Skocz do zawartości

FACELIA - siew, ochrona, zbiór

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 

Chciałbym zasiać w przyszłości facelie na ziarno tym bardziej, że posiadam nie małą pasiekę. Szukam informacji na temat zbioru ochrony jak i siewu. Jaki wysiew na hektar? Sposób na odchwaszczanie? Jak wygląda zbiór, jaką metodą oraz co dalej z ziarnem? co kto wie niech pisze z góry dziękuję i pozdrawiam

• Like 1
Opublikowano

Siew jak najwcześniej  na ile pozwolą warunki. Norma 7-10kg na ha. Odchwaszczanie jest problematyczne bo nie ma nic zarejestrowanego. Niektórzy stosują metazanex lub lontrel. Zbiór jednofazowy kombajnem jeśli masz gdzieś jakiś zapas dikwatu (oczywiście też już wycofanego). Nie dosuszaj glifosatem bo zniszczysz siłę kiełkowania nasion. Można też skosić pokosówką i zebrać  z pokosu po 10 dniach. Nasiona trzeba wyczyścić np. Wialnia, petkus i wysuszyć do 12% potem można sprzedać na poplony lub gdy wcześniej zakontraktujesz do centrali nasiennej. 

• Thanks 1
Opublikowano

To zależy jakie masz grunty i jaka jest pogoda. Termin siewu to raczej reguluje pogoda za oknem niż data w kalendarzu. Czy metazanex się sprawdza? Nie wiem. Mi udawało się dwa lata uprawiać bez odchwaszczanie dwuliściennych. Pryskałem tylko labradorem od samosiewów zbóż. Może ktoś bardziej doświadczony napisze coś więcej

Opublikowano
Dnia 5.03.2021 o 23:11, gwiazda2001 napisał:

To zależy jakie masz grunty i jaka jest pogoda. Termin siewu to raczej reguluje pogoda za oknem niż data w kalendarzu. Czy metazanex się sprawdza? Nie wiem. Mi udawało się dwa lata uprawiać bez odchwaszczanie dwuliściennych. Pryskałem tylko labradorem od samosiewów zbóż. Może ktoś bardziej doświadczony napisze coś więcej

Jakie dawki npk dawałeś pod korzeń?? myślę azotu dać na poziomie N46kg/ha, P60kg/ha i k120kh/ha. W międzyczasie zasilasz czymś jeszcze dolistnie??i plony na jakim poziomie masz??

Opublikowano
Dnia 5.03.2021 o 23:11, gwiazda2001 napisał:

Labradorem kiedy pryskasz ? Jak wysokie są rośliny facelii w tym czasie ?

Opublikowano (edytowane)
Dnia 21.03.2021 o 06:54, gwiazda2001 napisał:

Ja dawałem na hektar 200kg polifoski 6 i 150kg saletrzaku. Nie szalej z azotem bo ci się wyłoży. Te 46kg w zupełności wystarczy

To z twojego nawożenia wynika że Ty azotu dajesz jeszcze więcej niż ja🤔🤔bo jakieś N52kg P40 K60 w czystym skladniku. A czym to dosuszasz?? mówiłeś że jest wycofany środek jakiś. A nie robiłeś nigdy tego tak jak się to robi w rzepaku?? żeby zastosować jakoś sklejacz??ja myślę tak zrobić. A propo nawożenia nie za mało fosforu i potasu??bo wydaje mi się że chyba tego więcej powinno być na lepszą budowę korzenia i nasiona. 🤔nie znam się pierwszy raz to sieję. To wolę dopytać.

Edytowane przez Ziemeczek
Opublikowano

A mi się wydaje że zbyt dużo czytasz a zbyt mało praktykujesz. Czy nie wydaje ci się za niestosowne pouczanie kogoś w danym temacie gdy samemu nie ma się o tym bladego pojęcia? Zasiej facelię, zbież jej tonę z hektara i dopiero wówczas napisz mi co źle robiłem. Ja dzieliłem się z tobą swoją praktyką i powinieneś to traktować jako podpowiedź a nie jak kanon. Nie chcę mi się już więcej pisać w tym temacie. Pozdrawiam

Opublikowano
1 godzinę temu, gwiazda2001 napisał:

A mi się wydaje że zbyt dużo czytasz a zbyt mało praktykujesz. Czy nie wydaje ci się za niestosowne pouczanie kogoś w danym temacie gdy samemu nie ma się o tym bladego pojęcia? Zasiej facelię, zbież jej tonę z hektara i dopiero wówczas napisz mi co źle robiłem. Ja dzieliłem się z tobą swoją praktyką i powinieneś to traktować jako podpowiedź a nie jak kanon. Nie chcę mi się już więcej pisać w tym temacie. Pozdrawiam

Po pierwsze facelie sieję pierwszy raz a praktyki mam z innych upraw  rocznie obsiewamy 300ha. I wiem Który składnik za co odpowiada. Mówisz o tym że facelia nie lubi azotu a dajesz jej praktycznie najwięcej. To tylko napisałem. A Ty odrazu unosisz się honorem. Pozdrawiam

Opublikowano

Sklejacz możesz dać. Pomoże.  Azotu za bardzo nie lubi. Ja dam max 70 N a nawet mniej. w tym roku npk nie dostanie bo na dobrym stanowisku będzie siana. Znam ludzi co sieją 10 lat facelie. Zbierają nawet 400 + a potrafią też nic nie zebrać. Jak w zeszłym roku.  Siej jak jest ziemia ciepła.  

Opublikowano
gwiazda2001 napisał:

Ja dałem 350kg polifoski 6 i azotu nie zamierzam dawać. Widać że orientujesz się w temacie. Jak to mówią "mądrego to miło posłuchać"😉

Opublikowano

Ja dałem 250kg polifoski 6 i 150 saletrzaku. Zasiana 01.04 , ładnie powsvhodziła tylko trochę za dużo mi się jej wysiało  jakieś 12,5kg/ha a celowałem w 9 kg. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Prawdopodobnie się wyłoży.

Opublikowano
Dnia 23.03.2021 o 05:37, gwiazda2001 napisał:

Słyszałem juz o 600-700  kg ale tona to sporo. Pokosówka czy reglone? Stala?

Opublikowano

Mi ostatnio udało się  zebrać średnio 470kg sprzedana po 11,40 do centrali. Pokosówki niestety nie mam a podobno jest dużo  lepsza niż desykacja. Stosowałem reglone 2,5l/ha oczywiście że starych zapasów

Opublikowano (edytowane)

Siewy 26.03 odchwaszczanie linuronem 650g/ha i nie jestem zadowolony z efektów. Zaczyna przebijać się przytulia z którą się liczyłem oraz komosa czym mogę to poprawić i kiedy.

Co zastosować na Perz, kiedy i w jakiej dawce. Jest go sporo, zaniedbana działka po poprzedniku 

Facelia miejscami wygląda jak na zdjęciu a miejscami jest cała brązowa, bądź jeszcze nie wyszła. Wpływ na to ma temperatura i wiatry? Podczas siewu nie liczyłem że będzie tak zimna wiosna. 

Dziękuję i pozdrawiam 

IMG_20210424_150006.jpg

IMG_20210424_145932.jpg

Edytowane przez lucekk
Opublikowano
gwiazda2001 napisał:

Ja dałem 250kg polifoski 6 i 150 saletrzaku. Zasiana 01.04 , ładnie powsvhodziła tylko trochę za dużo mi się jej wysiało  jakieś 12,5kg/ha a celowałem w 9 kg. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Prawdopodobnie się wyłoży.

20 marca siałem,odmiana Natra, 8kg/ha i tak wyszło w siewniku. Ładnie zaczyna się rzędować u mnie. Ja niczym nie pryskalem.

Opublikowano
13 minut temu, Kubek378 napisał:

20 marca siałem,odmiana Natra, 8kg/ha i tak wyszło w siewniku. Ładnie zaczyna się rzędować u mnie. Ja niczym nie pryskalem.

Kiedy planujesz? 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 25.04.2021 o 23:38, Kubek378 napisał:

Na tą chwilę nie planuję wcale, staram się siać w zdabane pola i glifosat na jesieni po przedplonie. Facelia jest bardzo delikatna i łatwo ją można sobie skopać

Dajesz jakieś amino dolistnie??plus fosfor i potas??jak jest  przed kwitnieniem żeby miała siłę??czy nie ma sensu??

Edytowane przez Ziemeczek