Skocz do zawartości

lepszy Unia Hermes Active plus czy Kverneland Accord pneumatic

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Stoję przed wyborem używanego agregatu uprawowo siewnego Unia Hermes Active plus na wale gumowym i redlica talerzowo stopkowa z jednym talerzem,2 włóki przed i za broną, bez komputera,sprzęt ma 6 lat mechaniczny ,a Kverneland Accord z 2006 roku z wałem pakera,redlice talerzowe podwójne z komputerem.Sprzęt zachodni ma dwukrotnie większy zasiany areał. cena zbliżona. Co Wy byście polecili? Ziemie mam średnie i ciężki,bardzo mało piachu. Z góry dzięki za odpowiedzi

Opublikowano

to tam chyba bez różnicy jak się zasieje na odpowiednią głębokość i dasz nawozu to i po starym konnym siewniki można 10 t pszenicy zebrać ja bym się kierował tym co jest bardziej popularne na rynku wtedy części zamienne są bardziej dostępne unia nie jest zła ale kverneland to kverneland

co byś wolał w miarę nowe Seicento czy starszego Mercedesa? tym i tym pojedziesz ale jednak inaczej

Opublikowano
Dzik90 napisał:

ale po którym jakość wysiewu będzie lepsza ?

nie od siewniki to zależy ale od ustawień. accord prostszy w budowie i ustawianiu. materiały w kvernelandzie też będą o wiele lepsze i mocniejsze niż w łunii. można to po wadze określić.

Opublikowano

waga to słabe okreslenie jakosci, polskie maszyny sa czesto ciezkie, bo mają nawalone slabej jakosci stali.

accord zasieje precyzyjniej, bo to pneumatyczny siewnik

Opublikowano
rex15 napisał:

waga to słabe okreslenie jakosci, polskie maszyny sa czesto ciezkie, bo mają nawalone slabej jakosci stali.

myślący nabywca szybko oceni czy stal jest mocna czy nie. wystarczy spojrzeć na wagę i wykonanie. jeśli jest ciężki, a wykonany delikatnie (czasem wydaje się, że zbyt delikatnie) to wiadomo, że stał będzie taka, że dziurki w niej nie wywiercisz. A jeśli tak jak piszesz zapalone stali i waga zbliżona do zachodniego odpowiednika to wiadomo, że gownolit.

przykładem może tu być stary kultywator kongskilde zrobiony z płaskowników, gdzie jego krajowy odpowiednik uspawany jest z profilu zamkniętego 50x50x2. ten drugi będzie wyglądał solidnie, ale mocniejszy będzie ten pierwszy. A wagi będą zbliżone.