Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 

Zamierzam kupić nową bronę aktywną o szerokości 2,5 m z wałem packera. Cięgnik z jakim będzie pracowała to zetor proxima 120 hs. Chcę też do niej zapięć siewnik Amazone d8 Special. W grę wchodzi rownież zestaw z siewnikiem nadbudowanym. Jakich producentów możecie polecić, raczej z polskich bo budżet 50000 netto. 

Opublikowano

Ja w tamtym roku w lipcu kupiłem bronę maschio drago 250 z hydro pakiem i wałem packera , nie pamiętam dokładnie ale gdzieś 37 tys zł netto, dla tego ją wybrałem bo ma zmienną prędkość wirników za pomocą kuł zębatych bo moja proxima  ma 540 i 540 eco ,jakość wykonania jest bardzo dobra jak i malowanie brona jest produkcji włoskiej a hydropak w Rumuni ja kupowałem w ciemno bo nie widziałem tej maszyny wcześniej ale teraz bym brał z nadbudowanym siłownikiem coś takiego https://www.olx.pl/d/oferta/siewnik-gaspardo-mc-250-talerzowy-2-5m-nabudowany-amazone-nowy-CID757-IDI0KMd.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=7

Miałem małą usterkę bo jak zamontowali siłowniki to nie dali tulejek dystansowych i trochę uszkodziło obudowę siłowników ale serwis wymienił siłowniki na nowe ale to raczej wina Polaków z Torunia bo oni to raczej kompletowali ,

Też myślałem nad bometem ale słaba jakość wykonania ,akpil nie ma zmiennej prędkości i jest ciężki ,miałem już brać mekfarmer trochę tańsza od maschio ale miałem już  zamawiać to się podnieśli i zamówiłem maschio i nie żałuje tylko ze musiałem czekać przeszło 3 miesiące   ,Sama brona kompletna waży 1620 kg                     

Opublikowano

Ile? To u mnie kongskilde 3m z packerem waży mniej. Tutaj popieram zdanie kolegi wyżej, przekładnia do zmiany prędkości wirników super sprawa. Można dostosować do indywidualnych potrzeb.

Opublikowano

Jeżeli 1600 kg to bardzo dużo waży. Szukam właśnie coś lekkiego bo akpil też waży 1400 kg . Potinger ma lekkie brony tylko tu cena może być kosmos ale muszę wycenić 

Opublikowano

Brona waży z 900 kg ale wał packera ten większy taki mam chyba 400 kg i hydropak 300 i się waga zbiera a na wadze wyszło 1620 kg zwróć uwagę ze wiele producentów zaniża wagi albo podaje z lekkim wałem 

Ja to zapinam do proximy 90 z ładowaczem ,mój siewnik waży 400 kg +200 kg ziarna to razem daje 2,2 t ale proxima na równym bardzo dobrze sobie radzi bez podnoszenia hydropaku ale twoja proxima jest dłuższa  ja teraz na wiosnę zapnę łyżkę do tura to już całkiem będzie stabilnie              

IMG_2365.JPG

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez MarcinKa
      Witam
      Jakim wałem zastapić standardowego packera w aktywnym agregacie jak w tytule?
      Żeby w miarę równał pole ale nie było problemu z ciągłym zalepianiem.
      Może ktoś wymieniał?
    • Przez thesykacz
      Witam brona Niemeyer kr252 ma takie luzy i z jednego wirnika przecieka olej jak się zabrać za kasowanie luzów i wymianę uszczelniacza? Da się te luzy w miarę ogarnąć?
      IMG_0050.mov    
    • Przez dariusz86
      Cześć,
      Chciałbym się Was poradzić w kwestii agregatu, stricte do uprawy przedsiewnej. Aktualnie używam 3 metrowego agregatu na zębach sprężynowych (dokładnie takich jakiego zdjęcie załączam), szerokich, dość rzadko osadzonych z podwójnymi wałkami strunowymi. Ziemię mam 3 - 4 klasy. Nie jest to glina. Planuję w tym sezonie kupić coś, co lepiej będzie zagęszczało glebę. Niestety po tym moim agregacie jest bardzo miękko i to nie jest to, co chciałbym uzyskać. Słyszałem opinie, że bardzo fajnie w tego typu pracach, sprawdza się brona redlicowa czy jak inaczej ją zwą, brona ciężka. Oczywiście również z podwójnym wałkiem strunowym. Niestety na rynku, zwłaszcza wtórnym, nie ma zbyt wielu tych bron. A jeśli nie brona redlicowa to co byście mi polecili do tego typu uprawy? Zależy mi przede wszystkim na wyrównaniu pola przed siewem i na zagęszczeniu ziemii bo w tym momencie, podczas siewu, mam tak po tym swoim agregacie miękko, że redlica siewnika, w zasadzie nawet bez docisku, zagłębia się pod własnym ciężarem głębiej, niż powinna. Że już nie wspomnę że ciągnik to się zapada dobre kilka centymetrów. Owszem, pole jest w miarę ok wyrównane ale co z tego jak jest strasznie miękko. Żebyście mnie źle nie zrozumieli i zaraz nie napisali żebym sobie pole uwałował. Nie, nie chcę uzyskać efektu klepiska ale sami wiecie, że jak na polu jest miękko to też się słabo sieje. 

• Przez Mateusz291992
      Witam. Użytkuje ktos agregat uprawowy firmy dziekan apollo kompakt z przednim wałem? Jak jest z dociskiem tylnych wałków w agregacie tego typu?
    • Przez dziki97
      Jaki polecali byście agregat do ciągnika 100 km zastanawiam się nad 3 metrowym agregatem UAC z Agro Masz http://www.agro-masz.eu/index.php?menu=oferta&kategoria=uprawa&podkategoria=AUC&tab=opis  lub Agro Tom http://www.agro-tom.eu/kompaktowy-agregat-uprawowy-up/ . Maci jakieś doświadczenie z tymi agregatami ? Agro Tom ma trzy wały i więcej zębów  lecz wydaje mi się ze jest delikatniejszy. Agro Masz ma solidniejszą konstrukcje ale tylko dwa wały. Co polecacie ????
  • Dodaj nową pozycję...
v