźnia tabo ale właśnie jakoś szybko się wytarły porównywalnie do tych co zostały nie wymienione co były w oryginale więc ciężko powiedzieć coś o ich talerzach natomiast zęby kultywatora mają lipne bo ile ich nie kupiłem i zakładałem nowe to pękają sprężyny tuż pod mocowaniem tak jakby były zbyt kruche. Od Waryńskiego nie pękła ani jedna jedynie wymiana/obrócenie redliczek i jazda.

Tych innych talerzy za średnio 50-60 zł sztuka nie biorę pod uwagę bo chyba szkoda roboty

Edytowane przez Roki212
Opublikowano
1 minutę temu, Roki212 napisał:

Nie znalazłem jakiegoś innego godniejszego producenta aby coś wybrać a tym bardziej aby z większą liczbą tych zębów zazwyczaj po sześć czy siedem temu myślałem postawić na Morga 🤔

IMG_20220814_134835.jpg

Opublikowano
Dnia 15.11.2021 o 13:09, Celownik07 napisał:

jeszcze nie rozkręcałem (kalamitek nie widzę tam żadnych). Bede sie za nią brał po sezonie w wolnej chwili, myślałem że skrzypi bo zastana, ale 2x przejechałem po polu i się nie "rozbujała".

Mam też taką talerzówkę, firma Bomet rok 1998, te talerzówki fabrycznie już nie miały kalamitek ;) Zmieniałem łożyska w swojej, (Łożysko kulkowe 6213 2RS) kupione jakieś najzwyklejsze za 35zł sztuka, ale pod te pokrywki na łożysku dołożyłem smaru, do tego jeszcze w obudowę łożysk włożyłem smaru. Śmiga elegancko! Co do talerze to polecam z firmy BORON ;) 

Opublikowano

Ten co podałeś to 610 potrzeba 510 na mocowanie 30x30

Cena 170 to jeszcze i taki max do przełknięcia bo ma posłużyć jakiś tam czas, a te ponad 200 zł to już przewyższy wartość samej talerzowki 😜

Opublikowano

A nie 560 ?? 30x30.

Wiem że te są inne. Chodziło mi o firmę.

Opublikowano (edytowane)

510 od nowości bo dać 560 to jakoś tak dziwnie wyglądać będzie jak z tyłu 510 gładkie choć wiadomo już cos tam się wytarły ale zawsze. No i nie wiem czy by się zmieściły i od góry o ramę nie haczyly 

Edytowane przez Roki212
Opublikowano

Wejść by weszły raczej. Ale z tyłu mają pewnie już 470 albo coś koło tego.

Opublikowano

Możliwe że i tak bo przyznam się że nie mierzyłem teraz tylnych.

Ale chyba nie ma co szaleć były 510 to i niech takie zostają bo dać 560 z przodu a z tyłu niech i tak będzie że orientacyjnie 470 te gładkie maja to jakiś tak dziwnie wyglądać będzie jak się ustawi że przód zadarty 🤔