Skocz do zawartości

Uprawa piachów przed zimą

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zostało mi 1.5ha piachów, klasa 6z, gleba wysoce przepuszczalna, planuje na wiosnę nawozić około 30t/ha obornika i zasiać owies. W sierpniu przeszedłem płytko kultywatorem, na obecną chwilę na części rośnie trochę samosiejek owsu, na części nie ma nic. Teraz nie wiem czy może trochę to jeszcze raz ruszyć kultywatorem na zimę, by wymieszać te samosiejki, czy kultywatorem z wałkiem a może najlepiej zostawić tak jak jest do wiosny?

Zazwyczaj orałem na zimę ale w tym roku nie starczyło mi obornika. 

Opublikowano
1 godzinę temu, raven18 napisał:

Zostało mi 1.5ha piachów, klasa 6z, gleba wysoce przepuszczalna, planuje na wiosnę nawozić około 30t/ha obornika i zasiać owies. W sierpniu przeszedłem płytko kultywatorem, na obecną chwilę na części rośnie trochę samosiejek owsu, na części nie ma nic. Teraz nie wiem czy może trochę to jeszcze raz ruszyć kultywatorem na zimę, by wymieszać te samosiejki, czy kultywatorem z wałkiem a może najlepiej zostawić tak jak jest do wiosny?

Szkoda obornika na 6z

Opublikowano
8 minut temu, Kubawww napisał:

Szkoda obornika na 6z

Szkoda to słuchać takich znaffców. 🤦‍♂️

Opublikowano
2 godziny temu, raven18 napisał:

W ogóle lipa z wożeniem obornika i oraniem na wiosnę...  Już lepiej to normalnie teraz zaorać i efekt będzie lepszy, a obornik nawieziesz po żniwach.

Opublikowano
2 godziny temu, Kubawww napisał:

Szkoda obornika na 6z

Jak na takie piachy nie da obornika i to dużo,i najlepiej co rok to nic tam nie będzie rosło. 

Jak masz tam dużo tych samosiewów to przejedź to talerzówka,albo kultywatorem z wałkiem i niech leży do wiosny.

Opublikowano
3 godziny temu, PRIMO napisał:

Szkoda to słuchać takich znaffców. 🤦‍♂️

Jak uzyskasz zarobek rzędu 2 tys na 6z to Ci osobiście wręczę 0.7 

Przypominam 30 ton obornika to 1500 zł już i doplata ktora byłaby  dla niego. Na takim czymś to tylko iść w progam ekologiczny siac rumianek i zarabiać 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, robi57362 napisał:

ta najlepiej nic nie robić. obornik to nie nawoz na rok

Ale na takich piachach niestety na rok 6z to przecież piaskownica

Edytowane przez Kubawww
Opublikowano
35 minut temu, Kubawww napisał:

Jak uzyskasz zarobek rzędu 2 tys na 6z to Ci osobiście wręczę 0.7 

Zaraz podam Ci adres żebyś nie zabłądził z tą 0,7.😁

Prawie 11 ton qq z hektara piachów to chyba nie tak źle?🤨

Opublikowano
3 godziny temu, PRIMO napisał:

Zaraz podam Ci adres żebyś nie zabłądził z tą 0,7.😁

Prawie 11 ton qq z hektara piachów to chyba nie tak źle?🤨

Odjales wagi przyczepy? I ciągnika?

Opublikowano
2 godziny temu, szymonidas9 napisał:

Chyba podlewana, co to za bajki o 11tonach z żywego piachu xd

W tym sezonie to całkowicie realne. Kukurydza wcale nie ma dużych wymagań glebowych, a stronami padało na okrągło. 

@raven18 jak masz własny obornik to, nie namawiam, ale jak nie ma konfidentów, to jak tylko uzbierasz to wywoź jak najwcześniej i orz, zaraz siej i od razu wałuj. Więcej korzyści jest z nawożenia obornikiem niż szkód wyrządzonych wiosenną orką. Nie wiem jaki masz sprzęt, ale jak się też orze z wałem albo po siewie wałuje to z tym przesuszaniem nie jest tak źle. Co do tego ruszania ziemi przed zimą to ja odradzam. Nie widzę w tym żadnych korzyści,  a jedynie stratę czasu i paliwa. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, szymonidas9 napisał:

Chyba podlewana, co to za bajki o 11tonach z żywego piachu xd

W tym roku u mnie w regionie ludzie osiągają takie wyniki ;) 11ton mokrej 30% oczywiście ;) Ale jak na taką glebę to i tak rewelacja, żyta czy owsa to by z 2t z ha uleciało.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
54 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

W tym roku u mnie w regionie ludzie osiągają takie wyniki ;) 11ton mokrej 30% oczywiście ;) Ale jak na taką glebę to i tak rewelacja, żyta czy owsa to by z 2t z ha uleciało.

Chłopie, ale nie na 6z tam 2 dni i ona pada

Opublikowano

W tym roku z zapowiadających rekordowych plonów po czerwcowych upałach była rekordowa porażka, także musi podpasować pogoda.

Nie wiem czy to dobry pomysł z tym wałowaniem bo we wsi niektórzy wałowali ale po jakimś czasie zrezygnowali.  

Opublikowano

Z tą gorczycą to nie wiem. Jak pH niskie to podobno nie rośnie. U mnie właśnie z tą gorczycą różnie było. Na jednej działce piękna, a na drugiej paskudna, sam poślad. Tutaj ludzie pisali, że to przez niskie pH. Jak wiadomo na  lekkich ziemiach zawsze jest niskie.

Opublikowano
1 godzinę temu, pawlak2507 napisał:

Jak się wapna nie daję to samo nie podrośnie chyba jasne że trzeba wapnować regularnie

Co Ty chcesz wapnowac na 6z jak tam 100 l spadnie i to wapno jest na 50 cm

Opublikowano

Śmiech  ogarnia    jak   czytam  ile  to  można   zebrać    z takiego  dziadostwa      główny  problem  takiej  ziemi  to   wilgoć  a  raczej   jej  brak   jak  już  coś   robisz  to  staraj  się   ograniczyć  wiosenne  zabiegi   do   minimum  bo  wtedy   tracisz   wodę ja   poszedłem  w  program  zalesieniowy  dochód  nie   mniejszy  i  stały  . 

Opublikowano

Nie mam całej działki 6z ale na 1.8ha to 0.8ha, reszta 6, najlepiej udaje się żyto, owies w zależności od pogody. Kolega przez miedzę też ma kawałek takiego piachu (ale chyba lepszego bo jak był u mnie po orce to się lekko zdziwił :)  to co 3 lata sieje kukurydzę i rośnie do metra wysokości, a tak to żyto hybrydowe. Co do wapnowania to kreda granulowana tydzień dwa przed siewem ale nie wiem czy to coś daje.

Nie wiem jaki plon bo to w środku działki, licząc razem to średnio 3t/ha. Jakbym miał całą 6z to albo ugorowanie albo zalesienie

Opublikowano
4 godziny temu, Pablo1970 napisał:

Śmiech  ogarnia    jak   czytam  ile  to  można   zebrać    z takiego  dziadostwa      główny  problem  takiej  ziemi  to   wilgoć  a  raczej   jej  brak   jak  już  coś   robisz  to  staraj  się   ograniczyć  wiosenne  zabiegi   do   minimum  bo  wtedy   tracisz   wodę ja   poszedłem  w  program  zalesieniowy  dochód  nie   mniejszy  i  stały  . 

Ktoś to kiedyś karczował, a ty chcesz zalesiać? Sporo ludzi na tym gospodarzy i jakoś żyje. Przy hodowli się przydaje. Śmiech to może ogarnąć jak ludziom się nic nie opłaca.