panim Opublikowano 20 Maja 2021 Opublikowano 20 Maja 2021 Witam tydzień temu kupiłam ok 4 tygodniowego cielaka rasy limousine bardzo mało je i praktycznie w ogóle nie pije wody, dostał zastrzyki na apetyt i witaminy i to nic nie daje. Może ktoś miał taki przypadek?
dsbh Opublikowano 21 Maja 2021 Opublikowano 21 Maja 2021 Pije mleko lub preparat mlekozastępczy czy również nie chce ? U poprzedniego gospodarza piło czy doiło z wiadra/krowę ?
panim Opublikowano 21 Maja 2021 Autor Opublikowano 21 Maja 2021 (edytowane) 16 godzin temu, panim napisał: Witam tydzień temu kupiłam ok 4 tygodniowego cielaka rasy limousine bardzo mało je i praktycznie w ogóle nie pije wody, dostał zastrzyki na apetyt i witaminy i to nic nie daje. Może ktoś miał taki przypadek? Ten pan co przywiozł powiedział że pije woda z wiaderka i je siano i granulki a u nas to kiepsko. Edytowane 21 Maja 2021 przez panim
Bubas Opublikowano 21 Maja 2021 Opublikowano 21 Maja 2021 4-ro tygodniowe to trzeba jeszcze mlekiem. Niewiem skąd te cielaki jak ktoś "odsadzil" od mleka po miesiącu. Trzeba zakupić mleko np milsan jakiś vitalac czy jakieś inne, nie polecam oszczędzać na mleku, dobre są też z josery ale bardzo dorgie. Według mnie milsan będzie tutaj najlepszy. A co to za granulki?
dsbh Opublikowano 21 Maja 2021 Opublikowano 21 Maja 2021 Nie napisałaś czy pije z wiadra czy doi ze smoka preparat mlekozastępczy lub mleko ? U cielaka żołądek zaczyna pracować po 2 tyg. od urodzenia, także to że nie chce jeść siana czy granuli w tym wieku to nie jest jeszcze problem. Może u poprzedniego właściciela nie jadło tego. Zamiast granulek możesz mu dać trochę zmielonego owsa, będzie chciało to będzie jeść. Ważne jest aby piło mleko lub preparat w tym wieku. Woda miała temperaturę otoczenia czy ciepła była ?
Pablo1970 Opublikowano 22 Maja 2021 Opublikowano 22 Maja 2021 Dnia 20.05.2021 o 17:06, panim napisał: Witam tydzień temu kupiłam ok 4 tygodniowego cielaka rasy limousine bardzo mało je i praktycznie w ogóle nie pije wody, dostał zastrzyki na apetyt i witaminy i to nic nie daje. Może ktoś miał taki przypadek? Koleś wciskał ci kit miesięczne ciele powinno być przede wszystkim na mleku skubać trochę siana lub granulek nie dobrze że nie chce pić i gdyby było zdrowe a to co dajesz mu nie smakowało to dało by znać
Bubas Opublikowano 22 Maja 2021 Opublikowano 22 Maja 2021 Według mnie dla cieląt w tym wieku idealne będzie zamiast tej cj.
Rekomendowane odpowiedzi