Skocz do zawartości

Problem z Pronar 82SA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich , 

Od niedawana jestem posiadaczem ciągnika Pronar 82SA i mam z nim kilka problemów 

pierwszym problem są hamulce , pedał nie jest miękki ,przy powolnym wciskaniu ciągnik nie zwalnia a po wciśnięciu na maxa odrazu mocno blokuje koła, zdarza się czasami ze po odpuszczeniu hamulce trzymają aż ciągnik się zatrzyma dopiero puszczają ( poprzedni właściciel twierdził ze naprawiał hamulce ale nie umiał ich ustawić )

drugi problem to gdy skręcam kola na maxa przy lekkim oporze kierownica idzie dalej 

trzeci problem pojawił się nie dawno, zatankowałem ciągnik do pełna i wskaźnik paliwa normalnie wskazywał poziom paliwa , jakiś czas później cofałem pod lekka górkę i zauważyłem jak wskaźnik opadł poniżej pola wskazywania i tak pozostał. W tym momencie podnosi się trochę pod tym polem i opada. 

nigdzie tez nie mogę znaleźć schematu bezpieczników do niego , po otworzeniu puszki , połowy bezpieczników brakuje , wymieniłem jeden który byl spalony po chwili odrazu sie spalił ale nie wiem od czego on jest 

dodam ze połowa kontrolek mi nie działa ale myśle ze to w związku z brakującymi bezpiecznikami 

z góry dziękuje za pomoc 

Opublikowano

Co do problemu pierwszego, winą są zbyt ciasno spasowane zaciski hamulcowe, trzeba je lekko podszlifować ponieważ klinują się o obudowę i dlatego nie odbijają, poza tym po dłuższym postoju zawsze ciagnik agresywnie hamuje a to przez korozje na tarczach hamulcowych.

AD2. norma w każdym ciagniku ze wspomaganiem opartym na orbitrolu, jeśli kręci się lekko to i tak masz szczęście.

Ad3. pływak może być uszkodzony i po zalaniu do pełna "napił się ON" i będzie wariował. wymiana pływaka powinna pomóc.

Co do kontrolek to wiele kontrolek jest nieaktywnych, najważniejsze to ciśnienie oleju, temp płynu chłodniczego, czasem może ci się przydać ciśnienie w układzie pneumatycznym, kontrolki od świateł i kierunkowskazów.  Poza tym rzadko tam coś działa jak powinno.

Co do schematu to jest on z tyłu w instrukcji obsługi.

Opublikowano

Hamulce czy ciągnik stoi czy nim jeżdżę reagują tak samo , pierwsza mają myślą było ze się skończyły ale poprzedni właściciel zapewnił mnie ze wymieniał a z drugiej strony nie blokowało by wgl kół jak by nie działały , najgorsze jest to ze nie ma tego punktu ze można nimi zwolnić ciągnik tylko jak wcisnę odrazu blokuje 

A da się coś z tym orbitrolem zrobić czy wymiana ? Pisałem wcześniej podobny post ale nie został opublikowany i tak się złożyło ze są teraz dwa i na tym drugim jedna osoba napisała ze orbitrol się kończy 

co do kręcenia , zależy jak ciągnik jest zimny to na wolnych obrotach czasami zdarzy się ze jest ciężej ale jak dodam gazu wszystko wraca do normy , po rozgrzaniu nie ma problemów z kręceniem 

Będę musiał jutro rozebrać i zobaczyć , z tego co się orientuje trzeba zdjąć siedzenie i można dostać sie do pływaka wtedy 

wlansie nie jestem pewny czy ciśnienie oleju dobrze mi pokazuje bo podnosi się lekko i jest na początku tego białego

Z góry dziękuje za podpowiedz 

Opublikowano

Żeby dostać się do pływaka zdejmujesz siedzenie i taką dużą klapę w podłodze. Ciśnienie oleju ważne żeby nie było na czerwonym. Mtz ogólnie ma niskie ciśnienie. Mam taki ciągnik 

Jak coś to pisz na priv. Pogadamy o tych kontrolkach 

Opublikowano
Dnia 24.10.2021 o 19:07, czaplo290 napisał:

A da się coś z tym orbitrolem zrobić czy wymiana ?

Trzeba rozebrać i podszlifować miejsca gdzie rozpierak ma kontakt z korpusem, ciężko to wytłumaczyć a rozbierać mi sie nie chce dla zdjęcia. w tsa to robił mi mechanik, a w 1523 sam to zrobiłem po zakupie i wszystko było lux.

Z orbitrolem to nie wiem od czego to zależy, siedziałem w kilku i leciutko się kręciło, a u mnie dość ciężko. nie potrafie ci pomóc i doradzić w tej kwesti.