Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam mam pytanie posiadam jd 2256 i ma on zdemontowane palce wytrząsacza poprzecznego tzn tej druciastej gwiazdy nad wytrząsaczami, pasek jest zdjęty ale pasek mam ale nie mam tych palców  wiem że do rzepaku trzeba je sciągać a do pszenicy zakładać ?? czy bez tego też bedzie kosił zboża ? ktos nim kosił bez tego widać bo w kombajnie ostatnio była koszona pszenica

Opublikowano

Witam. Kupując ten model kombajnu w tym roku miałem ten sam dylemat. Niektóre modele miały ten wytrzasacz poprzeczny, niektóre były bez a jeszcze inne miały wal bez drutów. Rozmawiałem z kilkoma osobami i zdania były różne ale na maile odpisały mi 2 osoby które użytkowaly ten model kombajnu kilkanaście lat (można powiedzieć że mają ten model w paluszku) to twierdzą, że ten wytrzasacz poprzeczny robi w zbożu za***ista robotę i chcąc wykorzystać w pełni wydajność kombajnu (żeby wytrzasacze nie miały strat) jest potrzebny. 

Opublikowano

Możesz obejrzeć jednego z YouTuberów który użytkuje serię 22 i wypowiada się w swoich filmach na temat wytrzasacz poprzecznego, do zbóż zakłada omawiane wyżej druty

Opublikowano (edytowane)

Czyli wychodzi na to ze to była opcja dodatkowa, a ty pablo10 kupowałes te palce w oryginale czy zamiennik? Bo u mnie nie ma palców i nie ma obejm tych co sie montuje palca, macie moze namiar na zamiennik tej obejmy? Bo w necie widziałem tylko oryginał za 108zl kupic 20szt i 20 palcow to juz ładny pieniadz. A youtubera masz na myśli kule ?

Edytowane przez mariusz1001
Opublikowano (edytowane)

Tak mam na myśli Kule. Powiem tak jak już zapoznałem się z tematem to szukałem i znalazłem taki egzemplarz który miał wszystko w orginale i ma ten wal razem z drutami. W jakiej miejscowości kupiłeś swój? Wydaje mi się, że to nie była opcja, tylko standard jeżeli złożeniem pierwszego właściciela było koszenie zboża. Jeżeli z założenia kombajn miał kosić, rzepak, słonecznik, kukurydzę itp. to ktoś mógł go sobie skonfigurować bez tego wytrzasacz. 

Edytowane przez pablo10
Błąd
Opublikowano

Kupiłem go przez znajomego przyjechał do mnie bezposrednio z francji ale z jakiej miejcowosci nie mam pojecia, z tego jak juz go przejrzalem i powyciagałem rozne smieci,kurz, slome to widac kosił rzepak pszenice jeczmien i jakis owies. I pracował w zakamienionych terenach bo slimak hedera troche powginany

Opublikowano

Czy na tej przekładni- tak zwanej nawrotnej,do kturej zapina się wałek od napędu hedera ,jest taki jałowy luz ? To znaczy jak pokręcam za pas to dopiero za chwile zaczyna napędzać podajnik gardzieli.Ja też teraz kupiłem kombajn., proszę o kontakt to moze jakieś rady-pytania mile będą widziane 791940336.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez RolnikMat
      Zainteresował mnie ten model kombajny marki JOHN DEERE. Czy moglibyście mi powiedzieć co nieco o nim. Jakieś dane techniczne chodzi mi tu o moc silnika, masę kombajnu, cena, awaryjność. Proszę nie dawać linków z przekierowaniem na 1450 cws.
    • Przez mikolaj12345678
      Witam szukam schematu elektryki kombajnu john deere 1072 1075
    • Przez poderwa
      Witam-po odpaleniu kombajnu nie działają żadne przełączniki od hydrauliki, to znaczy że nie mogę podnieść hederu ani załączyć młocarni itp. Ładowanie akumulatora gaśnie, gdzie szukać awarii ?
    • Przez damianus2222
      Witam mam pytanie do użytkowników kombajnów John Deere 1450 /1470 lub innych którzy mieli podobny problem. 
      Mam problem tego typu że, kombajn rano jest czyszczony obsługa codzienna na tip top jadę w pole kosze od 11 do ok 17/18 te 6/7 godzin i zaczyna mi się zapalać kontrolka powietrza dolotowego czyli żółta kontrolka świec żarowych, nad głową zapalają się 2 diody czerwona i żółta, gdy zejdę obrotami na 2 zakres gaśnie ujade kawałek indie znów zapala... Kody błedow to spn 1569, 1078, 1077 a fmi 31. Nie wiem w czym leży przyczyna, dodam że filtr powietrza jest nawet w ciągu dnia czyszczony tak po 5 godzinach . Proszę o pomoc lub rady 
    • Przez LulaszRol
      Witam posiadam kombajn 2254 ,miałem problem z ładowaniem po włączeniu świateł gubił ładowanie ale nie zawsze wymieniłem nawet alternator i prawie wykończyłem akumulatory, nie mówiąc wyłączającej się młocarni bo nie było odpowiedniego napięcia w instalacji. 
      Szukałem przyczyny dosyć długo jedynie na co się napotkałem grzebiąc to że po odłączeniu przewodów z D+ (wzbudzenie) było na nich napięcie 6,5V, sprawdziłem do kąd idą te przewody jeden prowadzi do kontrolki a drugi jest dla mnie zagadką  bo idzie do skrzynki pod silnikiem a tam połączony jest do przekaźnika k45 odpowiadającego za alarm biegu wstecznego, jedno z drugim nie ma nic wspólnego, przewód D+ wchodzący do przekaźnika otwiera (lub po prostu przechodzi) i wychodzi masą przez to jest spadek napięcia na wzbudzeniu po odłączeniu przekaźnika napięcie to okolice 12V. Czyli wszystko porządku 
      Na razie mam ładowanie na światłach również, zamontuje jeszcze woltomierz w kabinie.  Ciekami mnie ten dodatkowy przewód D+ czy ktoś pomylił się w fabryce ? wygląda jak te oryginalne przewody  czy może do czegoś to jest?

Stąd moje pytanie do posiadaczy takich kombajnów czy też macie dwa niebieskie cienkie przewody wychodzące z D+ na śrubce m5 przy alternatorze?

• Dodaj nową pozycję...
v