Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Cześć Wszystkim

Od niedawna jestem użytkownikiem Pronar 82sa. Mam z nim kilka problemów: 

po skręceniu kół na maxa, przy lekkim oporze mogę nadal kręcić kierownicą (podczas skręcania myśle ze układ chodzi zbyt głośno ) olej jest w normie ale mam gdzieś wyciek i musze co jakis czas dolewać 

drugim problem są hamulce , pedał nie jest miękki ale nie biorą od początku a jak już wcisnę go na maxa koła odrazu się blokują , czasami po odpuszczeniu koła puszczają dopiero po zatrzymaniu się ciągnika (poprzedni właściciel twierdził ze wymieniał hamulce ale nie umiał ich ustawić ) 

trzeci problem to wskaźnik paliwa ,zatankowałem go pod korek działał normalnie , jakiś czas później cofałem pod górkę i zobaczyłem jak wskaźnik opadł aż poniżej pole wskazujące i teraz podnosi się lekko pod polem wskazującym i opada 

Opublikowano

Na zgaszonym nie ruszę kierownica , wczoraj zauważyłem ze jak na zimnym oleju to jest ok 

Mogl byś bardziej sprecyzować gdzie są te śruby bo jest to dla mnie nowa rzecz nie wiem za bardzo jak się do tego zabrac 🤔

Opublikowano

Jak masz na orbitrolu (a powinien bo to już pronar kabina ?) to jak orbitrol siada to jak wszystko co hydrauliczne na gorącym oleju ma wycieki , tak i na zimnym trzyma , a na gorącym luz . Po robocie na zgaszonym sprawdź czy kierownicą zakręcisz powoli , mi jak orbitrol siadał to na ciepłym mogłem na odpalonym silniku przy max skręcie dalej kręcić .

A hamulec na dźwigni Masz pod podłogą regulacje , śruba na 19 klucz ona jest na środku bo i z niego wychodzi obudowy tarcz hamulca 

http://t25.eu/inkontrahent.php?g=442

Opublikowano

W sezonie zimowym oddałem go do mechanika żeby naprawił mi wszystkie jego bolączki 

niedawno go odebrałem i po wymianie orbitrola na nowy uszczelnieniu hydrauliki w trakcie jazdy nadal kierownica zmienia mi pozycje np jadę i jajko pasuje mi pod lewą rękę po jakimś czasie jest już na prawa itd. Mechanik stwierdził ze na wspomaganiu hydraulicznym tak się dzieje. I się wkurzyłem bo wydałem 780 zł na nowy orbitrol a jest bez zmian 

Dalem tez wtryski do sprawdzenia , wymienił mi koncówki i po założeniu zaczął mi kopcić na biało i słychać metaliczny dźwięk , pompa nie daje rady przebić ciemnienia w nowych końcówkach ? 

Opublikowano

Metaliczny dźwięk od wtrysku to dobrze nowa końcówka . Weź na yt sprawdzanie wtrysków wpisz to zobaczysz .

A że na biało kopci może coś z paliwem ? Miałem tak raz jak.paliwo w beczce stało pionowej a deszcz napadał do środka . Ciągnik słabo szedł ale szedł i na biało dymił.

Co do skręcania też tak miałem najpierw orbitrol -ciekło z niego i przepuszczał że skręcać leciutko trzeba było by jechał prosto .

A za rok uszczelniacze w siłowniku w środku poszły i znów skręcał . Teraz już trzyma się sztywno kierownica

Opublikowano

Czyli się nie przejmować tym dźwiękiem ? 
Paliwo z tej samej dostawy jeszcze co z przed roboty , nie było możliwości żeby coś się do niego dostało 

wyjme chyba pompę i zawiozę do sprawdzenia , kolega mi mówił ze może kopcić dlatego jak napisałem wyżej ze pompa nie przebija ciśnienia 

u mnie orbitrol nowy , uszczelnienie układu hydraulicznego plus uszczelniacze nowe na siłowniku od wspomagania , nie wiem co jeszcze mogę sprawdzić 

wkurzę się wkoncu tak mocno ze zdemontuje jajko i nie będę tej różnicy widział 🤔

Opublikowano

Tak jak pisałem kiedyś (patrz wyżej) orbitrol sprawny na zgaszonym nie Dasz rady kręcić kierownicą , a jak już dasz to koła bedą skręcać . Orbitrol jak przepuszcza to na zgaszonym powoli możesz kierownicą kręcić lekki opór .

Zostaje jeszcze uszczelnienie siłownika trudne do wykrycia , być może przy montażu nowych zostały zeswane lub uszkodzone uszczelniacze i będzie w czasie jazdy przepuszczać więc skręcać ledwo co ale zawsze .

Bajki kolega gada jak kopci na biało to woda , chyba że uszczelka poszła ...  Jakby pompa nie dawała rady to by po prostu mocy nie miał , jest różnica w pracy silnika po wymianie końcówek ?

Ale pompę to możesz Dać do sprawdzenia kiedyś to małe pieniądze były , ale pamiętam mtz wtedy u nas mocy dostał wszystko bieg lub dwa wyżej w polu robił .

Opublikowano

Sprawdzałem Na zgaszonym nie da rady przekręcić kierownica 🤔

zauważyłem ze w takcie jazdy po asfalcie nie za często ale musze kontrować żeby jechał prosto , wiec teraz nie wiem gdzie leży problem 🤔

wyjąłem pompę razem z wtryskami oddałem do regeneracji , okazało się że 4 sekcja była niesprawna. Po regeneracji zamontowaliśmy na nowo. Dymił bez poprawy , poprawiliśmy kąt wtrysku jest lepiej ale nadal mi się nie podoba. Doszliśmy do wniosku żeby sprawdzić go jak sie będzie sprawował w pracy i ewentualnie poprawimy jeszcze raz kąt 

Zaczynam rozkładać ręce 

Opublikowano

Czyli orbitrol trzyma -dobry , to zostaje siłownik pewnie wewnętrzny uszczelniacz puszcza na tłoku. że na prostym kierownica trzeba delikatnie skręcać w lewo bo sam skręca w prawo to właśnie albo orbitrol przepuszcza albo siłownik . Obie rzeczy miałem . A skręca w prawo bo droga pochylona w prawo jakby tak jechać lewą stroną to w lewo skręcać zacznie 😀.

Może fachowcy tacy pojętni od pomp (na yt pochlebnych opini nie mają i 3 -5 razy pompy regulowane )  . A weź jeden czy wszystke wtryski wyjmij i podłącz oddzielnie do pompy niech psiukają w powietrze i patrz jak rozpylają ,