Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chciałbym założyć do kirowca k700a silnik ok 500KM z Mana mam pytanie czy skrzynia biegów to wytrzyma? I drugie pytanie wiem że kirowiec wychodził też w wersji 6x6 czy zwykłego kierowca da się przerobić na taką właśnie wersję 6x6 bez zakładania oryginalnego mostu środkowego? 

Opublikowano

Były jakieś istotnie zmiany w skrzyni k744 wpływające na wytrzymałość ? Wydaje mi się, że chyba nie i jest to bliźniacza skrzynia z k701/k700a. W k744 wytrzymuje 428 koni. Jaki moment obrotowy ma ten silnik MANa? - To ma ogromne znaczenie. K701 (skrzynia identyczna jak k700A) miał chyba 1275Nm, a k744 1960Nm

Opublikowano
3 godziny temu, Alchemik napisał:

Były jakieś istotnie zmiany w skrzyni k744 wpływające na wytrzymałość ? Wydaje mi się, że chyba nie i jest to bliźniacza skrzynia z k701/k700a. W k744 wytrzymuje 428 koni. Jaki moment obrotowy ma ten silnik MANa? - To ma ogromne znaczenie. K701 (skrzynia identyczna jak k700A) miał chyba 1275Nm, a k744 1960Nm

Silnik ten generuje około 2400nm 

Opublikowano

To trzeba wybadać dokładnie temat, czy są istotne różnice w skrzyniach z k744 i k700A . Najlepiej pewnie na rosyjskich forach. Tam można spotkać różne wynalazki i przekładki.

Jeśli silnik jest na elektronice to można zrobić chiptuning i obciąć trochę  moment obrotowy. Na mechanice też można coś  zdziałać.

Pytanie co ma robić ten ciągnik, że potrzeba mu 500 koni i dodatkową oś? Co innego taka moc dorywczo w stylu tractorpulling i gdy liczymy że w każdej chwili coś może sie rozpaść, a co innego gdy ma pracować na ogromnej powierzchni z pługem i pracować latami. 

Swego czasu był prototyp k710 w kilku wersjach. Niektóre z moca 500 koni. Jaka tam byla skrzynia?- nie wiem, ale miał mocniejsze mosty i większe koła niż k700.

Opublikowano

Silnik mechaniczny. Ciągnik będzie pracował w siewniku z nabudowanymi na ciągnik zbiornikami na ziarno i nawóz na sporych górkach. Dodatkową oś jest poto aby rozłożyć masę zwiększyć uciąg i przedłużyć ciągnik aby zmieściły się zbiorniki siewnika. 

Opublikowano
W dniu 21.04.2021 o 20:32, Bartek1231 napisał(a):

Silnik mechaniczny. Ciągnik będzie pracował w siewniku z nabudowanymi na ciągnik zbiornikami na ziarno i nawóz na sporych górkach. Dodatkową oś jest poto aby rozłożyć masę zwiększyć uciąg i przedłużyć ciągnik aby zmieściły się zbiorniki siewnika. 

J JAK ZROBILES KIROWCA Z SILNIKIEM MAN CZY COS INNEGO MASZ O DUZEJ MOCY ?

KIROWCE O MOCY PONAD 500 KONI I MOMENT OBROTOWY PONAD 2100 NM

MIALY INNE SKRZYNIE BIEGÓW 12 biegowe ( nie kak zwykły k70p czy k701 16 BIEGÓW)

Mosty również wzmocnione Jednak wschodni sprzęt ma dużo rezerwę wytrzymałości więc może wytłumaczyć te 2400nm i 500 koni