Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cebulj napisał:

6 minut temu, wojtal24 napisał:

na krusie musisz byc tylko rok jak bierzesz mlodego rolnika bierzesz mlodego rolnika 150tys i 60 na male gospodarstwa i za to mozesz kupic grunty rolne i powiekszysz sobie gospodarstwo. co do dunczykow zeby z tego zyc to trzeba miec ich tysiace a nie setki

nie można łączyć programów. W ciągu roku 4 rzuty po 500 to 2000 swiniakow po 50 zł 100tys. Co do rodzenstwa koledzy utworzyli że muszę ich spłacać ale nie muszę. Jak kupić jak ziemia za 100 tys chyba ze od rodzicow bym kupił. Zreszta podałem inne opcje

6 minut temu, pafnucy napisał:

a rodzeństwo nie chce premii?

nwm malo mnie to obchodzi nie maja wyksztalcenia maja mieszkania i prace to na co im

zeby zrobic rzut na kontakcie 500szt to musisz miec budynek 400m kw na pelnym ruszcie

Opublikowano
46 minut temu, Cebulj napisał:

Ta a na produkcji to lekko jest. Każdy myśli ze na etacie to go posadza i będzie siedzieć. Nawet bym chciał to kto mnie przyjmie do biura po pięciu latach na krusie na mlodego wezmę w wieku 23 lat to wieku 28 lat kto mnie do biura bez doświadczenia.  Na tiry raczej nie  chce isc no może koparka. Jakoś u mnie wieku okolicy obory za obora chlewnie za chlewnia. A wykształcenie zrobię nwm czy kurs r3 czy podyplomowka

Naucz się spawać światłowody i wyjedź do Niemiec. Podobno 25 euro za godzinę płacą. 

Opublikowano
9 minut temu, bezbarwny napisał:

🤣

Tobie to widzę najlepiej cudzego liczenie wychodzi. Jeśli jest ich czworo rodzeństwa, to każde ma po 60 tyś, a nie „masz 240”. Poza tym, to Rodzice tę ziemię by sprzedawali, więc dzieci, co najwyżej po 1ha ziemi by miały, a Rodzice 240 tyś i pozostałych 9 hektarów. Kumasz?

Zgadza się. Kwestia taka że te 240 tys inwestują w gospodarstwo, które będzie prowadził autor tematu. Może być tak że odpiszą dzieciom i im oddadzą pieniądze. Tego tematu cebulji nie poruszył. Pewnie tego sam teraz nie wie.

Opublikowano
2 minuty temu, robert55555 napisał:

Zgadza się. Kwestia taka że te 240 tys inwestują w gospodarstwo, które będzie prowadził autor tematu. 

A dlaczego mają inwestować? Czy Rodzicom nie należy się wynagrodzenie za Ich trud wniesiony w chociażby wychowanie tych dzieci? To mało ziemię oddać, to i kasę jeszcze? No tak, przecież na zasłużoną emeryturę w kwocie 1100 parę zł czas odejść, prawda? Z 2200 jakoś sobie radę dadzą, bo przecież zawsze sobie dawali. Młodzi za to, start pożądny mieć muszą, wypracowany😉

Opublikowano

Przede wszystkim są ich sprawy rodzine. Mam nic do tego. Bardzo dobrze że poruszana jest kwestia różnych watkow. A co z kasą zrobią rodzice to już ich sprawa. 

Mogą zainwestować w gospodarstwo, mogą oddać dzieciom lub któremuś dziecko lub zatrzymać dla siebie. 

Opublikowano
Dnia 1.04.2021 o 20:11, bezbarwny napisał:

@Cebulj, Ty do doradcy idź z zakresu wykorzystania funduszy z prow, bo to co tu piszą, to...🤣

Młody rolnik na samej dzierżawie nie przejdzie, bo zapisane jest, że 70% gruntów, ma mieć własnych, z tym, że tu nie wiem, czy te 70%, to ze średniej krajowej, czy wojewódzkiej(doradca by wiedział), ale chyba z krajowej, bo mojej młodszej Córce, koło 7 hektarów na to trzeba. To nie wszystko. Starsza z moich Córek, składała wniosek na MR w 2019 i z racji wykształcenie(wyższe rolnicze) wystartowała do tego programu z 14,5 ha gruntów własnych, plus niespełna pięć dzierżawy, żeby temat domknąć. Młodsza natomiast, z racji iż wykształcenia rolniczego nie ma, musi tych hektarów mieć ponad 27, bo punktów braknie. Do doradcy idź! 
i nie daj się do inwentarza żadnego zagonić, bo życia i zdrowia szkoda. Ci co go mają, to myślą dzisiaj raczej o tym, jak się zwijać, a nie rozwijać. 

córki mają chłopaków? A co ona po tych rolniczych robi została na gospodarce?