Skocz do zawartości

Krukowiak Heros vs. zachodnie opryskiwacze (na PROW)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, jacek1296 napisał:

Patriotyzm kończy się w miejscu, w którym zaczyna się biznes.

mam takie też zdanie tylko po co ,, chłopy ''  protestują jak zagraniczny ziemiak czy jabłko trafi do sprzedaży w polsce ?  TO JAKOŚĆ ma sprawiać żę kupimy towar a nie z politowania dokonamy zakupu .  

12 godzin temu, tomek1974 napisał:

promar ciekawe robi 

mam rozsiewacz promara w lutym zgłosiłem reklamacje do tej pory brak odpowiedzi , odradzam .

Opublikowano

z Polskich to raczej tylko Krukowiak mnie interesuje co innego kupić bez dotacji a co innego z dotacją wtedy można sobie pozwolić na flagowy Polski produkt lub nawet zagraniczny. Bez dotacji sam rozważałem niedawno Tol-met itp. na full wyposażeniu bo jednak około połowa ceny niż Krukowiak. Ale jakość napewno jest dużo gorsza wystarczy spojrzeć a co dopiero użytkować. Wracając do tematu zagranicznych w najblizszym czasie poodwiedzam dealerów i ustalę kto produkuje osprzęt w poszczególnych modelach plus oczywiście ceny i specyfikacje i podzielę się w tym temacie, może ktoś też jest tym zainteresowany:)

Opublikowano

Z ostatnich dni:

Krukowiak Heros 1000 l 15 m belka PHX wyposażenie:

Rozwadniacz boczny, dysze płuczące, filtry sekcyjne, oświetlenie LED belki, Komputer Bravo 180S plus elektronika sterowania hydrauliką, głowice 5 pozycji

cena 63500 netto katalogowa przed rabatem

Krukowiak Heros 1300 l 15 m belka PHX (ten model już ma inny kształt i lepiej wkomponowany rozwadniacz itp.) wyposażenie identyczne jak ten powyżej a dodatkowo:

szybkosprzęg do agregowania z TUZ ciągnika

cena 71500 netto katalogowa przed rabatem

Kverneland iXter A10 1000 l 15 m belka HOSA aluminiowa

wyposażenie: pompa 150l, płuczki zbiornika, potrójne głowice, oświetlenie belki LED, komputer flowmate control ze sterowaniem elektrycznym belką, jakiś system płukania i napełniania belki, rozwadniacz boczny, 

cena 85500 netto katalogowo przed rabatem

Co sądzicie o belce wykonanej z aluminium? to zaleta i niska masa czy wada i słaba stabilność i ciężko pospawać jak się uszkodzi?

Na minus dla Kvernelanda że taki model nie ma możliwości zamówienia szybkosprzęgu do agregowania z TUZ ciągnika. Ma go iXter B, model o oczko wyżej i pewnie sporo droższy.

Krukowiaka każdy zna pompa włoska COMET reszta ARAG

Kverneland pompa włoska Bertollini elektrozawory są TEEJET a dysze ARAG

w najbliższych tygodniach postaram się wrzucić tutaj Hardi Master, Amazone UF, Kuhn Omnis i może Bury perkoz Max dla porównania.

Opublikowano (edytowane)

Wycena KUHN Omnis 1000 l 15m belka ze stali ocynkowanej składana w X

- rozwadniacz

- komputer dawka od prędkości jazdy (KUHN)

- pełna hydraulika

- szybkosprzęg do tylnego TUZ ciągnika

- głowice 3 rozpylaczowe

- pompa lepsza 165 l

osprzęt ARAG, pompa włoska (handlowiec nie był pewny jaka)

katalogowo 103 tyś netto po rabacie na dziś

81 tyś netto za 1200 litrów

78,5 tyś za 1000 litrów

Edytowane przez Darek8787
pomyłka w cenie
Opublikowano

A tak wizualnie który ci się najbardziej podoba ? Chodzi mi o wykonanie maszyny. Co do Krukowiaka to kolega ma składanego w X i lance już kilka razy spawane.

Opublikowano

Wizualnie to niestety nie tak łatwo zobaczyć na żywo. Widziałem Krukowiaka Heros 1000l na PHX 15m bo znajomy ma i pod koniec czerwca zobaczę u dealera Kuhn Omnis bo zamówili pod klienta. Reszta na razie lipa bo rzadko ludzie zamawiają zachodnie zawieszane głównie ciągane idą a dealerzy sobie na głowę nie biorą maszyn rzadko kupowanych. Jakby taki był to bym na drugi koniec Polski pojechał żeby zobaczyć i "dotknąć" wykonania. Ubolewam że przez covid nie ma targów gdzie bym sobie pooglądał. Z samego internetu najbardziej podoba mi się Kverneland iXter A bo jest taki płaski i przez to blisko ciągnika a nie jak Krukowiak 1300 taka beczka jajowata dużo dalej ma środek ciężkości no i podoba mi się system składanie belki w Kverneland i to że jest lekka bo aluminiowa. Za to Kuhn wydaje mi się najprostrzy w budowie przynajmniej na pozór co jest plusem i mam rozsiewacz nowy Kuhn/Rauch to widzę że w każdym elemencie jest super wykonany jakościowo. Podsumowując widzę że zachodnie są około 10-15 tysięcy droższe czyli z dotacją faktycznie około 5-7 tyś co powiduje że raczej kupiłbym zachodni.

Opublikowano (edytowane)

Ja przyznam szczerze że też wziąłbym zachodni, nie dlatego że uważam że oni mają wszystko lepsze ponieważ sam kupiłem agregat z mandama, ale co do opryskiwacza to wydaje mi się że zachodni będzie lepszy. I każdy niech mówi co chce ale mam maszyny zachodnie i jak coś się z nimi dzieje to nie ma żadnego problemu z reklamacja a polscy producenci często mają nas w d*pie. Rozsiewacz masz z automatyczną dawka ? 

Edytowane przez Qattiel
Opublikowano

w kvernelandzie belka hosa na 3 w kuhnie na 2 zerknij na ich stronie lub ulotce w pdf fajnie widać amazone też ma na 2 belka q-plus, krukowiak phx na 2 razy i bury hx 2 razy 

Opublikowano

Rozmawiałam z przedstawicielem na temat Hardi Master 1200 l 15m cena startuje ok. 100 000 zł z komputerem hydrauliką i bajerami jak te powyżej co opisywałem. Nie negocjowałem bo jak się dowiedziałem że wszystko robią swoje Hardi, nic uniwersalnego czy to pompa czy elektrozawory czy dysze itp. to mi przeszła na niego ochota bo może być drogo w użytkowaniu. 

Niedługo będę miał oferty na Amazone zawieszany UF 901 i UF 1201

Opublikowano

Kolejne Oferty :

Opryskiwacz zawieszany Amazone serii UF

Pompa 160 l Comet

Komputer Amaspray+ dawka zależna od prędkości jazdy              

Belka 15 metrów Q-plus pełna hydraulika rozkładanie podnoszenie poziomowanie

5 sekcji belki głowice potrójne uzbrojone w dysze 0,25 / 0,3 / 0,4

Zestaw do szybkiego agregatowania (belka zaczepowa TUZ)

Oświetlenie, wałek WOM, myjka zewnętrzna, przyłącze hydrantowe

Ceny w euro po kursie z danego dnia NBP :

Amazone UF 901 (1050 litrów pojemności) 17 500 EUR (80 064 zł na dzisiaj) netto

Amazone UF 1201 (1350 litrów pojemności) 19 130 EUR (87 506 zł na dzisiaj) netto

Gdyby zrezygnować z belki zaczepowej (kosztuje 905 EUR – 4 140 zł netto) to wychodzi:

UF 901 około 75 900 zł

UF 1201 około 83 400 zł

Czyli ceny dość fajne w porównaniu do cen Krukowiaka o których pisałem kilka postów wcześniej a jednak to Amazone 

Amazone pompy ma Comet i osprzęt ARAG ( jak w Krukowiaku  )

Opublikowano
18 godzin temu, Darek8787 napisał:

Kolejne Oferty :

Opryskiwacz zawieszany Amazone serii UF

Pompa 160 l Comet

Komputer Amaspray+ dawka zależna od prędkości jazdy              

Belka 15 metrów Q-plus pełna hydraulika rozkładanie podnoszenie poziomowanie

5 sekcji belki głowice potrójne uzbrojone w dysze 0,25 / 0,3 / 0,4

Zestaw do szybkiego agregatowania (belka zaczepowa TUZ)

Oświetlenie, wałek WOM, myjka zewnętrzna, przyłącze hydrantowe

Ceny w euro po kursie z danego dnia NBP :

Amazone UF 901 (1050 litrów pojemności) 17 500 EUR (80 064 zł na dzisiaj) netto

Amazone UF 1201 (1350 litrów pojemności) 19 130 EUR (87 506 zł na dzisiaj) netto

Gdyby zrezygnować z belki zaczepowej (kosztuje 905 EUR – 4 140 zł netto) to wychodzi:

UF 901 około 75 900 zł

UF 1201 około 83 400 zł

Czyli ceny dość fajne w porównaniu do cen Krukowiaka o których pisałem kilka postów wcześniej a jednak to Amazone 

Amazone pompy ma Comet i osprzęt ARAG ( jak w Krukowiaku  )

Jesli mialbys wybierac dysze to te 0.25 nie bierz bo i tak na nich nie bedziesz pryskal. Ja mam 0.3 i wcale ich nie uzywam tylko od 0.4 w gore

Opublikowano

Witam, decyzja co do opryskiwacza zapadła.

Zamówiłem wczoraj Krukowiak Heros 1000 litrów belka15 m PHX

wyposażenie:

- rozwadniacz boczny Polmac

- Pompa Comet BP 151 (142 l/min)

- belka sterowana na elektrozaworach (standardowo PHX jest na rozdzielaczu z "wajchami")

- dysza płucząca zbiornik wewnętrzna

- filtry sekcyjne 5 szt

- oświetlenie LED belki

- komputer Bravo 180S (teraz nazywa się Easy 180 ale nadal to ARAG) plus elektronika sterowania hydrauliką z komputera

- kabel do odczytu prędkości z gniazda ISO 7 pinowego w ciagniku

- głowice 5 pozycyjne w tym 2 dysze TeeJet w standardzie

- wąż z koszem do zasysania wody 6 metrów

- wałek wom, oświetlenie drogowe wiadomo standard

Cena 67300 zł netto produkcja na czerwiec.

Są 2 powody zakupu Krukowiaka, powód główny to musiałem się zmieścić w 400 tyś netto na modernizację a drugi powód że osprzęt i pompa jest taka sama jak w KUHN i Amazone więc uznałem że to godny sprzęt. Gdyby ciągniki nie podrożały zmieściłby mi się KUHN Omnis 1000/15m około 15-20 tysi droższy był a napalałem się na niego. 

Ale będzie Krukowiak i da radę ! :)